2024. április 25. 01:32
KezdőlapMotoGPMarc Márquez óriási hibája után Bagnaia az elrontott rajt ellenére is simán...

Marc Márquez óriási hibája után Bagnaia az elrontott rajt ellenére is simán nyerte a MotoGP idénynyitóját

Rengeteg dráma volt az idei első MotoGP-főfutamon. Marc Márquez óriásit hibázott a futam elején, kiütve a hazai versenyzőt és magára haragítva a helyi nézőket. Bagnaia végül sima futamgyőzelmet aratott a rengeteg bukással tarkított futamon.

Jorge Martín állt az élre a futam elején, majd érkezett Marc Márquez, aki néhány méter erejéig vezette a mezőnyt, de érkeztek a riválisok mögötte. Már az első kanyarokban összeért a Honda versenyzője és Jorge Martín, aminek következtében a nyolcszoros világbajnok a 4. helyig esett vissza.

Bagnaia Martín előzésével a második helyre érkezett, a futamot Miguel Oliveira vezette néhány kanyar megtétele után. A regnáló bajnok nem várt sokáig, bement a hazai pályán versenyző Miguel Oliveira mellé és az élre állt a 2. kör végén. Martínnak eközben már hátrafele kellett tekintgetnie, aki mögött már szorosan érkezett Marc Márquez.

A következő kör elején jött a dráma, amikor Marc Márquez rontotta el a 3. kanyar féktávját, először nekiment Martínnak, majd kiütötte Oliveirát a versenyből. A portugál pilótát kivizsgálásra az orvosi központba szállították combsérülése miatt. Marc Márquez mozzanatát a hazai közönség részéről füttyszó kísérte, a spanyol később egy gesztust tett a közönség és a Tech3 csapat felé, amikor bocsánatot kért az eset miatt.

A bukás némileg megkavarta az élmezőnyt, a második helyre Bagnaia mögé Maverick Viñales sorakozott fel, megelőzve Jack Millert. Fabio Quartraro eközben csupán a 11. helyen motorozott, míg csapattársa, Franco Morbidelli tavalyi rossz szériája idén is folytatódni látszik, sereghajtóként haladt a mezőnyben az újonc Augusto Fernández előtt, az utolsó előtti helyen.

A 6. körben a VR46 csapat fiatal pilótája, Marco Bezzecchi sikeres előzést mutatott be Millerrel szemben, ami dobogós helyet jelentett az olasznak. Nem telt el sok idő, amikor az ausztrál versenyző hibázott, amit Álex Márquez ki tudott használni és ő is maga mögött hagyta a KTM-pilótát.

A futam feléhez közeledve a vezető duó, Bagnaia és Viñales elnyúlt a mezőnytől, Bezzecchi próbálta velük tartani a tempót, de közel 2 másodpercre lemaradt mögöttük. Az olasz pilótát Álex Márquez, Jack Miller és Brad Binder kergette a harmadik helyért. A VR46-os versenyzőnek sikerült meglépnie, viszont a negyedik helyért nagy csata alakult ki Álex Márquez vezetésével, akit a gyári KTM-esek vettek célkeresztbe. Martín katasztrofális futam-kezdetét egy bukás tette még rosszabbá, ami a verseny végét is jelentette egyben a spanyolnak 6 körrel a kockás zászló előtt.

Eközben a KTM házicsatában egy helycserét láttunk, Binder ment el csapattársa, Miller mellett. Az ausztrál hosszú körökön keresztül sikertelenül kergette a Gresinis versenyzőt, így Binder próbálkozott tovább Álex Márquez ellen. Rövid időre sikerült is elmennie mellette, de a spanyol visszaszerezte pozícióját.

Eközben Quartararo lopta a métereket a 8. helyen motorozó Zarcóval szemben és felzárkózott a bolyra. Luca Marini borzalmas hétvégéjének egy újabb bukás vetett véget 3 körrel a leintés előtt.

Az első három helyen magabiztosan haladt Bagnaia, Viñales és Bezzecchi. A negyedik helyen motorozó Álex Márquez pedig húzta maga mögött a bolyt, akik pozícióját szerették volna megkaparintani. A csoportban folyamatosan ment az előzgetés, az utolsó kör kezdetén még mindig Álex Márquez haladt 4. helyen. Az utolsó kör felénél azonban Johann Zarco hámozta át magát a 2 KTM-en, majd a franciának sikerült márkatársát is maga mögött hagynia, így végül a 4. helyen intette le a kocás zászló.

A top10-be Álex Márquez, Brad Binder, Jack Miller, Fabio Quartararo, Aleix Espargaró és Álex Rins fértek be. Összesen 14 pilóta tudott célbaérni az őrült futamon.

Bagnaia tökéletes teljesítményt nyújtva, a maximális pontszámot gyűjtötte be a nyitóhétvége során, míg Marco Bezzecchi harmadik helye pályafutása második MotoGP-s dobogóját jelenti.

A VR46-os versenyzők öröme:

A futam végeredménye: