2024. április 26. 15:08
KezdőlapMotorsportNagyágyúkkal erősít a Ducati az Endurance VB-n

Nagyágyúkkal erősít a Ducati az Endurance VB-n

Az olasz márkáknak hagyományosan nem megy jól a hosszútávú versenyeken. Egy német csapat ezen kíván változtatni. A Ducati remekel a gyorsasági szakágban már évtizedek óta: a Superbike VB-n ők a csúcstartók futamgyőzelmek és bajnoki címek tekintetében, a MotoGP-ben pedig számos futamgyőzelem és egy világbajnoki titulus az övék – hogy a nemzeti bajnokságokban szerzett számtalan címről már ne is beszéljünk.

Ám ezek mind csak sprintfutamok – a hosszútávú versenyzés világában, az Endurance-ban egyáltalán nem értek el érdemi sikert eddig. Az Endurance Világbajnokság hagyományosan a japán márkák (és a francia versenyzők) vadászterülete: a tavalyi szezonzáró Most-i 6 órás futam volt az első, amelyen nem a négy japán gyártó valamelyike szerezte meg a győzelmet, hanem egy európai (pontosabban német) márka, a BMW.

Nemrég viszont színrelépett a hosszútávú világbajnokságon is a Ducati. A bolognaiak nem saját csapatot indítanak, hanem egy német alakulatot, a Hertrampf Racinget támogatják, akik Frank Hoffmann vezetésével ERC Endurance Ducati néven futnak.

Tavaly három francia versenyzővel vágtak neki a négy futamos szezonnak: Mathieu Gines, Étienne Masson és Louis Rossi – utóbbit két futam után az olasz Lorenzo Zanetti váltotta. Masson 2022-re átigazolt a gyári támogatású SRC Kawasaki istállóhoz, az ő helyére pedig nemcsak egy, hanem két spanyolt is igazoltak: David Checát és Xavi Forest! Mivel mind a négy név ismerősen csenghet, nézzük át, kikről is van szó:

Mathieu Gines: a francia motoros 2014-ben megnyerte az Endurance VB-t, 2020-ban és 2021-ben pedig a Francia Superbike Bajnoki címet is megszerezte (valamennyit Yamahával)

Lorenzo Zanetti: az olasz versenyző nyert futamot a Supersport VB-n, az elmúlt éveket pedig a Ducati nyergében töltötte az Olasz és Amerikai Superbike bajnokságokban győzelmeket is szerezve, de a világbajnokságra is beugrott.

David Checa: a spanyol motoros (aki mellesleg Carlos Checa öccse) négyszeres Endurance világbajnok (háromszor Yamahával, egyszer Kawasakival nyert), keveseknek van akkora rutinja, mint neki: már 2003 óta a FIM EWC mezőny tagja, rengeteg futamgyőzelemmel a tarsolyában.

Xavi Fores: az ő nevét ismerhetik a legtöbben, mivel pár éve a Superbike VB-n több dobogós helyet is szerzett a Barni Racing Ducatijával. 2014-ben pedig megnyerte az IDM Superbike Bajnokságot, szintén egy Ducatival. Az elmúlt három szezonban versenyzett Hondával, Kawasakival és BMW-vel a Brit és a Világbajnokságon, de egyikkel sem ért el átütő sikert. Tavaly már belekóstolt az Endurance világába a gyári BMW csapat színeiben. 2022-re visszatér ahhoz a márkához, amivel a legnagyobb sikereit elérte.

Ilyen neveket látva kijelenthető, hogy rajtuk nem fog múlni a csapat sikere. A 2022-es Endurance világbajnokság április 16-17-én, a Le Mans-i 24 órással fog elrajtolni.

Fotó: Hertrampf Racing, Discovery Sports Events