2024. április 20. 00:46
KezdőlapMotorsportRiválisai kíséretében debütálhat Goodwoodban Wayne Rainey

Riválisai kíséretében debütálhat Goodwoodban Wayne Rainey

Wayne Rainey először vesz részt a goodwoodi fesztiválon korábbi világbajnok motorjával. Az esemény során pedig korszakos riválisai kísérik majd.

Az 1990-ben, 1991-ben és 1992-ben 500-as világbajnoki címet ünneplő Wayne Rainey versenyzői pályafutása a sikerei csúcsán ért véget. Az amerikai motoros az 1993-as Olasz Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet, melynek következtében deréktól lefelé lebénult.

Rainey továbbra is aktív szereplője maradt a motorozásnak, többek között a MotoAmerica sorozat elnökeként. Emellett viszont a pályákon mindössze néhány körre korlátozódott a szereplése speciálisan átalakított, kézi vezérlésű utcai motorkerékpárokkal. Rainey most az idei Goodwood Festival of Speed egyik főszereplője lesz, amely során ráadásul 1992-es világbajnok motorján, a Yamaha YZR500-ason teszi meg a távot.

A Goodwood FoS szervezői a napokban elmondták, hogy a Yamaha a klasszikus gépet úgy alakította át, hogy kézzel is lehessen irányítani. A program keretein belül pedig ott lesznek legnagyobb riválisai, Mick Doohan, Kenny Roberts és Kevin Schwantz is.

Soha nem gondoltam volna, hogy újra lehetőségem lesz felülni egy világbajnoki motorra” – fogalmazott lelkesen Rainey. „Azt meg végképp nem, hogy ennek során ott lesz mellettem Kenny, Mick és Kevin is. Ez csak a Festival of Speed-en történhet meg. Nyilvánvaló, hogy Kenny nagy szerepet játszott a versenyzői karrieremben és az életemben, így az, hogy velünk lesz Goodwoodban, még hihetetlenebbé teszi ezt az élményt. És sok rajongó tudja, hogy Mick és Kevin az egyik legnagyobb riválisom volt a Grand Prix-karrierem során. Éppen ezért nagyon sokat jelent számomra, hogy eljönnek a Festival of Speedre. Ez egy nagyon különleges alkalom lesz.

Vastagon át fogja itatni az eseményt a nosztalgia.”Mindannyiunknak annyi és annyi közös emlékünk van a versenyzésről. Jó lesz megtapasztalni velük egy újfajta bajtársiasságot. Ez lesz az első alkalom, hogy részt veszek a Goodwood Festival of Speed-en, és már alig várom, hogy itt legyen június.

Wayne Rainey, Kevin Schwantz és Mick Doohan
Wayne Rainey, Kevin Schwantz és Mick Doohan. Fotó: MotoGP Media

Rainey egykori riválisai is várják már goodwoodi szereplést

Mick Doohan: „Nagyon várom már, hogy visszatérjek Goodwoodba, ugyanis néhány év eltelt már az utolsó látogatásom óta. Nagyon emlékezetes pillanat lesz Wayne-t újra két keréken látni. Azt hiszem, ez lesz az első alkalom, hogy versenymotoron ül az 1993-as balesete óta. Annak idején több éven át versenyeztem ellene, és hogy a 90-es évek elején néhányszor közel kerültem ahhoz, hogy bajnoki címet szerezzek tőle. Ezek nagyon különleges emlékek a pályafutásomban. Nagyszerű rivalizálás volt köztünk, különösen ’91-ben és ’92-ben, de sajnos Wayne került ki győztesen. Az, hogy a Festival of Speed-en vele versenyezhetek, szenzációs, és igazi látványosság lesz őt újra motoron látni.

Kenny Roberts: „Egy időben az életem nagy részét azzal töltöttem, hogy a világot utaztam. Mostanában viszont már sok minden kell ahhoz, hogy el akarjam hagyni a házat. De miután hallottam, hogy Wayne Rainey a bajnokságot megnyerő 1992-es YZR500-asával fog motorozni a Goodwood Festival of Speed-en, egyszerűen ott kellett lennem, hogy Shae és Rex mellett tanúja legyek ennek a csodálatos eseménynek. Nagy elismerés illeti a Yamaha Motor Company-t és különösen Lin Jarvist, aki ezt a projektet életre hívta. Emellett pedig nem felejthetjük el a Japánban dolgozó mérnököket sem, akik a motort működésbe hozták és átalakították Wayne számára.

Wayne elszántsága, hogy mindezt megvalósítsa, nem meglepő. Ha van valami a fejében, amit meg akar csinálni, akkor az meg is valósul, és ezt bizonyítja, hogy két legnagyobb riválisa, Kevin Schwantz és Mick Doohan is jelen lesz idén a fesztiválon, hogy együtt éljék meg vele ezt az álmot. Megígérhetem, hogy szem nem fog szárazon maradni. Nem akármilyen buli lesz.

Kevin Schwantz: „Wayne Rainey mellett egy 500 köbcentis Grand Prix-motoron ülni. Ez olyasmi, ami megalapozta az egész életemet. Az, hogy újra átélhetem ezt az élményt – hiszen Wayne már olyan régen ült versenygépen – hihetetlen lesz. Nagyon várom már az idei Goodwood Festival of Speed-et, hogy láthassam Wayne-t, Shae-t és Rexet, és hogy elvihessem oda a családomat. Ez olyasmi, ami miatt nagyon izgatott vagyok.

ForrásVisor Down