2024. április 18. 11:40
KezdőlapMotorsportRuprecht mindent vitt az enduro-vb portugál hétvégéjén

Ruprecht mindent vitt az enduro-vb portugál hétvégéjén

Peso da Régua adott otthont az enduro-világbajnokság második hétvégéjének Portugáliában. Wil Ruprecht megállíthatatlan volt.

A győzelemért zajló csatában Wil Ruprecht legnagyobb ellenfele a KTM-es Josep García, illetve az olasz GasGas-versenyző, Andrea Verona voltak. Ők végül a második-harmadik helyen zártak a szezon második versenyhétvégéjén, mindkét Peso da Régua-i futamon. A Magnorange FIM női enduro-ilágbajnokság női osztályában a Fantic versenyzője, Jane Daniels 2022-ben továbbra is veretlen, a brit versenyző a második napon zsinórban negyedik győzelmét aratta.

Peso da Régua-ban további meleg időjárásra és száraz körülményekre ébredt. A verseny nyitónapján mind a négy speciális teszt megviselte a versenyzőket. Így a három kör és 12 speciális teszt teljesítésével rendkívül kemény és megterhelő napnak bizonyult minden versenyző számára.

Ruprecht és García fej fej mellett

Az EnduroGP osztály élén az első nap győztese, Wil Ruprecht (TM) ott folytatta, ahol szombaton abbahagyta. AJust1 Enduro teszt nyitótesztjén ő bizonyult a leggyorsabbnak. Az ausztrál azonnal nyolc másodperccel elhúzott a második Josep García (KTM) előtt, míg Verona a GASGAS-ával a harmadik helyen végzett. A kiválóan kezdő Alex Salvini (Husqvarna) a negyedik helyen végzett az első teszt után.

Három teszt után az első három helyezett maradt a POLISPORT Extreme teszt végén. Fontos viszont, hogy García felére csökkentette a hátrányát Ruprechthez képest. A negyedik helyért óriási volt a küzdelem, itt Mikael Persson (Husqvarna) volt csúcsformában. Persson mindössze egy másodperccel vezetett Thomas Oldrati (Honda), Theophile Espinasse (Beta) és Salvini előtt.

A második ACERBIS Cross teszt után Ruprecht elhúzott riválisaitól, és 18 másodperces előnyt épített ki Garcíával szemben. Ez a fór azonban a következő teszten szinte teljesen eltűnt, egy súlyos következtében mindössze 5 maradt belőle. García tehát újra felzárkózott, és a következő AKRAPOVIC szupertesztet is megnyerte, hogy az utolsó körre Ruprecht előtt forduljon.

Ruprecht végül megrázta magát, és megnyerte a következő két tesztet. Ezzel maga mögött tudta tartani spanyol riválisát. García az utolsó két teszten hiába érte el gyorsabb időt, ez nem volt elég. Ruprecht végül győzelemig menetelt, az őt nagy csatára késztető García és Verona előtt. Az első három helyezett mögött a veterán Oldrati volt az, aki végül felülkerekedett a körülötte lévőkön, és megszerezte a negyedik helyet. Az első öt helyezett Espinasse-szal zárult.

TM Racing
Fotó: FIM Pictures

Guarneri győzött az Enduro3-ban, Verona és Ruprecht az Enduro1 és Enduro2 élén

Verona jelenleg uralja az Enduro1-et, legutóbb pedig megszerezte szezonbeli negyedik győzelmét. Oldrati hét másodperces előnnyel futott be Espinasse előtt, és szerezte meg a második helyet. Az összesített elsőségért folytatott csatában Ruprecht és García ismét uralta az Enduro2-t. Ezúttal Ruprecht állt a dobogó tetejére, García pedig a második helyre. Az első három helyezett közé visszatérő Salvini hat másodperces előnnyel lett harmadik Nathan Watson (Honda) előtt.

Az Enduro3-ban új győztes született, a Fantic versenyzője, Davide Guarneri személyében. A veterán olasz immár 22. éve versenyez világbajnoki szinten, és továbbra is rendkívül versenyképes. Persson a szezon eddigi legerősebb versenyzését nyújtva a második helyen végzett, és úgy tűnik, hogy a harmadik fordulóban is figyelni kell rá. A francia Antoine Basset (Beta) lett a harmadik, és ezzel megszerezte első dobogós helyezését a bajnokságban.

A Peso da Régua-i hétvégén tökéletes hétvégét teljesített a Fantic versenyzője, Jane Daniels, aki az összes speciális tesztet megnyerte, így megnyerte a női kategóriát. Ezzel tovább növelte előnyét a bajnokságban. A Rieju versenyzője, Mireia Badía lett a második, míg a portugál Rita Vieira a harmadik helyen zárta a hazai GP-t.

Zach Pichon megállíthatatlan volt a junioroknál

A Team Sherco CH Racing versenyzője, Zach Pichon az Enduro Junior osztályban bizonyult a legjobbnak. A francia több mint 51 másodperccel előzte meg a Beta versenyzőjét, Luc Fargier-t. Mögöttük a másik Fantic-versenyző, Jed Etchells végzett.

Miután az előző három nap során kopogtatott az ajtón, Samuli Puhakainen (TM) negyedszerre is szerencsésnek bizonyult, és megnyerte az ifjúsági osztályt. A finn versenyző nagyszerű versenyzésével 41 másodperces előnnyel győzött Harry Edmondson (Fantic) és Kevin Cristino (Fantic) előtt.

A szezonkezdet két izgalmas, egymás utáni fordulója után a WPTGlobal FIM EnduroGP világbajnokság a harmadik fordulóval folytatódik június 24-26-án Olaszországban. A mezőny augusztus elején Magyarországra, Zalaegerszegre érkezik.

A dobogósok nyilatkozatai

Wil Ruprecht (TM): „Ez egy fantasztikus hétvége volt a két első helynek köszönhetően. A körülmények szárazak, porosak és rendkívül kemények voltak. Elégedett vagyok magammal, hogy mindkét napon éretten és erősen motoroztam. Vékony volt a határvonal, hogy mi az, ami már túl kemény esetleg. Annak bukás lett volna a vége. Most van néhány hetünk a harmadik fordulóig, és nagy a motiváció, hogy tartsuk ezt a ritmust.

Josep García (KTM): „Összességében ez egy stabil hétvége volt, ahol minden nap a második helyen végeztünk. Ma jobban szerettem volna harcolni a győzelemért, de nem sikerült. Nem tudtam jobban teljesíteni az Enduro teszten. Megpróbálok majd dolgozni ezen, és legközelebb Olaszországban erősebb leszek.

Andrea Verona (GASGAS): „Mindkét nap a harmadik hely nagyon szép. Az első hely az Enduro1-ben szintén nagyszerű. Úgy éreztem, hogy fejlődtem a hétvége során a kemény speciális teszteken. Legközelebb Olaszországban lesz a hazai GP-m – izgatottan várom!

Zach Pichon (Sherco): „Összességében ez egy nagyszerű hétvége volt, mindkét nap győzelemmel és nagy távolsággal köztem és a második helyezett versenyző között. A szombati eső ellenére a rajtnál jó időket tudtam autózni az enduro teszten, így előnyt tudtam kiépíteni az osztályomban. Az Extreme teszten vesztettem egy kis időt, de összességében az első nap jól sikerült. Vasárnap szuper nehéz körülmények voltak, de jól ment.

A második portugál futam végeredménye

A táblázat az EnduroGP végeredményét tartalmazza.

Poz. Versenyző Motor Idő
1 Wil Ruprecht TM 56:54.39
2 Josep García KTM 57:00.48
3 Andrea Verona GasGas 57:18.66
4 Thomas Oldrati Honda 58:13.88
5 Theo Espinasse Beta 58:21.54
6 Alex Salvini Husqvarna 58:22.76
7 Nathan Watson Honda 58:29.11
8 Davide Guarneri Fantic 58:43.81
9 Mikael Persson Husqvarna 58:50.53
10 Matteo Cavallo TM 59:08.90

A bajnokság álllása

Poz. Versenyző Motor Pont
1 Wil Ruprecht TM 68
2 Josep García KTM 67
3 Andrea Verona GasGas 67
4 Thomas Oldrati Honda 45
5 Nathan Watson Honda 39
6 Brad Freeman Beta 33
7 Hamish MacDonald Sherco 30
8 Davide Guarneri Fantic 26
9 Alex Salvini Husqvarna 25
10 Theo Espinasse Beta 21
ForrásEnduroGP