2023. február 07. 13:23
MotoGP - 🇬🇧 Brit Nagydíj
MotoGP - 🇦🇹 Osztrák Nagydíj
MotoGP - 🇸🇲 San Marinói Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Aragón Nagydíj
MotoGP - 🇯🇵 Japán Nagydíj
MotoGP - 🇹🇭 Thai Nagydíj
MotoGP - 🇦🇺 Ausztrál Nagydíj
MotoGP - 🇲🇾 Maláj Nagydíj
MotoGP - 🇪🇸 Valenciai Nagydíj
Superbike - 🇨🇿 Most 1.verseny
Superbike - 🇨🇿 Most 2.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 1.verseny
Superbike - 🇫🇷 Magny-Cours 2.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 1.verseny
Superbike - 🇪🇸 Catalunya 2.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 1.verseny
Superbike - 🇵🇹 Portimao 2.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 1.verseny
Superbike - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
Superbike - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
Superbike - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch sprint
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 2.verseny
🇬🇧 Brit Superbike - Brands Hatch 3.verseny
SuperSport - 🇦🇷 San Juan 2.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 1.verseny
SuperSport - 🇮🇩 Mandalika 2.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 1.verseny
SuperSport - 🇦🇺 Phillip Island 2.verseny
KezdőlapMotorsportFélezer indulóból 76. lett Zsigovits Norbert az Erzbergrodeón

Félezer indulóból 76. lett Zsigovits Norbert az Erzbergrodeón

Zsigovits Norbert az endurózás világának ékkövén indult Ausztriában. Az Erzbergrodeo 500 indulójából pedig az előkelő 76. helyen végzett.

2019 után először gyűlt össze az endurózás, illetve az offroad-mezőny krémje, hogy az Erzbergrodeo keretein belül megmérethesse magát. A verseny egészen elképesztő mennyiségű indulót, 1200 motorost érdekelt. Ebből végül az 500 legjobb jutott be a két napos prológ során a vasárnapi főversenyre, melyet végül Manuel Lettenbichler nyert meg. De a többit már halljuk Zsigovits Norbert szájából!

A verseny talán a rali és a klasszikus enduro keverékeként írható le a legjobban” – mondta el nekünk az Erzbergrodeo kapcsán Zsigovits. “A döntőbe a két nap prológja során futott jobbik időddel lehet bejutni, összesen 500 versenyzőnek. A verseny teljesítésére négy órád van, ha esetleg nem érsz célba, akkor az alapján értékelnek, hányadik ellenőrzőpointig értél el. A pálya hosszú harmincöt kilométer. A motorosok aztán ötvenesével indulnak.

Zsigovits végül az Erzbergrodeo 500 indulójából a 76. legjobb lett. “Nagyjából erre számítottam, és ez első évhez képest egy jó eredményt. Valamivel talán lehetett volna jobb is. A 11. ellenőrzőpointig ugyanis 35. helyen álltam. Ott viszont volt egy feljáró, ahol nagyon tolakodni kellett, illetve felhúzni egymást. Ez jókora stressz, fejben pedig még nem teljesen raktam össze, hogy lehetne ezt igazán jól csinálni. Ott rengeteg időt vesztettem.

És ha már a felhúzások… Zsigovits szavaiból kiderül, hogy az Erzbergrodeo egy rettenetesen fizikális verseny. “Három-négy embernek is én segítettem. Muszáj, mert különben az ember lent marad, és csak ott fog ácsorogni. Ehhez van a motor elején egy fogantyú, amibe bele lehet kapaszkodni, illetve az első kereket is meg lehet fogni. Végső esetben pedig van kötél is a felhúzáshoz.

A hardenduro jókora kihívás. “Ez egy teljesen új impulzus, de pontosan ezért is vágtam bele. Egy év múlva már lehetnek ebben elég jó eredmények. A fő irány persze továbbra is a superenduro.

Zsigovits szerint az Erzbergrodeo az enduro-versenyzés ékköve. “Olyan az egész, mint egy óriási fesztivál. Olyan árak is vannak… De a mezőnyben ott van az összes nagy endurós, illetve off-roados név. A superenduro-vb legnagyobb sztárjai is talán Haaker kivételével mind ott voltak a mezőnyben. Az egész egy óriási felhajtás, ez nagyon jól látszik a nézői érdeklődésen is.

Varga Ákos
Varga Ákoshttps://p1race.hu
Valentino Rossin nőttem fel, és szerintem ő marad "A" kedvenc versenyzőm. De a MotoGP sem csak és kizárólag ő, hát még az egyetemes motorversenyzés világa! Gyárilag, az egyik végzettségem szerint olasz-spanyol szakos tanár vagyok, így be is tudjátok viszonylag könnyen lőni, merrefelé irányul alapvetően az érdeklődésem... :)