2024. április 26. 22:33
KezdőlapMotorsportJuniorGP - Görbe Soma megsérült Portimaoban

JuniorGP – Görbe Soma megsérült Portimaoban

Nem, és nem. Nem sikerül kifogyni a balszerencséből Görbe Somának. A HUMDA támogatásával induló fiatal magyar versenyzőt annyi pech sújtja a 2022-es szezonban, amennyi sok más motorosnak az egész pályafutása során kijut. Elég csak az előző, jerezi állomásra gondolni, ahol Soma egyik futamon sem látta meg a kockás zászlót. Nos, volt még ott, ahohhan az jött:
Soma ugyanis a JuniorGP portimaoi fordulójának első időmérő edzésén ugyanis nagyot bukott, ami következtében eltört a jobb csuklója.

Szabadedzések

A szabadedzések jól kezdődtek Soma számára: az első tréningen 14. lett, 1,2 másodperccel az első David Almansa mögött. A második szabadedzésen lassabb kört futott, ekkor a 19. helyen zárt, 1,8 másodpercre elmaradva José Ruedától.

Időmérők

A szombati első időmérő edzés jól indult: Soma megfutotta a hétvégi egyéni legjobbját (1:49.133), ám amikor még tovább akart faragni a köridejéből, elesett… eltört a jobb csuklója, így a hétvége idejekorán ért véget a számára, ráadásul több hét kényszerpihenő vár rá. Pedig az idejével a 15. lett, amivel csak hat tizeddel maradt el a pole-t megszerző José Ruedától – az összetett lista alapján pedig a 16. helyről rajtolhatott volna a vasárnapi versenyen.

Verseny

A futamon Soma tehát nem vett részt. A versenyt (amely ezen a linken tekinthető meg, a rajt 2:40.30-nál jön) a sorozat idei uralkodója, a spanyol José Rueda nyerte meg az Estrella Galícia csapat Hondájával. A második helyért nagy csata folyt Syarifuddin Azman, Adrián Cruces és David Salvador között, ők végül ebben a sorrendben futottak be.

Íme az első tíz helyezett, a teljes végeredmény ezen a linken érhető el.

1 José Rueda SPA Estrella Galícia HONDA 29:00.772
2 Syarifuddin Azman MAL SIC Racing HONDA 6.551
3 Adrián Cruces SPA Cuna de Campeones KTM 6.665
4 David Salvador SPA Laglisse Academy HUSQVARNA 6.726
5 David Almansa SPA Finetwork MIR KTM 13.361
6 Tatchakorn Buasri THA Honda Thailand HONDA 13.428
7 Luca Lunetta ITA AC Racing Team HUSQVARNA 13.434
8 Eddie O’Shea GBR British Talent Team HONDA 13.472
9 Collin Veijer NED AGR Team KTM 13.486
10 Nicola Carraro ITA Cross Road Racing KTM 13.572
José Rueda (99) nem ismer kegyelmet idén. Fotó: Dorna Sports

Soma az összetettben a 23. helyet foglalja el. A JuniorGP 2022-es szezonjának pontvadászatát toronymagasan vezeti José Rueda – mivel négy futam van csak hátra, és 81 pontos előnnyel bír Syarifuddin Azman előtt, így a soron következő futamon jó esélye van matematikailag is bebiztosítani a bajnoki címet.

1 José Rueda SPA Estrella Galícia HONDA 178
2 Syarifuddin Azman MAL SIC Racing HONDA 97
3 David Salvador SPA Laglisse Academy HUSQVARNA 95
4 Ángel Piqueras SPA Estrella Galícia HONDA 81
5 Filippo Farioli ITA Aspar Junior Team GASGAS 80
23 Görbe Soma HUN Artbox Team HONDA 6

A következő fordulóra szeptember harmadikán kerül sor Misanoban, a MotoGP San Marino-i Nagydíjának betétfutamaként. Soma következő bevetése augusztus huszadikán lesz, a Red Bull Rookies Cup ausztriai állomásán, így a magyar fiúnak van egy hónapja meggyógyulni.

A P1Race szerkesztősége mielőbbi jobbulást kíván Görbe Somának!