2024. április 23. 22:14
KezdőlapMotorsportMost - kettős magyar győzelem mindkét NTC futamon!

Most – kettős magyar győzelem mindkét NTC futamon!

Csehországban, a Superbike világbajnokság betétfutamaként folytatódott a 2022-es Northern Talent Cup évad. Bár, ahogy a magyar eredményeket elnézzük, lassan ideje lenne átnevezni Hungarian Talent Cup-ra a kiírást: a mindkét futamon magyar győzelem született.

Szabadedzések

Pénteken két szabadedzést is rendeztek. A második tréningen mindenki javított a délelőtti idején, így az összetett eredménylista megegyezik a második menetével. (Rossi Moor, Maxime Schmid és Jurrien Van Crugten csak nem teljesítettek mért kört az elsőn.)
A német Valentino Herrlich mindkét szabadedzést megnyerte, Rossi Moor lett a második, Vincze Martin a harmadik, Varga Tibor a nyolcadik, Farkas Kevin a 9. Lőrinc László pedig a 22. helyeken zártak.

Időmérő

Szintén pénteken tartották az időmérő edzést. A rajtelsőséget a svájci Maxime Schmid szerezte meg a holland Van Crugten és a német Herrlich előtt. A magyaroknak nem ment különösebben jól a kvalifikáció: Moor a 6., Vincze a 7., Farkas a 9., Varga a 12., Lőrinc pedig a 23. rajthelyet szerezték meg a két futamra.

Ám a korábbi tapasztalat már megmutatta (illetve, ahogyan a címben is olvasható), ez nem zavarta különösen a magyarokat a jó eredmény elérésében.

Első verseny

Az első verseny felvétele itt tekinthető meg, alább egy rövid összefoglaló:

Rossi Moor az utolsó körben egy hajszállal szerezte meg az  1. futam győzelmét Mostban. Farkas Kevin és Valentino Herrlich csatlakozott a dobogóra a listavezetőhöz.

Rossi Moor (Fairium Next Generation Riders) egy utolsó körös győzelemmel tért vissza az asseni bukása utám Mostban. Moor kihasználta a szélárnyékot, hogy megszerezze a győzelmet Csehországban, és növelje előnyét a bajnoki pontversenyben Farkas Kevin (Agria Racing Team) előtt. A különbség ezzel 36 pontra nőtt köztük. Valentino Herrlich a harmadik helyen ért célba.

A dobogó: 2. Farkas Kevin – 1. Rossi Moor – 3. Valentino Herrlich. Fotó: Dorna Sports.

A versenyt kilenc körre rövidítették le, mivel piros zászlóval meg kellett szakítani a futamot, miután Matteo Masili, Rossi Moor csapattársa az első körben a 7-es kanyarban bukott, aminek következtében kulcscsont törést szenvedett. Az ezt követő újraindításkor Moor a hatodik helyről küzdötte fel magát, a 2. körben az 1-es kanyarban az élre állt, és végig küzdött az elsőségért. A vezetés többször is gazdát cserélt a célegyenesben a szélárnyéknak köszönhetően.

A verseny záró szakaszához közeledve egy körülbelül 11 versenyzőből álló élcsoport küzdött a győzelemért, de reálisan csak Moornak, Farkasnak, Vargának és Herrlichnek volt esélye. Rossi Moor végül a célegyenesben az elöl haladó Herrlich szélárnyékát ki tudta használni, és megszerezte ötödik győzelmét a 2022-es szezonban. Herrlich a második helyen haladt át a célvonalon, de az utolsó körben az 1-es kanyarba bemenetkor kiszélesítette a pályát, így Farkas Kevin a második helyre lépett előre Herrlich előtt.

A szoros befutó – utólag Herrlichet (10) megbűntették, így végül csak harmadik lett Moor (92) és Farkas (28) mögött. Fotó: Dorna Sports.

Loris Veneman lett a negyedik, míg Varga Tibor (Forty Racing) az ötödik helyen végzett. Vincze Martin a hetedik, míg Lőrinc László a 16. helyen fejezte be a futamot.

Végeredmény:

1 Rossi MOOR HUN FAIRIUM NGRT
2 FARKAS Kevin HUN Agria Racing Team 0.266
3 Valentino HERRLICH GER Busch & Wagner Racing 0.300
4 Loris VENEMAN NED TeamNL Open Line 0.551
5 VARGA Tibor HUN Forty Racing 0.617
6 Lenoxx PHOMMARA SWI Team Phommara 0.620
7 VINCZE Martin HUN Chrobák MSE 0.658
8 Rocco SESSLER GER MCA Racing 0.741
9 Jurrien VAN CRUGTEN NED BB64 Accademy 1.108
10 Julius COENEN GER Helena & Julius Racing 1.448
11 Kilian HOLZER AUT HK Racing 11.944
12 Noa CUYPERS BEL Junior Black Knights 11.948
13 David SIDOROV UKR SP-Moto Junior Team UA 12.428
14 Luca GÖTTLICHER GER JRP Junior Academy 12.429
15 Michal PROKES CZE Brno Circuit JRT 13.288
16 LŐRINC László HUN BRR Team 18.440
17 Maxime SCHMID SWI Team Schmid 24.951
18 Levin PHOMMARA SWI Team Phommara 35.936
19 Delano GREVEN NED KNMV/DG Motorsport 58.004
20 Dustin SCHNEIDER GER Goblin Racing 1 kör
Nem értek célba
Rio OLOFSEN NED TeamNL Open Line 5 kör
Filip NOVOTNY CZE Brno Circuit JRT 5 kör
Julius FRELLSEN DEN Frellsen RR 6 kör
Loris DEKKERS BEL Junior Black Knights 6 kör
Matteo MASILI ITA FAIRIUM NGRT

Második verseny

A második verseny felvétele itt tekinthető meg, alább egy rövid összefoglaló:

Farkas Kevin (Agria Racing Team) 3. körben az élre állt, majd tetemes előnnyel húzta be a második futamot Mostban. Rossi Moor a második helyért heroikus küzdelmet folytatott dupla hosszú körös büntetését követően.

Senki nem tudta megállítani Farkas Kevint a második futamon, teljesen más dimenzióban motorozott, mint a mezőny többi tagja.  A magyar versenyző több mint nyolc másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet Rossi Moor (Fairium Next Generation Riders) és Loris Veneman (TeamNL Open Line) előtt.

Jóval a mezőny előtt, senki által nem zavartatva… Fotó: Dorna Sports.

Farkas a 3. körben magához vette az irányítást a 14 körös versenyben, amikor az ötödikről az első helyre ért fel az 1-2. kanyar síkánjában, és onnantól kezdve utcahossznyi előnyre tett szert, végig teljes erőből motorozva, mintha versenytársai közvetlenül a nyomában lettek volna. A futam végén Farkas 8,504 másodperces előnnyel szerezte meg a győzelmet.

Rossi Moor egy dupla hosszú körös büntetést kapott, amiért a motorján a háromperces tábla ellenére munkálatokat végeztek a rajtrácson. Ez a második helyért küzdő csoport hátuljára taszította (a 11. helyre), de innen is sikerült felzárkóznia a fiatal versenyzőnek, hihetetlen motorozással. A 10. körben a negyedik helyre lépett előre az 1-es kanyarban, egy körrel később pedig már a második helyen állt. Az utolsó körben Rossi Moor a harmadik helyen haladt a célegyenesben, de a második helyért Veneman elé tudott kerülni.

Ahogy a futam közeledett a döntő utolsó szakaszhoz, a versenyzők keményen küzdöttek a második pozícióért és a dobogós helyezésért. Több versenyző, köztük Varga Tibor (Forty Racing) és Vincze Martin (Chrobák Motorsport Egyesület) is a második helyre törekedtek, az utolsó kör első kanyarjában oda is értek a dobogós helyekre. Varga Tibor az utolsó körben végig a második helyen haladt Rossi Moor és Dustin Schneider előtt, ám az utolsó kanyar féktávjánál nekiment egy másik versenyző, emiatt lendületet veszített, és jelentősen hátraesett, és végül kilencedikként ért csak célba.
A befutónál indössze fél másodperc választotta el a versenyzőket a második és a 11. hely között. Vincze Martin végül a negyedik helyen végzett, és mindössze 0,029 másodperccel maradt le a dobogóról, Dustin Schneider pedig az ötödik pozícióban látta meg a kockás zászlót.

Az ezüstért folyó szoros harc: Moor (92), Veneman (77), Vincze (Moor mögött), Schneider (20). Fotó: Dorna Sports

Lenoxx Phommara lett a hatodik, megelőzve Jurrien Van Crugtent. Crugten is mindössze két tizeddel maradt el a dobogós helyezéstől. Rocco Sessler a nyolcadik helyen ért célba Varga Tibor előtt, aki az utolsó körben szinte végig a második helyen haladt.

Varga Tibor (44) hiába volt gyors, az utolsó szektor tönkretette a futamát. Fotó: Dorna Sports.

Lőrinc László ezúttal is a pontzónán kívül ért célba, a 18. pozícióban.

Lőrinc László (21) nem tudta gyarapítani a pontjai számát. Fotó: Dorna Sports.

Három versenyző nem tudott indulni a 2. futamon, miután nem kapták meg az orvosi engedélyt: Matteo Masili (Fairum Next Generation Riders), Julius Frellsen (Frellsen RR) és Rio Olofsen (TeamNL Open Line).

Matteo Masili sérülése ellenére rajthoz szeretett volna állni, ám az orvosok ezt nem engedélyezték számára. Az ifjú olasz ennek ellenére ott volt a rajtrácson, még ha csak nézőként is:

Matteo Masili
Fotó: P1 Race

Íme a leintés utáni boldog pillanatok:

Végeredmény

1 FARKAS Kevin HUN Agria Racing Team
2 Rossi MOOR HUN FAIRIUM NGRT 8.504
3 Loris VENEMAN NED TeamNL Open Line 8.515
4 VINCZE Martin HUN Chrobák MSE 8.544
5 Dustin SCHNEIDER GER Goblin Racing 8.568
6 Lenoxx PHOMMARA SWI Team Phommara 8.641
7 Jurrien VAN CRUGTEN NED BB64 Accademy 8.709
8 Rocco SESSLER GER MCA Racing 8.918
9 VARGA Tibor HUN Forty Racing 9.045
10 Maxime SCHMID SWI Team Schmid 9.080
11 Julius COENEN GER Helena & Julius Racing 9.198
12 Filip NOVOTNY CZE Brno Circuit JRT 21.780
13 David SIDOROV UKR SP-Moto Junior Team UA 33.957
14 Noa CUYPERS BEL Junior Black Knights 33.988
15 Michal PROKES CZE Brno Circuit JRT 34.061
16 Luca GÖTTLICHER GER JRP Junior Academy 34.124
17 Kilian HOLZER AUT HK Racing 34.206
18 LŐRINC László HUN BRR Team 34.921
19 Loris DEKKERS BEL Junior Black Knights 48.796
20 Levin PHOMMARA SWI Team Phommara 51.811
21 Delano GREVEN NED KNMV/DG Motorsport 1’17.094
Nem ért célba
Valentino HERRLICH GER Busch & Wagner Racing 9 kör

 

A bajnokság állása

Mivel mindketten egyaránt 45 pontot szereztek, így maradt a 31 egységnyi különbség Rossi Moor és Farkas Kevin között. Mivel már csak 100 pontot lehet megszerezni a hátralévő négy futamon, így Rossi adott esetben már a következő állomáson bebiztosíthatja a 2022-es címet. A dominanciáját jelzi, hogy az idei 10 futamból ötöt ő nyert – minden fordulóban övé lett az egyik győzelem:

Matematikai esélye még Dustin Schneidernek, Loris Venemannak és Vincze Martinnak is van, de reálisan nézve az idei elsőség Rossi és Kevin között fog eldőlni.

1 Rossi MOOR HUN FAIRIUM NGRT 197
2 FARKAS Kevin HUN Agria Racing Team 166
3 Dustin SCHNEIDER GER Goblin Racing 118
4 Loris VENEMAN NED TeamNL Open Line 110
5 VINCZE Martin HUN Chrobák MSE 103
6 Lenoxx PHOMMARA SWI Team Phommara 92
7 Jurrien VAN CRUGTEN NED BB64 Accademy 90
8 VARGA Tibor HUN Forty Racing 89
9 Matteo MASILI ITA FAIRIUM NGRT 74
10 Rocco SESSLER GER MCA Racing 64
11 Noa CUYPERS BEL Junior Black Knights 52
12 Kilian HOLZER AUT HK Racing 48
13 Valentino HERRLICH GER Busch & Wagner Racing 39
14 Maxime SCHMID SWI Team Schmid 37
15 Julius COENEN GER Helena & Julius Racing 37
16 Luca GÖTTLICHER GER JRP Junior Academy 31
17 Filip NOVOTNY CZE Brno Circuit JRT 20
18 David SIDOROV UKR SP-Moto Junior Team UA 13
19 Rio OLOFSEN NED TeamNL Open Line 9
20 LŐRINC László HUN BRR Team 4
21 Michal PROKES CZE Brno Circuit JRT 4
22 Loris DEKKERS BEL Junior Black Knights 2
23 Levin PHOMMARA SWI Team Phommara 1

 

A Northern Talent Cup mezőnye augusztus 12-14. között a 2022-es szezon 6. fordulójára tér vissza a TT Circuit Assenre, Hollandiába.