2024. március 29. 01:34
KezdőlapMotorsportSuzuka 8H - a gyári Honda az időmérő élén

Suzuka 8H – a gyári Honda az időmérő élén

Három év szünet után újból megrendezik Honda tulajdonában lévő Suzuka Circuit-ön az Endurance Világbajnokság legendás futamát, amely a japánok számára még a MotoGP-nél is nagyobb presztizzsel bír: a Suzukai 8 órást. 2020-ban és 2021-ben a pandémia miatt nem került megrendezésre a nyolc órás száguldás, idén azonban már annyit szelidült a járvány a Felkelő Nap országában, hogy ezúttal nem marad el a viadal.
(Tudni kell, hogy a kelet-ázsiai országokban a világ többi részével ellentétben nem volt különösebb lazítás a járványintézkedések tekintetében: sok helyen még most is lezárások és utazási korlátozások nehezítik a helyiek életét. Japánba is csupán szigorú feltételekkel utazhattak be az európai versenyzők és csapattagok.)

Csak gyári és helyi csapatok indulnak

Mivel a logisztikai költségek hatalmasok, így az Endurance Világbajnokság rendszeres résztvevői közül csupán a gyári támogatású csapatok engedhették meg maguknak, hogy részt vegyenek a neves viadalon. Ez azt is jelenti, hogy Kovács Bálint és csapata, a Wójcik Racing Team számára is kimarad Suzuka. Az alábbi európai csapatok utaztak el Japánba:

  • YART Yamaha Official Team
  • BMW Motorrad World Endurance Team
  • F.C.C. TSR Honda France
  • Yoshimura SERT Motul
  • Webike SRC Kawasaki

Rajtuk kívül számos japán alakulat is benevezett a futamra – ahogy a bevezetőben írtuk, a helyiek számára ez nagyobb presztizzsel bír, mint a MotoGP. Több csapat egész évben erre készül, amire akkora a túljelentkezés, hogy a Japán Superbike Bajnokság suzukai futama kvótaszerzőként szolgál – emiatt van azon a fordulóban sokkal több nevező, mint a többi állomáson.

A teljes kék helyett ezúttal több a fekete a YART festésében. Fotó: Yamaha Racing

A négy nagy gyártó közül a Kawasaki és a Honda hozott létre külön erre a futamra egy gyári csapatot, bár az EWC mezőnyében is van gyári támogatású csapatuk. A Kawasaki a Superbike VB nagymenőit: Jonathan Rea-t, Alex Lowes-t, valamint az állandó beugró Leon Haslamot veti be. A Honda pedig Iker Lecuonát, Tetsuta Nagashimát és Takumi Takahashit állítja csatasorba.
A Yamaha idén nem indított külön gyári csapatot, a Suzuki pedig nemrég jelentette be, hogy a MotoGP mellett az EWC-ben is megszűnteti a gyári jelenlétet.

A gyári Suzuki brigádnak azonban nemcsak a jövője, hanem a jelene is bizonytalan: Sylvain Guintoli egy hét eleji teszten megsérült, emiatt kihagyni kényszerül a híres viadalt. A csapat belga motorosa, Xavier Simeon pedig pozitív koronavírus-teszt miatt marad távol. A Yoshimura SERT Suzuki így csak két versenyzővel: Gregg Blackkel és Kazuki Watanabéval vág neki vasárnap a nyolc órás száguldásnak.

A teljes nevezési lista ITT ÉRHETŐ EL. (Kattintásra letöltés indul). Érdemes átböngészni, mivel sok olyan japán nevet találunk rajta, akik korábban megfordultak a MotoGP és/vagy a Superbike világbajnokság mezőnyében.

Edzések és időmérő

A Suzukai 8 órás mezőnye számára több edzést, valamint két időmérőt is rendeztek a héten. A verseny rajtrácsa egy elég különleges kvalifikációs rendszeren dől el:

  • az időmérőkön a csapat versenyzői külön-külön teljesítik a maguk időmérőjét
  • ezekből átlagot számolnak: az időket összeadják, majd elosztják annyival, ahány versenyző van az alakulatban (vagyis a csapatok több, mint 90%-ánál hárommal, a maradéknál pedig kettővel)
  • közülük a legjobb 10 részt vesz egy helyi idő szerint szombat délutáni szétlövésben („Top 10 Trial Shootout”), ahol minden csapat kiválaszt két versenyzőt, akik egy-egy mért kört teljesítenek
  • az időket összeadják, és ez határozza meg az első 10 rajtpozíciót
  • az első öt helyezett ráadásul VB-pontokat is kap (5-4-3-2-1)

Az időmérőket összességében a direkt erre a célra létrehozott Team HRC nyerte, amelyben a Superbike VB versenyző Iker Lecuona, a korábbi Moto2-es futamgyőztes Tetsuta Nagashima, valamint a Brit Superbike Bajnokságban versenyző Takumi Takahashi alkotta trió húzza a gázt.
A második a VB rendszeres résztvevője, a hetes számú YART Yamaha csapat lettek, ahol a szokásos résztvevők indulnak (Marvin Fritz – Karel Hanika – Niccolo Canepa).
A harmadik a Kawasaki által létrehozott gyári csapat, Jonathan Rea-val, Alex Lowes-szal és Leon Haslammal a nyeregben.

Két rendszeres VB-szereplő csapat nem jutott be a legjobb tízbe: az SRC Kawasaki a 12., míg a Yoshimura SERT Suzuki csupán a 22. helyet érték el a kvalifikáción.

Nem indul jól a Yoshimura SERT csapat hétvégéje… Fotó: Suzuki Racing

Egyénileg egyébként a Team HRC-s Nagashima futotta meg a legjobb időt: ő volt az egyetlen, aki be tudott menni 2:05 alá (2:04.942).

Suzuka 8H – az időmérő edzés végeredménye:

1 Team HRC HONDA 2:05.718
Tetsuta NAGASHIMA – Takumi TAKAHASHI – Iker LECUONA
2 YART Yamaha Official Team YAMAHA 2:06.001
Marvin FRITZ – Niccoló CANEPA – Karel HANIKA
3 Kawasaki Racing Team  Suzuka 8H KAWASAKI 2:06.307
Leon HASLAM – Alex LOWES – Jonathan REA
4 Astemo Honda Dream SI Racing HONDA 2:06.597
Kosuke SAKUMOTO – Kazuma WATANABE – Taiga HADA
5 F.C.C. TSR Honda France HONDA 2:07.033
Josh HOOK – Gino REA – Mike DI MEGLIO
6 BMW Motorrad World Endurance Team BMW 2:07.077
Markus REITERBERGER – Ilya MYKHALCHYK – Jeremy GUARNONI
7 Honda Dream RT Sakurai HONDA 2:07.239
Sodo HAMAHARA – Daijiro HIURA – Yuki KUNII
8 SDG Honda Racing HONDA 2:07.287
Teppei NAGOE – Ikuhiro ENOKIDO – Naomichi URAMOTO
9 Honda Sofukai Suzuka Racing Team HONDA 2:07.595
Yudai KAMEI – Jun TADOKORO – Yuki SUGIYAMA
10 EVA RT 01 Trickstar KAWASAKI 2:07.639
Hikari OKUBO – Yuto SANO – Erwan NIGON
12 Webike SRC Kawasaki KAWASAKI 2:08.634
Randy DE PUNIET – Etienne MASSON – Florian MARINO
22 Yoshimura SERT Motul SUZUKI 2:09.898
Gregg BLACK – Kazuki WATANABE

A teljes végeredmény itt érhető el (kattintás után indul a letöltés).

Suzuka 8H – további menetrend magyar idő szerint

A szombati nap rendezik a fent említett Top 10 triált, illetve előtte lesz egy még egy szabadedzés a teljes mezőnynek.
Vasárnap lesz egy warm-up az egész mezőnynek, majd magyar idő szerint hajnal fél ötkor (helyi idő szerint fél 12-kor) kezdődik a nyolc órás viadal. A futamot az Eurosport 2 élőben közvetíti.

SZOMBAT
07:15 – 08:00 2. szabadedzés
08:30 – 10:00 Top 10 Trial
VASÁRNAP
01:30 – 02:15 Warm up
04:30 – 12:30 Suzukai 8 órás TV: Eurosport 2