2024. április 26. 05:22
KezdőlapMotorsportÚjra Magyarországra látogatnak az EnduroGP legjobb versenyzői

Újra Magyarországra látogatnak az EnduroGP legjobb versenyzői

Augusztus első hétvégéjén Magyarországra látogat az EnduroGP-világbajnokság, amelynek ezúttal Zalaegerszeg és Bocfölde ad otthont. A rajongos sportesemény a ZEG Rally Show-val és a HUMDA közlekedésbiztonsági programjaival, a Moto Safety-vel és a Road Safety-vel párhuzamosan zajlik. A világbajnokság E3-as kategóriájában, valamint az Open 4S világkupában magyar versenyzők is rajthoz állnak. Az esemény a HUMDA szakmai közreműködésével valósul meg.

A terepmotorozás egyik csúcskategóriája, az EnduroGP-világbajnokság mezőnye 2022. augusztus 5-7. között Magyarországra, Zalaegerszeg és Bocfölde térségébe látogat, ahol látványos terepviszonyok közepette mérheti össze tudását az endurósport legjava. A program pénteken 18:00-tól a Szuperteszt versenyszámmal indul Zalaegerszegen, majd szombaton és vasárnap 09:00-tól 15:30-ig zajlik majd a küzdelem.

Az endurózás az off-road motorversenyzés egyik legkeményebb formája, amely során a versenyzők egymással és a természet kihívásaival is szembenéznek. A sportág lényege, hogy a versenyzők minél gyorsabban teljesítsék a kijelölt pályaszakaszokat, az úgynevezett mért teszteket, amelyeket sokszor meredek fel- és lejárók, kidőlt fák és egyéb akadályok nehezítenek.

Az enduro sajátossága, hogy a versenyzőknek rögtön versenyszituációban kell motorozniuk a pályán, azelőtt csak gyalog járhatják be a mért szakaszokat. Az EnduroGP-n egy versenyhétvége három napból áll: pénteken a Szuperteszten mérettetik meg magukat a pilóták, majd szombaton és vasárnap a tényleges, egész napos verseny zajlik.

A hétvége lebonyolítása

A hétvége egyik fő látványossága a pénteki szuperteszt, ahol a nézők először tapasztalhatják meg a világbajnoki mezőny rendkívüli tempóját. A versenyzőknek két kört kell teljesíteniük egy akadályokkal nehezített körpályán. Két pilóta megy egyszerre, a pálya két oldaláról indulva. A szuperteszt időeredményei beleszámítanak a szombati nap eredményeibe, így aki jobban teljesít, előnnyel kezdi a napot.

A szombati és a vasárnapi nap felépítése nagyon hasonlít egy raliversenyéhez. A versenyzőknek két vagy három kört, úgynevezett etapot kell teljesíteniük, ezeknek a hossza versenytől függően körülbelül 60-70 kilométer. Az etapon a pilótáknak ellenőrzőpontokon kell áthaladniuk, ahova egy megadott időpontban kell beérni. Ha a versenyző késik az ellenőrzőpontról, időbüntetést kap, de hamarabb sem lehet áthaladni. Ha valaki idő előtt megérkezik az adott pontra, annak várnia kell.

Az etap során a versenyzőknek úgynevezett mért teszteket kell teljesíteniük, a versenyt lényegében ezeknek a szakaszoknak az időeredményei döntik el. A pilóták nem egymással, hanem az idő ellen harcolnak, egymás után indulnak el a teszteken, nagyobb helyet hagyva egymástól. Egy kör alatt a pilótáknak három mért szakaszt kell teljesíteniük. A cross teszt általában egy gyorsabb, motocrossos elemekkel tarkított pályán zajlik. Az enduro teszt szűkebb, technikásabb, jellemzően erdős szakasz. Az extrém tesztet különféle akadályok, rönkök, sziklák és ugratók nehezítik.

Egy adott nap eredménye a tesztek időeredményeinek összeadásából tevődik össze. Ezekhez hozzáadódik az etapon esetlegesen megszerzett időbüntetés. A szombati és vasárnapi napot külön-külön értékelik, így mindkét nap után győztest hirdetnek.