2024. április 19. 16:07
KezdőlapSuperbikeA 11 legszorosabb Superbike- és Supersport-befutó

A 11 legszorosabb Superbike- és Supersport-befutó

Hétvégén mindössze két ezredmásodperc döntött a Supersport 300-asok futamán Hugo De Cancellis és Álvaro Díaz között. Most összeállítottuk a 11 legszorosabb befutó listáját.

Egy egészen elképesztő befutó végén mindössze 0,002 másodperc döntött Hugo De Cancellis javára a Supersport 300 második futamán Álvaro Díazzal szemben. Ez lett a Superbike-, illetve a betétsorozatok legszorosabb finise. De ha megnézzük a további tíz legszorosabb befutó listáját, egyiknél sem találunk egy századnál nagyobb különbséget!

Hét ezred fölött a top 10-be sem lehetett férni

11. Razgatlıoğlu első yamahás győzelme (Superbike, 2020, Phillip Island, első futam) – 0,007 másodperc

Az ausztrál forduló egy egészen hihetetlen futammal indította útjára a 2020-as szezont. A Phillip Island-i hétvége első futama Toprak Razgatlıoğlué lett a Pata Yamaha with Brixx WorldSBK motorján, megelőzve a korábban szintén yamahás Alex Lowes-t. A befutó során mindössze hét ezred döntött.

10. Melandri elhappolja Guintoli elől (Superbike, 2013, Portugália, első futam) – 0,007 másodperc

Portimao először és egyetlen alkalommal szerepel ezen a listán 2013-ból. Ekkor az olasz Marco Melandri a 2014-es bajnok Sylvain Guintolit győzte le a portugál hullámvasúton. Maga Melandri számára is hullámvasút volt ez a verseny, miután a 17. körben az 1-es kanyarban szélesre vette a pályát. Ezt követően viszont visszavágott, és a célegyenesben maga mögé tudta utasítani Guintolit. Kettejük között szintén hét ezred döntött a befutó során.

9. Az olasz klasszikus (Superbike, 1996, Monza, második futam) – 0,007 másodperc

Monza első szereplése ezen a listán még 1996-ból származik. Ekkor Pierfrancesco Chili hazai pályán szerezte meg a győzelmet, a fentiekhez hasonlóan mindössze 0,007 másodperccel megelőzve Slightot. Ez volt Chili második győzelme Monzában, miután 1995-ben a 2. futamot is ő nyerte meg. Érdekesség, hogy a különbség ott is kevesebb mint egy másodperc volt. Miután a második sikánban a kavicságyon kellett átvágnia, Chili visszavágott, és összehozta ezt a toplistás sikert.

8. Smith bravúrja Sofuoğlu ellen (Supersport, 2016, Losail) – 0,006 másodperc

Az első és egyetlen WorldSSP-befutó a listán. Ehhez 2016-ba kell visszamennünk, a katari Supersport-futamig. A hondás Kyle Smith a bajnok Kenan Sofuoğluval és az ő Kawasakijával csatázott az utolsó körben, az utolsó kanyarból kiérve pedig Smith vezetett. Sofuoglu minden igyekezete és a szélárnyék áldásos hatása ellenére végül 0,006 másodperc híján alulmaradt.

A következő polc

7. Fogarty olaszországi sikere olasz motorral (Superbike, 1999, Monza, 2. futam) – 0,005 másodperc

1999-re a monzai célvonalat közelebb helyezték a Parabolica kanyar kijáratához. A cél az volt, hogy csökkentsék a szélárnyékozás lehetőségét. Carl Fogarty mégis ezt használta ki, amikor a befutó során végül öt ezredmásodpercet vert Colin Edwardsra. A győzelmet egyébként eredetileg Edwardsnak adták, de az adatok egyeztetése után végül Fogarty lett a tényleges győztes Olaszországban. Ráadásul egy olasz motoron, a Ducatin.

6. Hazai mámor (Superbike, 1999, Phillip Island, második futam) – 0,005 másodperc

A kétszeres bajnok Troy Corser negyedik Phillip Island-i sikere során sem döntött több a befutó során az ausztrál javára, mint öt ezred. Corser az utolsó körben az 1-es kanyarban az élre került, de Fogarty visszavágott, és két kanyarral a vége előtt visszavette a vezetést. A célegyenesre való hosszú befutón Corser a szélárnyékot kihasználva épphogy megelőzte a regnáló bajnok Fogartyt. A brit motoros ettől függetlenül ebben az évben megszerezte negyedik és egyben utolsó bajnoki címét.

5. Minden idők legszorosabb hármas befutója Kocinski vezetésével (Superbike, 1997, Monza, első futam) – 0,005 másodperc

A hosszú egyenesekkel a lassú kanyarokkal Monza mindig is egy rendkívül változatos pálya volt. És a legendás helyszín nem egyszer hozott már legendás befutót, nem először szerepel a listánkon sem. 1997-ben a másik futam is mindössze 0,005 másodperc híján dőlt el a befutó során. Ekkor John Kocinski a Honda kettős győzelme során Aaron Slightot utasította maga mögé ezzel az alig látható különbséggel. Ha idevesszük Carl Fogarty harmadik helyét is, ez a futam a Superbike-világbajnokság történetének legszorosabb dobogója. A különbség ugyanis hármójuk között is mindössze nyolc ezred volt! Kocinski végül 24-ből tizenhétszer állhatott dobogóra, ami bajnoki címet ért számára.

4. Elválaszthatatlan bajnokaspiránsok (Supersport 300, 2021, Aragónia, 1. futam) – 0,004 másodperc

Az SSP300-ban a címvédő Adrián Huertas (MTM Kawasaki) és Tom Booth-Amos (Prodina Racing WorldSSP) hozta össze minden idők egyik legkisebb különbségét. A Supersport 300-ban egyébként a Motorland Aragón az a pálya, ahol a 10 legszorosabb befutó közül négyet is összehoztak. Ekkor Huertas négy ezred híján tudott nyerni, és indult meg a bajnoki cím felé.

A három legszorosabb befutó

3. Haslam Fabrizio ellen (Superbike, 2010, Phillip Island, első futam) – 0,004 másodperc

A 2010-es első ausztrál futam a Superbike-világbajnokság történetének legkisebb különbséggel megszerzett győzelme. A futam során folyamatosan Leon Haslamnek állt a zászló, ezt próbálta meg megakadályozni Michel Fabrizio. Ám szélárnyékozás ide vagy oda, négy ezredmásodperc maradt Haslam tarsolyában. Ez volt egyébként Haslam öt WSBK-sikeréből az első, később pedig ez lett Haslam legsikeresebb szezonja. Év végén a tabella második helyén zárt a domináns Max Biaggi mögött.

2. Sofuoğlu kitart (Supersport 300, 2021, Katalónia, 2. futam) – 0,003 másodperc

A 2021-es katalán SSP300-as forduló során Álvaro Díaz még csak szabadkártyásként versenyzett. Ezzel együtt majdnem meg tudta szerezni karrierje első győzelmét, ezért ugyanis rendkívül nagyot küzdött. A befutó során végül mindössze 0,003 másodperccel maradt el Bahattin Sofuoğlu mögött. Sofuoğlu azóta már a Supersport-vb mezőnyét erősíti.

1. Díaz megint lemarad (Supersport 300, Assen, 2022, második futam) – 0,002 másodperc

Minden idők legszorosabb befutójának megint Álvaro Díaz volt a kárvallottja. A fentebb említett 2021-es katalán futamhoz képest ráadásul még kisebb különbséggel, mindössze két ezredmásodperccel! Az utolsó métereket egyébként Díaz még éllovasként kezdhette meg, Huge De Cancellis viszont végül legyorsulta őt a Geert Timmer sikánból kijövet, a célegyenesig.