2024. április 25. 15:09
KezdőlapSuperbikeMacKenzie ott lesz a WSBK mezőnyben Donington Parkban

MacKenzie ott lesz a WSBK mezőnyben Donington Parkban

A Bennetts Brit Superbike-bajnokság regnáló brit bajnoka, Tarran Mackenzie a FIM Superbike-világbajnokság ötödik fordulójában, a Donington Parkban (július 15-17.) debütál a WorldSBK-ban.

Mackenzie, aki a 2021-es Bennetts Brit Superbike Bajnokságban a Yamaha R1-essel tíz győzelemmel és 19 dobogós helyezéssel elsöprő sikert aratott, a McAMS Yamaha csapatának egy World Superbike specifikációjú motorjával fog versenyezni, a csapat egyszeri alkalommal mutatkozik be a világbajnokságon a hazai versenyen.

A 26 éves versenyzőnek gyorsan meg kell majd ismerkednie a WorldSBK specifikációjú motorral és a Magneti Marelli elektronikával. A BSB R1-es futóműve azonban szinte teljesen megegyezik a hivatalos WorldSBK-csapatokéval. E mellett természetesen előnyt jelent, hogy Mackenzie és a McAMS Yamaha is nagy tapasztalattal rendelkezik a Donington Park vonalvezetéséről.

MacKenzie véleménye a lehetőségről

Mackenzie így nyilatkozott: „Nagyon izgatott vagyok, hogy végre Doningtonban debütálhatok a Superbike Világbajnokságban. Úgy érzem, mintha már régóta erre várnánk, és nyilvánvalóan csalódott voltam, amikor nem tudtunk Assenben indulni. Donington egy különleges pálya számomra. Csupán 10 percre van az otthonomtól, és nagy sikereket értem el ott a BSB-ben. Így alig várom, hogy egy World Superbike-specifikus R1-essel indulhassak, és megnézzem, hogy én és a McAMS Yamaha csapat mit tudunk elérni.

„Nyilvánvalóan sokat kell még tanulnom a motorral és az elektronikával kapcsolatban. A futóművet jól ismerem, mivel a BSB-motorom nagyon hasonló. A világbajnokság színvonala nagyon magas, és már alig várom, hogy pályára léphessek és mindent beleadhassak. Hatalmas köszönetet kell mondanom Steve-nek és a McAMS Yamaha csapatnak, valamint Andreának és mindenkinek a Yamaha Racingnél, hogy ezt lehetővé tették.”

A Yamaha és a McAMS is elégedett a lehetőség kapcsán

Andrea Dosoli, a Yamaha Motor Europe Road Racing menedzsere így nyilatkozott:  „Alig várjuk, hogy támogathassuk Tarrant és a McAMS Yamaha csapatot, akik a WorldSBK-ban debütálnak a doningtoni szabadkártyás szerepléssel, miután a 2021-es szezonjuk hihetetlenül sikeres volt a Brit Superbike Bajnokságban.

„Hosszú és gyümölcsöző munkakapcsolatot ápolunk a McAMS csapattal és a két versenyzőjükkel. Ez egy igazi kétirányú együttműködés, amely mindannyiunk számára előnyökkel jár. Nagy örömünkre szolgál, hogy Tarran és a McAMS Doningtonban a világszínpadra léphet. Ez tökéletesen illeszkedik a Yamaha versenyzési filozófiájához, amely világszerte a legjobb versenyzőknek és csapatoknak kínál lehetőséget.” – mondta.

Steve Rodgers – a McAMS Yamaha csapatfőnöke zárta: „Alig várjuk, hogy a McAMS Yamaha csapattal a jövő hónapban Doningtonban az első Superbike szabadkártyás szereplésünkön a világbajnoki mezőnyhöz csatlakozhassunk. A Raceways már a pályafutása legelső napjai óta támogatja Tarrant. Láttuk őt felfelé lépkedni, egészen odáig, hogy 2021-ben megnyerte nekünk a Bennetts Brit Superbike Bajnokságot. Az az álma, hogy folytassa a fejlődését. Nagyon örülünk, hogy a tavalyi bajnoki győzelem jutalmaként lehetőséget adhatunk neki a Superbike-világbajnoki debütálásra.

„Nyilvánvalóan az volt a terv, hogy Donington előtt Assenben indulunk. Sajnos Tarran megsérült, és nem tudott versenyezni, így ez a hétvége mélyvíz lesz, de a motorjaink már most is nagyon közel vannak a világbajnoki specifikációhoz. A motor és az elektronika más lesz, és az egész csapatnak keményen kell majd dolgoznia, hogy rövid idő alatt megszokja ezeket. Van néhány nagyon tehetséges emberünk a csapatban, köztük olyanok is, akik nemrég a World Superbike-ban dolgoztak. Részünkről nincs nyomás vagy elvárás, csak megyünk és meglátjuk, mire leszünk képesek!”