2024. március 28. 22:44
KezdőlapSuperbikeDonington, a Superbike-világbajnokság bölcsője

Donington, a Superbike-világbajnokság bölcsője

Ami a Forma-1-nek Silverstone, a MotoGP-nek a Man-sziget, az a Superbike számára Donington. Noha évtizedekkel később, de a történelmi első futamot a Superbike-osok is az Egyesült Királyságban futották.

Forrás: WSBK Media

1988. április 3-án egy (brit időjáráshoz méltóan) nem túl meleg vasárnapon valami elkezdődött. Olyan nevek is indultak a versenyen, mint az 1981-es 500-as világbajnok Marco Lucchinelli, aki megnyerte a történelmi első futamot. A sorozat első bajnoka, Fred Merkel második hellyel kezdett, és az utcai motorversenyzés egyik legendája, Joey Dunlop pedig harmadik az első futamon. A sikeres nyitány után a későbbi években is visszatértek, és a 90-es években Carl Fogarty révén hazai pilótának is szurkolhatott a brit közönség. Fogarty 1992-ben meg is szerezte azt a bizonyos első győzelmet, amit még számtalan követett. Az egyik legnehezebben megdönthető rekordot viszont 1995-ben érte el, amikor Doningtonban és Brands Hatchben is mindkét futamot megnyerte. Mai napig ő az egyetlen brit versenyző, aki egyazon évben két különböző angol pályán is duplázott.

Fogarty súlyos balesete után, ami a karrierje végét is jelentette épp az azóta már az ő nevét viselő Fogarty Esses-ben aratott óriási győzelmet a két szabadkártyás angol. A 2000-es doningtoni második versenyen (amely teljes egészében visszanézhető a sorozat Youtube csatornáján) Neil Hodgson és Chris Walker az utolsó körben előzték meg Chilit. Az extázisba hozott közönség elsőzör láthatott kettős brit győzelmet a sorozat történetében.

A folytatásban ugyan két angol pálya is volt a naptárban, de Donington helyére Silverstone került 2002-ben. 2007-ben James Toseland második vb-címe megszerzésekor tért vissza Donington, így ekkor három különböző pályán is versenyeztek a szigetországban. A második doningtoni verseny azóta is klasszikusnak számít (szintúgy visszanézhető), amikor is Noriyuki Hag az utolsó kanyarban előzte meg Max Biaggit. 2008 pedig az ausztrál klasszis, Troy Bayliss utolsó győzelmét hozta az Egyesült Királyságban. Bayliss később még az utolsó három futamot megnyerte, így háromszoros világbajnokként vonult vissza.

2011-ben egy év szünet után tért vissza a Superbike, ebben az évben pont nem volt hazai győztes Doningtonban. Ekkor a MotoGP-ből érkező Melandri, valamint a (pár évvel korábban szintén MotoGP-s) későbbi bajnok Checa győzött. 2012-ben Rea vitatható körülmények között nyert, 2013-tól pedig Tom Sykes volt, aki éveken át szolgáltatta a hazai örömöt. Noha 2015-től dominált a Kawasakival, Doningtonban 2017-ben tudott először győzni Rea a második futamon, ami egyben a Kawasaki 100. elsősége volt.

Az első komolyabb Rea-Razgatlioglu csatát is Doningtonban láthattuk. A török versenyző 2018-ban a címvédőt előzte meg első dobogójáért, amikor a második helyen ért célba. 1 évvel később viszont Rea pályafutása első tripláját mutatta be, azon a hétvégén senkinek nem volt esélye ellene.

Tavaly Razgatlioglu már-már Sennát idéző első kört produkált, amikor a 13. helyről egy kör alatt már második volt, majd később meg is nyerte a futamot. A bajnokság egyik fordulópontjaként pedig a második főfutamon a két rivális összecsapott, és Rea volt az, aki hibázott, és kiesett. A történelem pedig 2022-ben folytatódik, akár három esélyessel is. Bautista utoljára 2006-ban nyert itt futamot – abban az évben világbajnok is lett a 125 köbcentis kategóriában.