2024. április 26. 02:48
KezdőlapSuperbikeNem Bautista és nem a Ducati pályája jelenleg Donington

Nem Bautista és nem a Ducati pályája jelenleg Donington

Jó régóta nem igazán megy jól sem a Ducati, sem Álvaro Bautista a Donington Parkban. A spanyol előnye viszont elég nagy…

A Donington Park a Superbike-világbajnokság ikonikus helyszíne. Ide érkezik most a bajnokság a bő egyhónapos nyári szünet után. A Ducati és sztármotorosa, Álvaro Bautista ugyan vezetnek összetettben, itt viszont most már jó ideje nem alakul jól a sorsuk.

Maga a gyártó ugyanis 2011 óta nem tudott nyerni a pályán, ezt pontosan a Ducati utolsó világbajnoka, Carlos Checa tudta megtenni abban az évben. Az olaszok éppen aktuális versenyzőinek nem hogy győznie nem sikerült, még dobogóból sincs nekik olyan sok: az elmúlt bő évtizedben Checa győzelme óta még a pódium valamely fokán is csak hatszor állhattak. Álvaro Bautista legjobb eredménye is egy harmadik hely a Leicestershire-i aszfaltcsíkon, igaz, ő legalább még MotoGP-s éveiben tudott itt nyerni. A spanyol még a 2006-os 125-ös futamon ért célba elsőként, ezen kívül pedig háromszor állt még dobogón.

A Donington Park az elmúlt évek abszolút ura, Jonathan Rea, valamint a tavaly a trónról őt letaszító Toprak Razgatlıoğlu. 2019 óta kizárólag ez a két versenyző tudott itt futamot nyerni, Rea ráadásul még a 2018-as második futamot is be tudta húzni.

Bautistának a közelmúltat tekintve akár még az is beleférhet, hogy valamennyit leadjon az előnyéből. Persze a spanyol nyilván nem így tervez, már csak azért sem, mert egészen kiválóan sikerült számára az első négy hétvége. A Ducati motorosának előnye jelenleg impozáns, 36 pont Jonathan Rea előtt.

A statisztika

1988Itt rendezték a bajnokság történetének első versenyhétvégéjét. A két futamot Davide Tardozzi (Bimota) és Marco Lucchinelli (Ducati) nyerték.

1000-500 – A Ducati és a Kawasaki is mérföldkőhöz érhet Doningtonban, akár egyszerre is. Az olaszoknak két dobogó hiányzik ahhoz, hogy az első gyártó legyenek a WSBK történetében 1000 top hármas helyezéssel. A Kawasaki ennek a felére, 500-ra hajt. Ezzel egyébként csak a Ducati jobb náluk.

60 – Ha Álvaro Bautista vagy valamelyik HRC-s spanyol tudná megnyerni az egyik versenyt, azzal Spanyolország a hatodik nemzet lenne minimum hatvan futamgyőzelemmel.

58 – A Donington Park és Misano az, ahol a Superbike-vb az egyik legtöbbet versenyzett. A hétvégi három versennyel ez a szám az angoloknál is 61 lesz, csakúgy, mint Misanóban. Ezzel a két helyszín utolérte, illetve majd utoléri ideiglenesen a szintén 61 versenyrendezésen álló Phillip Islandet. Ennél több futamot, 62-t, csak Assenben rendeztek.

54 – A Ducati az eddigi 58 versenyen ötvennégyszer képviseltette magát a dobogón, ez a legnagyobb szám az összes gyártó közül. A második a Kawasaki 48-cal. A Ducatinak korábban egyébként nagyobb volt az előnye ebben a vonatkozásban, viszont sem 2018-ban, sem tavaly nem állhattak dobogóra.

51 – A Donington Park 58 versenyén 51 különböző versenyző állt már dobogón.

26 – Az 51 versenyzőből huszonhatan nyerni is tudtak. A legsikeresebb ezek közül Tom Sykes kilenc sikerrel, mögötte Carl Fogarty és Jonathan Rea állnak 6-6 győzelemmel.

24 – Hazai versenyzők 24 versenyt nyertek itt. 2018-ban Michael van der Mark például egy tizenegyes brit sorozat végére tett pontot, amikor hollandként mindenkinél jobbnak bizonyult.

22 – Álvaro Bautista győzelmeinek száma. Amennyiben ehhez hozzá tud tenni legalább egyet, a Ducati történetének holtversenyben ötödik legsikeresebb versenyzőjévé válik. Ezt a pozíciót jelenleg az 1990-es világbajnok Raymond Roche egyedül birtokolja.

17 – Ahogy a legtöbb győzelem, úgy a legtöbb dobogó is Tom Sykes nevéhez fűződik. 17 dobogójából 13-at pedig sorozatban egymás után szerzett a 2012-es és a 2018-as első verseny között.

15-13 – A Ducati tizenötször állt a doningtoni pole-ban. Minden más gyártó minimum kettővel lemaradva követi őket.

10 – A Yamaha a legutóbbi tíz Superpole-kvalifikáció mindegyikén kvalifikálta magát az első sorba. 2007 és 2009 között ez tizenegyszer sikerült, ezt állíthatják most be.

10 – A sorozatban aratott legtöbb győzelem a Kawasaki rekordja: 2013 és 2017 között tíz egymást követő versenyen sem találtak legyőzőre.

7 – Ahogy a futamgyőzelmek és a dobogók, úgy a pole-pozíciók is Tom Sykes felségterülete. Az angol hétszer indulhatott az első rajtkockából. A jelenlegi mezőnyből egyetlen ember rendelkezik pole-pozíciós indulással, ez Jonathan Rea még tavalyról.

7 – Hét azon versenyzők száma, akik a Donington Parkban aratták első futamgyőzelmüket. Így volt ez többek között a négyszeres világbajnok Carl Fogarty esetében is még az 1992-es második versenyen. A másik hat ilyen motoros Davide Tardozzi, Marco Lucchinelli, Giancarlo Falappa, Neil Hodgson, Marco Melandri és Michael van der Mark. Ennél több újonc futamgyőztest, kilencet, csak Sugo avatott.

1 – Hollandia és Spanyolország motorosai is csak egyszer-egyszer ünnepelhettek itt futamgyőzelmet. Michael van der Mark a 2018-as első versenyt húzta be, Carlos Checa pedig a Ducati mindezidáig utolsó győzelmét aratta még 2011-ben, a második futamon.

1 & 1-2 – A BMW első Superbike-világbajnoki győzelme a 2012-es első versenyen egyben az első kettős siker is lett. Ekkor ugyanis Marco Melandri mögött Leon Haslam lett a második.

Forráscrash.net