2024. április 25. 19:05
KezdőlapSuperbikeRea: Melegben mindig voltak problémáink, de fejlődtünk

Rea: Melegben mindig voltak problémáink, de fejlődtünk

A Kawasaki versenyzője, Jonathan Rea a 2. és a 3. helyen végzett a Superbike-világbajnokság vasárnapi, Donington Parkban rendezett futamain. Toprak Razgatlıoğlu ellen nem volt esélye – többek között azért sem, mert túlmelegedett a féke.

Rea a vasárnapi versenyeken mindent megtett annak érdekében, hogy legyőzze a regnáló bajnokot. Azonban ez nem sikerült az északír versenyzőnek, délelőtt második, míg délután a harmadik hellyel kellett beérnie.

A második főfutamon a kawasakis sokáig tartotta  tempót Razgatlıoğluval és többször megpróbálta megelőzni ellenfelét, de próbálkozásai kudarccal zárultak. A futam második felében visszaesett a tempója, aminek fő oka a túlmelegedő első fék volt. A hatszoros világbajnok több okot is talált erre. „A verseny feléig nagyon jól éreztem magam. Minden működött, láttam, hogy hol tudok javítani. Volt néhány terület, ahol jobb voltam az előző naphoz képest. Sajnos nagy problémáim voltak az első fékkel. Toprak szélárnyékában motoroztam. Amikor a „Melbourne Loop”-ban fékeztem, teljesen a kormánymarkolatig be tudtam húzni a kart. Minden erőmet be kellett vetnem, hogy ne menjek neki Topraknak” – mondta Rea.

„Időre volt szükségem, hogy lehűtsem a féket. Aztán Álvaro nagyon erős tempóval jött a verseny felénél” – mondta a Kawasaki versenyzője. „Sajnos meg tudott előzni, én csak annyit tudtam tenni, hogy tartottam a ritmusomat. Ennek ellenére a szombatról vasárnapra végrehajtott változtatások jót tettek.”

Rea így folytatta: „A melegben mindig voltak problémáink a motorral, de most elégedettek lehetünk. Különösen Misano után volt egy lépés előre. Kíváncsian várjuk, hogy hogyan fog menni a Mostban.”

Rea a sprintversenyről is nyilatkozott. „Reggel először használtam az SCQ gumit a versenyen. Egész jól ment, de reméltem, hogy Toprak elhasználja a gumiait, ezért eleinte kicsit óvatosabb voltam” – magyarázta Rea. „De végig erős volt. Nagyon jól motorozott ezen a hétvégén. De már újoncként is nagyon erős volt itt a Kawasakival. Végül is elégedett vagyok a hétvégével. A két második és a harmadik hely jó. Még akkor is, ha nagyon szerettem volna nyerni.”

Van valami általános probléma a fékekkel a Kawasakin? – kérdezték tőle. „Ami a fékeket illeti, Donington az egyik legkeményebb pálya. Különösen az utolsó szektorban, ahol sok problémám volt. Aragon is hasonló ebből a szempontból. A nagy probléma az volt, hogy nagyon sokáig közvetlenül szélárnyékban motoroztam. Nem számítok arra, hogy újra ilyen fékezési problémáim lesznek” – válaszolta az északír. „Valószínűleg a hőség, a kemény fékzónák és a turbulens levegő kombinációja okozta a problémát.”