2024. április 25. 10:01
KezdőlapSuperbikeNem akárkik járultak hozzá az 500 Kawasaki-dobogóhoz

Nem akárkik járultak hozzá az 500 Kawasaki-dobogóhoz

Nagyobbnál nagyobb nevek fordultak meg a Kawasaki garázsában az elmúlt években. Félezer dobogós helyezéshez járultak hozzá.

Az első doningtoni futam egyik hőse (meg aztán az egész hétvégéé) a vb-címvédő Toprak Razgatlıoğlu volt. A török nyerte az első futamot, meg aztán a másik kettőt is, karrierje első mesterhármasát szerezve. Mögötte viszont nem akármilyen statisztikai mérföldkőhöz ért el a Kawasaki Jonathan Rea és Alex Lowes révén az 500. és az 501. dobogóval.

Rea a Kawasaki állócsillaga, de előtte, illetve vele párhuzamosan sem akárkik pattanhattak fel a zöld motorra. Mindegyikük elmondta a maga anekdotáját a Kawasaki jubileumával kapcsolatban.

A jelenlegi ászok

Minden kawasakis legsikeresebbike 186 pódiumos helyezéssel nyilvánvalóan a hatszoros világbajnok legenda, Jonathan Rea.

Nagyon jóleső érzés ennek a sztorinak a részesének lenni” – mondja Rea. „Ehhez én is egész sokat hozzá tudtam tenni, de persze a csapat elkötelezettségét is mutatja a bajnokság iránt. Rengeteg itt a gyártó, nekik sincs egyszerű dolguk. Ráadásul ennek most Alex is végre a részese lehetett, jó volt vele együtt a dobogón állni. Szép szám ez nekem és a csapatnak is, elismerés jár minden egyes Japánban dolgozó munkatársnak is. Ez nekik és az összes szurkolónknak is szól.

Idén ilyen Doningtonig nem fordult elő, de ezúttal Rea mellett ott ünnepelhetett az első futamon Alex Lowes is.

Jó érzés, hogy ennek a mérföldkőnek a részese vagyok! Voltak ebben a közös történetben furcsa időszakok, amikor nem lehetett itt annyi szurkoló, mint most. Szóval jó, hogy most mindketten itt lehetünk a dobogón. Büszke vagyok, hogy a Kawasaki motorosa lehetek. A tavalyi év kemény volt, de most már jobban érzem magam. Büszke vagyok arra, hogy zöldben lehetek.

A másik világbajnok

A Kawasaki első egyéni Superbike-világbajnoki címét még 1993-ban ünnepelhette Scott Russell. 20 évnek kellett eltelnie, mire jött a következő Tom Sykes révén. És bár vb-címet „csak” egyetlenegyet szerzett, dobogókkal ipari mennyiségben járult hozzá a statisztikához.

Ha belegondolok ebbe, igen büszkévé tesz ez engem! Ha minden igaz, háromjegyű alkalommal állhattam dobogóra a Kawasaki motorosaként, szóval több mint száz pódiumról beszélünk. Nem az a fajta srác vagyok, akik a statisztikákat vizsgálgatja, de tény, ez a szám a Kawasaki részéről egy óriási adat. Teljesen megérdemelt ez, és hol máshol jött ez össze, ha nem a napos Doningtonban. Összejött az ötszázadik, majd az ötszázegyedik, és megyünk tovább!

14/500

Miután a brit bajnokságból átnyergelt a vb-mezőnybe, Loris Baz a Kawasaki színeiben mutatkozhatott be. Rögtön az első szezonjában dobogóra állhatott, később szintén ebben az évben nyerni is tudott. 2013-ban ehhez még egyet hozzá tudott tenni, megint a brit hétvégén. Legjobban 2014 sikerült számára, érdekes módon pont az a szezon, amikor egyébként nem tudott futamot nyerni.

Négy MotoGP-s szezon után már nem ide tért vissza, de ettől függetlenül az emlékek kitörölhetetlenek.

Különleges érzés ez, nem is tudtam, hogy top 10-ben vagyok összesítésben! Annak idején itt kezdtem a karrieremet, a Kawasaki színeiben nőttem fel. Mindig hálás leszek a lehetőségért, amit kaptam. Büszke vagyok, hogy ehhez az 500-hoz 14-gyel én is hozzájárulhattam. Nem tudok kiemelni egyetlen emléket, mind a három szezon fantasztikus élmény volt. Ha egy dobogót ki kell emelnem, akkor talán az első, a 2012-es brnói ugrik be. Aztán ott van az első győzelmem, szintén abból az évből. De mind a 14-re úgy emlékszem, mintha tegnap lettek volna.

A stabil hátteret biztosítók

Jonathan Rea sikereinek egyik legfőbb letéteményese Pere Riba versenymérnök volt.

Mindig jó hallani, hogy ez a statisztika épül tovább, és továbbra is győzelmeket tudunk szerezni. Ez azt jelenti, hogy mindenki keményen, és ami még fontosabb, jól dolgozik. Sokszor mondtam már, hogy egy álomvilágban élünk, és ezt az álomvilágot valósítjuk meg. Ez ugyanis nem normális. Egy álom, teljes egészében. Johnny nyolc éve van velünk, ebből hatszor világbajnok lett, egyszer majdnem összejött és idén is esélyes a győzelemre. Ez őrület, és ami még fontosabb, nagy fegyvertény.

Guim Roda csapatmenedzser szerint is volt ok a partira. „Ezt az eredményt a történelmünk építette fel. Ez a szám megérdemelt egy kisebb ünneplést, amely során mindenki megkaphatta a neki járó elismerést. Ez a hétvége nem csak az ötszázadikról, hanem az 501. dobogóról is szólt. Érdekes nap volt ez a statisztika szerelmeseinek. Remélhetőleg tovább tudjuk írni ezt a szép sorozatot még nagyon sokáig. Nagy büszkeség ez mindenkinek.