2024. április 19. 12:20
KezdőlapSupersportA korábbi brit bajnok szintet lép

A korábbi brit bajnok szintet lép

Tarran Mackenzie a hírek szerint kategóriában lejjebb ugyan, de nemzetközi porondon méretteti meg magát 2023-ban.

A korábbi brit bajnok a következő szezonban a Brit Superbike bajnokságból a nemzetközi porondra lép. A skót versenyző csatlakozik a MIE Hondához a 2023-as, újjáélesztett WorldSSP bajnoki projekthez.

A 2021-es bajnok – a háromszoros BSB-bajnok Niall Mackenzie fia – a cím elnyerése után esélyes volt arra, hogy a Superbike világbajnokságra váltson. Csakhogy a Team Go Eleven csapatával folytatott tárgyalások meghiúsultak, miután az olasz csapat elvetette a Ducati-ról a Yamaha gépekre való átállásról szóló terveit.

A 2022-es szezon nem alakult úgy MacKenzie számára, ahogy szerette volna, hiszen folyamatosan sérülések hátráltatták. Ennek ellenére még mindig kapcsolatba hozták a 2023-as WorldSBK-val a Motoxracing Yamahánál. Miután azonban a tárgyalások nem vezettek eredményre, a helyet a BSB-címvédő Bradley Ray nyerte el.

A mostani bejelentés megerősíti a Honda visszatérését a Supersport világbajnokságba. A Honda a Yamaha mellett a sorozat történetének legsikeresebb gyártója, tíz bajnoki címmel a háta mögött. Ennek ellenére a Honda 2020 óta nem képviseltette magát a WorldSSP rajtrácsán.

A Honda szóvivője megerősítette a BikeSocialnak, hogy a MIE MS Racing csapat a gyártó támogatásával fog működni. A cseh székhelyű csapat a WorldSBK-ban is versenyez a gyári HRC hivatalos szatellit csapataként. Jövőre az ex-MotoGP-pilótával, Hafizh Syharinnal és a MotoE-ből átigazoló Eric Granadóval állnak a rajtrácsra.

A találgatások szerint MacKenzie azért kerül a Supersport kategóriába, hogy felkészítsék őt egy esetleges 2024-es SBK-váltásra a HRC Hondával, amelyet egy másik BSB-bajnok, Leon Camier vezet.

A Honda azt a CBR600RR gépet választotta, amely modell Ázsiában és az USA-ban – ahol nincsenek WorldSSP versenyek – elérhető, de Európában a szigorú káros anyag-kibocsátási előírások miatt nem kapható.

A Honda formája a WorldSSP-ben hanyatlott, amikor a kifutó CBR600RR-ről a kisebb teljesítményű CBR650RR-re váltott. Miután azonban az osztályban megváltozott a szabályozás, amely lehetővé tette a kéthengeres (Ducati) és a nagyobb háromhengeresek (Triumph, MV Agusta) indulását, a Honda egy négyhengeres modellel tér vissza, amely jobban felkészült a japán riválisokkal, a Yamahával és a Kawasakival való versenyzésre.

A Honda ugyan hivatalosan még nem erősítette meg az igazolást, több brit hírforrás hivatalos információként kezeli MacKenzie 2023-as indulását. A skót versenyző korábban már Facebook oldalán elbúcsúzott a McAMS csapatától.

„5 év Bennetts Brit Superbike Bajnokság a McAMS Yamaha csapattal, és most itt az ideje továbblépni. Nem tudom szavakba önteni azt a rengeteg időt, pénzt és erőfeszítést, amit a csapat minden tagja és szponzora beleölt, hogy megélhessem az álmomat, és végül Brit Superbike-bajnok lehessek. Steve Rodgers, Tina Slater, James Slater és mindenki a Raceways, a McAMS és a Yamaha UK csapatától. Chris, Kev, Alister, Tim, Mike, Roger, Emma, Oli, Matt és Troy Boyyy. A csapat összes többi tagja, a szponzorok és a személyzet. Valószínűleg mindannyiótoknak okoztam valamilyen formában stresszt az út során, de a végén mindig megérte. Ezek az emberek olyanok lettek nekem, mintha a családom lennének, és nagyon fognak hiányozni. Köszönöm nektek!”