2024. április 19. 15:36
KezdőlapWheelieEgy speciális Ducati is őrzi Ayrton Senna emlékét

Egy speciális Ducati is őrzi Ayrton Senna emlékét

A brazil Forma-1-es legenda, Ayrton Senna emlékére a Ducati az 1199 Panigale S modellből készített egy mindössze 161 darabból álló limitált szériát.

A Ducati annak idején, még a 2013-as Two Wheels Motorcycle Show-ra készítette el az 1199 Panigale S modelljének meglepetés Senna változatát. A darab kizárólag a brazil piac számára készült, és mindössze 161 készült belőle. Pontosan annyi, ahány versenyen a háromszoros világbajnok indult a Forma-1-ben.

A különleges festés színét maga a versenyző választotta ki a Ducati gyárban tett látogatása során. Erre mindössze néhány héttel azelőtt került sor, hogy tiszteletét tette volna Borgo Panigaléban. Később, 1995-ben egy háromszáz darabból álló sorozat készült ugyanezzel a színnel.

Az első, háromszoros Forma-1-es világbajnok előtt tisztelgő Ducati egy szürke, piros kerekű 916SP, a „916 Senna I” volt, ebből minössze 300 darab készült. 1997-ben elkészült ennek a következő változata, a „916 Senna II”, egy évre rá pedig a „916 Senna III”. Mindhárom rendkívül népszerű a gyűjtők körében.

A Ducati, szoros együttműködésben a Senna Alapítvánnyal készítette el ezt a motort. Célja az volt, hogy ezzel járuljon hozzá az alapítvány által kitűzött célokhoz. Az 1199 Panigale S tehát egy tisztelgés volt a valaha volt egyik legnagyobb nevű ducatista iránt.

Minden egyes piacra dobott 1199 Panigale S a különleges színösszeállításban pompázik. Emellett ugyancsak mind a 161 motorkerékpár verseny kipufogórendszerrel van felszerelve, valamint mindegyik egyedi gyártási számmal rendelkezik.

Az egyetlen, Európában lévő példány tulajdonosa a korábbi 250-es, illetve Superbike-világbajnok, Max Biaggi.

Ducati 1199 Panigale S Senna
Fotó: Ducati