2024. március 29. 09:21
KezdőlapWheelieMick Doohan fia F1 babérokra tör

Mick Doohan fia F1 babérokra tör

Jack Doohan a motoros legenda, Mick Doohan fia. Apjával ellentétben Jack nem két keréken találta meg az utat. Az ifjabb Doohan a Forma-1 mexikói nagydíján ülhetett először autóba a legfelsőbb kategóriában.

Mick Doohan egy legenda a motorsport világában, hiszen az ausztrál a Hondával zsinórban ötször nyerte meg az 500 köbcentis világbajnokságot. Doohan 54 GP-győzelmet, 58 pole-t és összesen 95 dobogós helyezést ünnepelhetett motorversenyzői pályafutása során. 1997-ben a szezon 15 futamából 13-on diadalmaskodott – a világbajnokságot 143 pontos előnnyel fejezte be a második helyezett előtt.

Egy 1999-es jerezi súlyos edzésbaleset után azonban befejezte aktív versenyzői pályafutását. Négy évvel később megszületett fia, Jack. A gokartozás után Jack 2018-ban a Formula 4-re váltott, 2019-ben pedig már a Formula 3-ban versenyzett. A 2021-es évben három szezongyőzelemmel a Formula 3 bajnokság második helyét ünnepelhette.

Doohan 2022-ben a Formula 2-ben versenyez a Virtuosi Racing csapatnál, az Abu Dhabiban megrendezésre kerülő döntő előtt egy győzelemmel a 4. helyen áll az összesítésben. A múlt pénteki mexikóvárosi Forma-1-es versenyen Jack először gurulhatott pályára F1-es autóban a szabadedzésén az Alpine csapatnál.

Bár Doohan csak néhány kört tudott teljesíteni az F1-es versenygéppel a motor meghibásodása miatt, a 19 éves versenyző utána nagyon boldog volt. „Csodálatos volt ez a nap. Sajnos az edzésünk rövidebb volt, mint reméltem, de ott lehettem a pályám és meg tudtam tenni néhány kört” – írta Twitter-oldalán. „Fernando Alonsóval és az összes többi F1-es pilótával egy pályán lenni nagyon különleges volt. Köszönöm az Alpine F1 csapatnak, hogy megadta nekem ezt a lehetőséget.”

Jack összesen 13 kört teljesített, és 1:24,615 perces idővel a 19. helyen végzett – 3,908 másodperccel elmaradva a Ferrari versenyzője, Carlos Sainz legjobb idejétől. Abu-Dzabiban a szabadedzéseken ismét ő ül majd az Alpine volánja mögé.