2024. április 20. 13:42
KezdőlapMotoGPValami nem az igazi a gyári Yamaha csapatánál. Vagy mégis?

Valami nem az igazi a gyári Yamaha csapatánál. Vagy mégis?

Quartararo csak hatodik, Morbidelli top 20-on kívül volt szombaton. Valami nem stimmel. Mindkét Yamaha versenyző más problémáról panaszkodott tegnap, mára azonban hellyel-közzel elégedettek voltak.

Franco Morbidelli számára természetesen nem könnyű a kezdés, mivel még mindig küzd a korábbi térdsérülésének utóhatásaival.
„A múlt szezon végéhez képest jobban vagyok fizikailag, mert télen nagyon sokat dolgoztunk.” –  kezdi Morbidelli, szavait a Speedweek.com idézi – „Szombaton képes voltam teljesen a motorra koncentrálni, ami nagyon lényeges és szerintem 100%-os állapotban érkezem majd a katari versenyre. Nagyon sok kört tudtam teljesíteni, és alig volt fájdalmam közben. A motor ergonómiáján dolgoztunk leginkább, szóval jól érzem magam. Technikai szempontból kemény volt ez a nap, mert nagy gondunk van az új gumikkal. Ahogy azok használttá válnak, képes vagyok mindig ugyanazt az időt motorozni, mint korábban az újjal. Ez nem rossz, de az újakkal sajnos nem sikerült értékelhetőt nyújtani. Mindenképpen dolgoznunk kell ezen, és megérteni, mi az, ami hiányzik, vagy mit csinálunk rosszul. Délután valamivel jobba volt a helyzet, belőttünk egy irányt, ami kíméli a gumikat anélkül, hogy újat használnánk. Vasárnap szeretnénk javítani az új gumikon elért sebességen is.”

A mai szereplésével kapcsolatban Morbidelli a következőket osztotta meg velünk a MotoGP.com-on:
„Sokat fejlődtünk tegnaphoz képest. Az eső sajnos közbeszólt, így nem tudtunk javítani a tegnapi időnkön. A használt gumikon ugyanúgy képes voltam konstans köröket futni, mint tegnap. Délután nehezebb dolgunk volt, mint reggel. Többet veszítettem Fabióval szemben. Egyelőre próbálok a saját stílusomban motorozni. Fizikailag meglehetősen jól vagyok.”

Csapattársa, Fabio Quartararo összesen 57 kört tett meg az 5,5 km-es aszfaltcsíkon szombaton, de nem elégedett ő sem. Csalódottságát azonban nem a Morbidelli által említett probléma okozza.
„A motor szinte ugyanaz, mint a tavalyi. Először is elégedett vagyok, mivel a csúcssebességem nagyon jó. Sajnos későn fékezek a méréshez képest, így a többieké is magas lesz. Van még min dolgoznunk, de örülök a helyezésünknek. Az időmérés előtt délután teljesítettem egy hosszabb etapot közepes abroncsokon, 26 kört futottam. Ami nem volt egyszerű: puha gumikra váltva ugyanazt elérni. Vasárnap több időt fogunk erre szánni. Összességében, mint pilóta kell javulnom, mert három hónap kihagyás után nem elég jó a kanyartempóm, ami alapvetően ennek a típusú versenygépnek az erőssége kéne, hogy legyen. Fejlődnöm kell, ezért fontos a vasárnap. Jelenleg szinte semmi különbség nincs a 2021-es és az új motor között. Van még néhány apróság, amin dolgozni szeretnénk a teszt alatt. Természetesen abban reménykedtem, hogy az új versenygép nagyobb teljesítményű lesz majd, de nem egyszerű egy új motort felépítenünk. Most nem erre kell gondolnunk, hanem a sebességünkre kell összepontosítani. Nyilván jobb lenne nagyobb teljesítmény, de nincs, szóval felesleges erről beszélni. Alkalmazkodnunk kell a helyzethez.”

A vasárnapról a francia a következő gondolatokat osztotta meg, szintén a MotoGP.com-on:
„Nagyon örülök a helyezésemnek, bár szerettem volna megjavítani a tegnapi legjobb időt, csak eleredt az eső. Jó kört futottam, pedig eléggé lestrapált hátsó abronccsal futottam neki, de így még jobban örülök ennek az eredménynek. Nagyon rossz volt az aszfalt és a gumi minősége is, mégis jó eredményt értünk el. Úgy érzem, pozitívan várhatjuk a következő, mandalikai tesztet. Katarban ugyanilyen gyorsak tudtunk lenni, de ami a leginkább meglep, hogy a Suzuki és a Honda milyen nagy lépest tett előre. A Suzuki számomra a legnagyobb meglepetés, de úgy érzem, mi is ott vagyunk a legjobbak között.”

A Yamaha két pilótája közül, Fabio Quartararo a vasárnapot a 7., Franco Morbidelli pedig a 24. helyen zárta.

Fotó: MotoGP Media