2024. április 25. 14:24
KezdőlapSuperbikeFelkészülés helyett felépülés a Brit Superbike bajnok előszezoni programja

Felkészülés helyett felépülés a Brit Superbike bajnok előszezoni programja

Bátran kijelenthetjük, hogy nem indult ideálisan a regnáló bajnok, Tarran Mackenzie felkészülése a Brit Superbike Bajnokságban, hiszen január 18-án egy előszezoni edzésen súlyos sérülést szedett össze.

A skót versenyző egy öthetes edzésre indult Cartagenába, ahol a Yamaha R1-ével körözve szenvedett balesetet, így másfél napot tudott csupán teljesíteni hosszabb távú terveiből. Sérülése olyannyira súlyosnak bizonyult, hogy műtéten is átesett Spanyolországban: eltörött jobb lábának sípcsontja és kificamodott a válla is. A McAMS Yamaha motorosa számára nem ismeretlenek a sérülések, a tavalyi évben begyűjtött egy ujj- és kartörést is, ennek ellenére bajnokként zárta az esztendőt.
Mackenzie elmondta, hogy milyen tervekkel kezdte meg az idei felkészülést és hol tart most a rehabilitációja: „Nagy terveim voltak az év elejére. Elindultam Spanyolországba Taylorral (Taylor Mackenzie, Moto3-as csapatfőnök, Tarran Mackenzie testvére – a szerk.) és egy teljes öthetes edzéstervet készítettem vele és néhány más versenyzővel arra az időre, amíg ott vagyunk, de ebből másfél napot sikerült teljesítenem. Elvégre ez a motorversenyzés; megkapod a csúcsokat és a mélypontokat is. Elértem pályafutásom egyik legnagyobb sikerét, amikor megnyertem a brit bajnokságot, és nagyon vártam ezt az évet. Szóval nem hazudhatok, frusztráló volt egy buta kis baleset Cartagenában, és most megfizetem az árát! Nem ez a legjobb módja a szezonkezdetnek, most is kint kellene lennem az öthetes kemény edzés zárásán, de e helyett az első öthetes rehabilitációm végéhez érek!”
[kép=32426]
„Soha nincs megfelelő alkalom a sérülésre, de ami a mi oldalunkon áll ebben a helyzetben, hogy rengeteg időm van, hogy felépüljek a szezon kezdete előtt. Ha az idény közben sérülsz meg, rohansz, hogy felépülj, törött csontokkal motorozol stb., viszont, ha majdnem kilenc hét van a sérülés és a versenyzés időpontja között, azt jelenti, hogy a rehabilitációt megfelelően csinálhatod, és a lehető legerősebb lehetsz az évad kezdetére. Egy hónapja kezdődött a rehabilitációm, és sokkal jobban érzem magam, további egy hónapom van hátra a tesztekig, úgy gondolom, hogy rendben leszek. A hónap elején jöttem vissza Spanyolországból, tolószékben ültem, a karom pedig fel volt kötve. Kicsit sajnáltam magam, de most már tudok mankó illetve rögzítő nélkül járni és a kötés is eltűnt a karomról. Ha meglátsz, nem tudnád, hogy történt valami, ami egy lépés a jó irányba!”
[kép=32427]
„Újra képes vagyok járni, és bírja a bokám a terhelést, valamint tudom mozgatni a karomat, így az elmúlt héten újrakezdtem az edzést. Minden nap járok fizioterápiára, hétfőtől péntekig, majd van néhány gyakorlat és más dolgok, amiket otthon végezhetek, hogy segítse a felépülésemet. Minden nap folyamatosan csinálok valamit, hogy jobb formában legyek. Semmi intenzív edzés még, csak könnyű gyakorlatokat végzek, azonban ahogy javulok, egyre többet tudok dolgozni. Múlt héten mentem vissza először a Loughborough Egyetemre, és ha a vállam kicsit jobb állapotban lesz, a következő héten emelem az edzőtermi munka mennyiségét. Még nem vagyok 100%-os, van egy kicsi hátra, de az a tény, hogy edzek és tudok valamit csinálni, kicsit megizzadni, jobb a fejemnek, mint bármi!”
[kép=32429]
„Nagyon szerencsés voltam eddig abból a szempontból, hogy mindig is úgy tűnt, hogy elég gyorsan képes vagyok felépülni. Elég jól tudom kezelni a sérüléseket. Az elején nagyon kellemetlen volt, mivel tolószékben ültem, illetve rögzítő kötéseim voltak, és nem tudtam sok mindent csinálni, de most sétálok, egyértelmű fejlődést tapasztalok, úgymint a bicegéstől az út odáig, hogy most már viszonylag normálisan járok. Jól haladunk előre, azt is mondanám, hogy valószínűleg még az ütemterv előtt is. Ahogy mondtam, az idő a mi oldalunkon van. Az elején voltak pontok, amikor aggódtam, azonban mióta hazaértem, és újra elkezdtem járni illetve edzeni, és láttam az elmúlt hónapban elért fejlődésemet, azt érzem, hogy rendben leszek a tesztekig. Még ha nem is leszek 100%-os formában a gyakorlásra, utána további két hét lesz az első forduló előtt, így ebben a szakaszban nem hiszem, hogy bármi arra utalna, hogy ne állnék készen az szezonkezdetre, ráadásul a silverstone-i első hétvégében az is kedvező, hogy fizikailag nem olyan megterhelő, tavaly nyerni tudtam ott kéztöréssel!”
[kép=32428]
„Nincs nyomás a tesztelés terén sem, ez nem olyan, mintha új motort kaptunk volna, vagy gyökeresen más dolgokat kellene kipróbálnunk. A tél folyamán a csapat nagyon keményen dolgozott a versenygép fejlesztésén, de sok új alkatrész közvetlenül a Superbike-ból érkezik, tehát bizonyos értelemben már tesztelték őket, így „csak” fel kell szerelnünk. És az egyik pozitívum a sok közül, ha valaki olyan gyors és tapasztalt, mint Jason a garázs másik oldalán, azt jelenti, ha van bármi új, amit kipróbálhatunk, ő tudja tesztelni, és bízhatok az ítélőképességében és képességeiben. Általában ha valami beválik neki, az mindkettőnknél működik, lehet, hogy neki most több részt kell kivennie ebből a munkából, míg nekem arra kell koncentrálnom, hogy felépüljek! A fejemben van az első teszt időpont, és arra törekszem, hogy fizikailag a lehető legjobb állapotba kerüljek, illetve minél mozgékonyabb legyek és onnantól kezdve tudunk tervet készíteni a továbblépésre. Összességében a dolgok sokkal jobban állnak, mint egy hónappal ezelőtt, még egy hónap van előttünk, úgy érzem, jó úton haladunk.”

Fotó: McAMS Yamaha Team