2023. június 05. 15:35
KezdőlapMotoGPA világbajnokot korábban egy csapat sem akarta

A világbajnokot korábban egy csapat sem akarta

- Hirdetés -

A királykategória 2020-as világbajnoka, Joan Mir hiába volt tehetséges, számára nem volt olyan könnyű bekerülni a MotoGP világába, mint más pilótáknak. 7 évvel ezelőtt egy csapat sem akarta leszerződtetni a Red Bull Rookies-Cup után.

A 24 éves spanyol mindenkit meglepett, amikor két évvel ezelőtt világbajnoki címet szerzett a MotoGP-ben. Mindezt úgy sikerült véghezvinnie, hogy a szezonban állt először dobogón ebben a géposztályban. A mallorcai versenyző 2014-ben még a Red Bull Rookies Cup-ban rótta a köröket, de amikor szóba került a Moto3-ba való fellépés, egy csapat sem érdeklődött utána. Hozzá hasonlóan Johann Zarco is ebben a cipőben járt még 2007-ben.

Mir menedzsere, Paco Sanchez a következőképpen emlékszik vissza azokra az időkre, szavait a Speedweek.com idézi:
„Nehéz volt népszerűsíteni őt. Először talán 2013 nyarán vagy őszén próbálkoztam. Akkoriban felhívott engem egy ismerősöm, aki mallorcai volt, és mesélt nekem egy tehetséges srácról, akit a Red Bull Rookies Cup-ba szeretne juttatni. Fogtam a telefont, felhívtam Alberto Puig-ot, aki a tehetségek beosztásáért volt felelős. Az ismerősöm megkérte, hogy vessen Joan Mirre egy pillantást. Utána, amikor Puig felhívott engem, elmondta, hogy abszolút pozitív benyomást tett rá Mir és úgy gondolta, tehetséges.”

- Hirdetés -

Mir ettől függetlenül Moto3-as szerződést nem kapott.

„A 2014-es szezon végén minden Moto3-as és Moto2-es csapathoz elmentem, próbáltam Mirt 2015-re leszerződtetni valahova. Senki nem akarta őt. Még a Supersport világbajnokságon sem. A szüleinek nem volt pénze, csak a tehetségére hagyatkozhattunk. Végül sikerül előteremtenem akkora összeget, hogy az egyik legszegényebb alakulathoz bejuttassam a Moto3-ban: a CEV-Moto3 csapathoz. Olyan csapatok ellen kellett versenyeznie egy 2012-es versenygéppel, mint az Alsamora-Monlau vagy az Ajo Motorsport. Ennek ellenére Mir az első két versenyt megnyerte, így már senki számára nem volt kérdés, hogy milyen gyors pilóta is ő. 2016-ban a Leopard Racing-hez szerződtünk és ott is maradtunk a következő idényben is.”

2017-ben a mallorcai pilóta megnyerte a Moto3-as világbajnokságot úgy, hogy a 18 megrendezett futamból 10-et az első helyen zárt.
Mint azt minden MotoGP-rajongó tudja, ezután következett a Moto2, és végül Mir is csatlakozhatott a legjobbak közé.

„Mir 18 évesen érkezett a világbajnokság körforgásába, 21 évesen már MotoGP pilóta volt. Ezt példaértékűnek tartom. Hagyjuk a fiatalokat megélni a gyerekkorukat, kitombolni magukat és hadd járjanak iskolába. Ne a szülőkkel kelljen egyeztetnünk, hanem legyenek olyan versenyzőink, akik már nagykorúak és döntésképesek. Onnantól kezdve ők nem gyerekek többé, és tisztában vannak vele, hogy ez a sport rengeteg veszélyt tartogat.”

Fotó: MotoGP Media

- Hirdetés -