2024. április 25. 09:56
KezdőlapMotoGPLorenzo kényes kérdésekre válaszolt: "Rossi ott megalázott"

Lorenzo kényes kérdésekre válaszolt: „Rossi ott megalázott”

Pályafutása kulcspillanataira emlékezett vissza egy interjúban Jorge Lorenzo. Voltak közte kifejezetten kellemetlen kérdések is.

2019. november 17-e óta nem láthattuk már versenyezni Jorge Lorenzót. A 34 éves mallorcai azóta éli a visszavonult világbajnokok gondtalan életét. A spanyol DAZN most kifejezetten kellemetlen kérdéseket szegezett Lorenzo fejéhez, az ötszörös világbajnok azonban állta a sarat.

Rossi, a 2009-es katalán futam és a kapcsolatuk

„Azon a 2009-es futamon Valentino tulajdonképpen megalázott” – ismeri el Lorenzo. „Kihasználta a tapasztalatlanságomat, és újoncként meg tudott ott előzni engem. Ki tudja, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy akkor nem lettem világbajnok. Ha ott nyerek, több esélyem lehetett volna. Az biztos, hogy végig harcolhattam volna vele.”

És ha már Rossi: Lorenzo és az olasz kapcsolatában volt egy komoly mélypont. „A legrosszabb pillanat köztünk az volt, amikor összeakaszkodtak Marc-kal 2015-ben. Nem tudom pontosan, hogy ott akkor mi történt, de volt ez az ütközés. Én erről a beérkezésemig semmit nem tudtam. Láttam a felvételeket, és a szerelők mondták nekem, hogy ne keressem a konfliktust. Ami bennem akkor eltört valamit, hogy ezért semmilyen büntetés nem járt. Onnantól kezdve sokáig nem volt jó a kapcsolatunk. 2018-ig nem is nagyon történt változás. Azóta fokozatosan alakult, mostanra megint elég jó.

Távozás a Yamahától

A 2015-ös világbajnoki címem után nem éreztem jól magam. Bizonyos szempontból ez érthető, nem volt éppen a legjobb a csapatszellem. Én is a legjobbat akartam magamnak, a csapat meg magának. Mindenki a saját érdekeit nézte. A Yamaha a médiahatás miatt azt akarta, hogy Valentino nyerjen. Minden összejött. Ezek a körülmények, a motivációm, a kíhívás, hogy másik motorral nyerjek. És nagyon hittem abban is, amit Gigi Dall’Igna ígért nekem. Biztos voltam benne, hogy előbb vagy utóbb egy nagyon versenyképes motort tesznek alám.

Az utódlás

Fabio Quartararo sokakat nagyban emlékeztet arra, amit annak idején Jorge Lorenzo képviselt.

Tény, sokan vélekednek így. De azt hiszem, ő még nálam is agresszívabb fékezéskor.

Munkamánia és depresszió

Érdekes háttérinfókat osztott meg Jorge Lorenzo a mentális egészségével kapcsolatban.

Amikor a Hondánál versenyeztem, abban láttam a problémáink megoldását, hogy edzettem és edzettem megállás nélkül. Egyfajta depresszióba estem, nem voltam boldog. Korábban volt már ilyen. Ennek az lett a megoldása, hogy néhány nappal korábban mentem el a helyszínekre, hogy láthassam a városokat, és golfozhassak. Ez mindig segített.

Az edzések kapcsán pedig Lorenzo megosztott még egy részletet karrierjéből. „Eléggé munkamániás voltam mindig. Emiatt pedig nehezen tudtam elaludni, ez rendszeresen nagyon későn sikerült csak. Két órával korábbi fekvésekkel még többet elérhettem volna. Több energiával rendelkeztem volna, és többször végezhettem volna az élen a második helyek helyett. Ez volt talán a leggyengébb pontom. Rengeteg dolog tudtam elvonni a figyelmemet, amiért nagyon későn mentem aludni. Ehhez nagyban hozzájárult a mobilom is.

A rengeteg munka pedig rányomta a bélyegét az apjával való kapcsolatára is. „Ha mondjuk puhábban bánt volna velem, biztos, hogy nem nyerek ennyit. Viszont az is biztos, hogy jobb lett volna a kapcsolatunk. Biztos, hogy nem fért volna össze a kettő. Hogy engedékenyebb is legyen, de sikereket is érjek el.

A családalapítás

Nem tudom, hogy valaha apa leszek-e. Ha igen, nem szeretném, hogy a gyerekem motorozzon. Vannak jóval kevesebb kockázattal járó sportágak a világon. Ha mégis ezt választja, nem fogom támogatni ezt a döntését.

Ha esetleg egyszer mégis apa lesz, egy dolgot Lorenzo mindenképp szívesen látna a gyereke életében. „A pénzügy világa lenyűgöző. Konkrétan kötelezővé tenném az oktatását az iskolában. Az egyik legfontosabb tantárgy lenne az én ideális világomban.

ForrásMarca