2024. április 20. 09:20
KezdőlapMotoGPBagnaia: "Valentino Rossi rengeteget segített nekem"

Bagnaia: „Valentino Rossi rengeteget segített nekem”

Francesco Bagnaia Valentino Rossi szárnyai alatt nevelkedett. Most visszaemlékezett a VR46 Akadémiában eltöltött első éveire.

Francesco „Pecco” Bagnaia a Ducati gyári versenyzőjeként a MotoGP mezőnyének pilótája.  2018-ban a VR46 Racing színeiben Moto2 bajnoki címet szerzett. A következő szezonban már a MotoGP-ben debütált a Pramac Ducati csapatnál. A tavalyi szezonban töltötte első évét a gyári Ducatti színeiben, amikoris a világbajnokság második helyén végzett. Az idei szezont nagy reményekkel kezdte, mint az egyik világbajnoki aspiráns. Ezidáig teljesítménye korántsem meggyőző, hiszen két futam után 1 pontot sikerült szereznie a bajnokságban. A speedweek.com-mal nosztalgiázott most a korai motorversenyző éveiről és arról, hogy mit köszönhet Valentino Rossinak és az Akadémia másik mentoráltnak.

Az olasz versenyző 2014-ben Valentino Rossi első növendékeinek egyike lett: „Amikor beléptem az Akadémia kötelékébe, sokkal koncentráltabb lettem. Azelőtt minden inkább csak „játék” volt. Akkoriban nagyon fiatal voltam, és a világ egyik leggyorsabb versenyzője akartam lenni, ugyanakkor ebben a korban kezded el igazán élvezni az életet „

„Elmehetsz a barátaiddal szórakozni, de én akkor kezdtem pályafutásom a  Moto3-ban.  Ezért én nem voltam soha az fiatal a srác, aki  eljárt a barátaival bulizni. Amikor nem tudtam elmenni, mert edzenem kellett, azt mondták: ‘Ó, te soha nem jössz velünk. Nem volt könnyű” – vallotta be a Ducati pilótája.

Amikor Bagnaia Tavulliába költözött, a dolgok könnyebbé váltak számára: „Ott jobban tudtam koncentrálni – dolgozni és edzeni kellett, és nem voltak ott a szüleim, akik elvittek volna bárhova. Akkoriban az életem abból állt, hogy taxival mentem az edzőterembe és vissza a szállodába. Tizenhat éves voltam, és egy évvel később Lorenzo Baldassarrival kerültem össze. Ez mindent megkönnyített. Egy lakótárssal könnyebb volt fókuszálnom.”

Francesco Bagnaia, Lorenzo Baldassari
Fotó: MotoGP Media

„Ő már jó úton járt, hozzám hasonlóan 2015-ben ő is dobogóra állt, és egymást hajtottuk, hogy jobbak legyünk és egészségesen táplálkozzunk. Neki volt jogosítványa, így el tudott vinni az edzésekre” – mondta el Bagnaia Baldassariról.

Francesco Bagnaia, Valentino Rossi, Gran Premio Octo di San Marino e della Riviera di Rimini
Fotó: MotoGP Media

Valentino Rossi is hatalmas segítség volt a Ducati versenyzőjének: „Valentino sokat segített nekem, támogatott abban, hogy jobb versenyző legyek és érettebb, segített abban, hogy okosabb legyek és megértsem, mi a fontos” – mondta el a kilencszeres világbajnokról a Moto2 2018-as bajnoka.