2024. március 28. 10:47
KezdőlapMotoGPA Dorna közleménye a Suzuki kiszállásáról

A Dorna közleménye a Suzuki kiszállásáról

Alig egy nappal azután, hogy a jerezi futamot követő tesztek alatt szárnyra keltek a pletykák a Suzuki lehetséges kiszállásával kapcsolatban, a promóter elébe ment a dolgoknak. Noha eredetileg a Suzukitól vártuk volna, a Dorna adott ki friss közleményt.

A legújabb szóbeszédet követően, miszerint a Suzuki 2022 végén kiszáll a MotoGP-ből, a Dorna Sport hivatalosan is felvette a kapcsolatot a gyárral, hogy emlékeztesse őket arra, hogy a szerződésük a MotoGP-vel nem teszi lehetővé, hogy ilyen döntést egyoldalúan hozzanak. Azonban ha a két fél közös megállapodása szerint távoznak, a Dorna dönteni fog arról, hogy hány versenyző és csapat versenyezhet a MotoGP 2023-ban. 

A Dornánál folyamatosan érdeklődik számos gyár, és független csapat is, hogy beszállnának a MotoGP-be, amennyiben a sportág továbbra globális példája a szoros versenynek, az innovatív technológiának, a szórakoztatásnak, és eléri rajongók százmillióit a világban. Az érdeklődők az elmúlt 24 órában újra megerősítették szándékukat.

A Suzuki azóta sem adott ki hivatalos információt – bár ez lehet amiatt is, hogyha még  esetleg zajlanak a tárgyalások. Nem kizárt, hogy ezen a héten már nem is fognak mondani semmit, hiszen Japánban jelenleg úgy nevezett Arany Hét van, ami egy többnapos nemzeti ünnep. A Dorna közleményéből viszont nem derül ki, hogy pontosan kik lehetnek az érdeklődők. Amennyiben viszont sikeres a megegyezés, akkor is csak egy csapat léphet a Suzuki helyére, mivel vélhetően nem akarnak 24-nél több motort a rajtrácson. Ideális esetben ezt 6 gyártó között igazságosan lehetne elosztani egy gyári, és egy privát csapattal, de többek közt a Suzukinak sem volt sosem partnercsapata.