back to top
2024. július 27. 03:03
KezdőlapWheelieKisfiúból férfi: 20 éve mutatkozott be Jorge Lorenzo

Kisfiúból férfi: 20 éve mutatkozott be Jorge Lorenzo

A napokban hivatalosan is MotoGP-legenda lett Jorge Lorenzo. Ma pedig elértünk karrierje kezdetének huszadik évfordulójához.

Lassan már muzeális értékű az a fotó, amit a MotoGP közösségimédia-felületein láthatunk Jorge Lorenzo fiatalkorából. A kép ugyanis 2002-ben, vagyis immáron 20 évvel ezelőtt készült. Lorenzo ekkor a bemutatkozására készült a régi 125-ös géposztályban, a 2002-es Spanyol Nagydíjat pedig napra pontosan két évtizeddel ezelőtt rendezték.

Azóta sem Jorge Lorenzo, sem bemutatkozó istállója, a Derbi nevét sem találjuk meg a három kategória mezőnyében, de egyébként is érdekes visszatekinteni arra a napra, mi történt akkor.

A versenyt Jorge Lorenzo a 33. rajtkockából indulva a huszonkettedik helyen fejezte be, így tehát első versenyén még messze volt a pontszerzéstől. A mezőnyben két magyar, Talmácsi Gábor és ifj. Tóth Imre is ott volt. Talma kettővel Lorenzo előtt ért célba, Tóth pedig az utolsó, 27. célbaérkező motoros volt aznap.

A pontszerzők között korszakos neveket láthatunk: a futamot az azóta régesrég csapatfőnökként tevékenykedő Lucio Cecchinello nyerte, akinek ez volt a legtermékenyebb szezonja öt dobogójával, 180 szerzett pontjával és évvégi negyedik helyével. A dobogóra Cecchinello mellé még Arnaud Vincent és Steve Jenkner állhatott fel. A top 5-ben rajtuk kívül még Dani Pedrosa és Mika Kallio nevét találjuk, majd Ui Júicsi, Simone Sanna, Azuma Maszao, Joan Olivé és Gino Borsoi nevét találjuk. Pontot még Max Sabbatani, Héctor Barberá, Jakub Smrz, Mirko Giansanti és Andrea Ballerini szereztek.

Jorge Lorenzo három futammal később, Katalóniában szerezte meg első pontjait, legjobb eredménye 2002-ben egy hetedik hely volt Brazíliában. A szezont 21 szerzett ponttal a 21. helyen zárta.

ForrásMotoGP