2024. április 25. 06:11
KezdőlapMotoGPLorenzo hivatalosan is legenda lett

Lorenzo hivatalosan is legenda lett

Hol máshol, ha nem Jerezben került sor a spanyol klasszis legendává avatására, hiszen ez az a pálya, ahol 15 évesen debütált.

Jorge Lorenzo abszolút megosztó személyiség, mind a versenytársak, mind a rajongók körében. A pályafutása azonban vitathatatlan. 18 évet töltött a versenyzés világában, kétszer lett világbajnok a 250 köbcentis kategóriában, és háromszor diadalmaskodott a MotoGP-ben. Pályafutása során összesen 297 futamon vett részt, melyből 152 alkalommal dobogóra is állt. Összesen 68 futamgyőzelemmel büszkélkedhet, melyből 47-et a királykategóriában szerzett.

Carmelo Ezpeleta az alábbi gondolatokat fogalmazta meg Lorenzóról:

„Mindenekelőtt nagyszerű ember és barát. Az a típusú ember, aki igyekszik mindig a legjobbat kihozni magából. Természetesen kiváló versenyző és a 33. pilóta, akit legendává avatunk. Egyike a MotoGP-történelem legmeghatározóbb pilótáinak. Nagyon büszke vagyok, hogy átadhatom neki ezt az elismerést.”

Lorenzo visszaemlékezett az első Jerezben töltött versenyhétvégéjére:

„Pénteken már láttam, hogy elvonulnak előttem a nagy versenyzők. Már akkor tudtam, hogy én is ezen a szinten szeretnék versenyezni. Szombaton a Derbi istállójában kaptam egy tortát. Rögtön könnyek szöktek a szemembe. A legszebb születésnapi ajándék ezután következett, hiszen megtekinthettem gyermekkori bálványom, Max Biaggi lakóautóját. Pompás látvány volt,ott volt a hivatalos Yamaha bőrruhája is. Azt kívántam, bár én is eljuthatnék egyszer idáig. Most 20 évvel később újra itt vagyok, hogy átvegyem ezt a kitűntetést. Elértem mindent, amiről valaha álmodoztam. A sikerek mellett nagyszerű emberekkel találkoztam, a legjobb pilótákkal versenyeztem, és már nekem is van lakóautóm, hivatalos Yamaha bőrruhával. Akik most itt vannak, mindig nagyon jók voltak hozzám, és ez a cím többet jelent számomra egy világbajnoki címnél. Minden MotoGP-legenda egy nagyszerű versenyző, de nem minden pilóta válhat legendává. Nagyon büszke vagyok, hogy csatlakozhattam ehhez a körhöz, és egész életemben hálás leszek azért, hogy MotoGP-versenyző lehettem.”