2024. április 19. 23:55
KezdőlapMotoGP"Előbb nyer az Aprilia a MotoGP-ben, mint Alonso az F1-ben"

„Előbb nyer az Aprilia a MotoGP-ben, mint Alonso az F1-ben”

Massimo Rivola jelenleg az Aprilia MotoGP-csapatának első embere, korábban viszont az F1-ben, Fernando Alonso mellett dolgozott. Szerinte előbbinél egyszerűbb a helyzet.

Azzal, hogy Aleix Espargaró Jerezben harmadszor is dobogóra állhatott 2022-ben, csapata, az Aprilia minden koncessziós kiváltságát elvesztette a jövő évre vonatkozóan. Massimo Rivola csapatfőnök szerint ők most jóval közelebb járnak az első vb-címükhöz, mint korábbi versenyzője, Fernando Alonso. Rivola és a spanyol két turnusban is dolgozott együtt, előbb a Minardi, majd a Ferrari alkalmazásában is. Vele beszélgetett a Marca.

A legnagyobb különbség a MotoGP és az F1 között az, hogy utóbbiban, ha nem a tiéd a legjobb technika, nem nyersz” – hasonlította össze az almát a körtével az Aprilia első embere. „A mi időszakunkban egyértelműen Fernando volt a legjobb versenyző, mi viszont nem voltunk képesek ehhez méltó autót adni neki. De még így is majdnem nyertünk, kétszer is nagyon közel voltunk ehhez. Itt a MotoGP-ben sokkal többet számít az emberi tényező. A versenyző és a csapat. (Aleix) tapasztalata mindenképp megvan ahhoz, hogy odaérjen. Hogy ez két, három, négy, vagy öt éven belül fog megtörténni, nem tudom. De biztos vagyok benne, hogy ott leszünk. Még az ideinél is nagyobb erőkkel. Ha most Fernando egy Ferrarit vezetne, valószínűleg a vb-címért harcolna. Jó autója van most is, de nem ehhez. Szóval jelenleg az Aprilia dolga egyszerűbb a vb-címet illetően.

Ferrari-Aprilia viszonylatban, vagyis ha a korábbi és a jelenlegi munkaadót nézzük, már érdekesebb a kérdés. „Azt hiszem, ott már a Ferrari felé billen a mérleg. Teljes meggyőződéssel tudok bennük bízni. Nekünk viszont ez nem cél. A cél az volt, hogy csökkentsük a lemaradásunkat, és ez sikerült. Emellé ott van Aleix hihetetlen formája. Ő most minden várakozásunkat felülmúlva a vb-címért harcol, de továbbra is realistának kell maradnunk. A Ferrarinak viszont idén nyernie kell, különben mindannyian megőrülünk.

Mi lesz a versenyzőkkel?

Aleix (Espargaró) biztosan hosszabbítani fog. Mindig mondom, hogy nem látom őt más csapatnál, és az Aprilia sincs előttem, rajta más motorossal. Aleix a mi kapitányunk, nagyban neki köszönhető, hogy az Aprilia ott tart, ahol. Innentől magától értetődő, hogy velünk folytassa.

Az olaszok türelmesek a csapattárssal, Maverick Viñalesszel. „Neki időre van szüksége. Tudom, hogy a MotoGP-ben időből van a legkevesebb, de mi ezt az ő rendelkezésére bocsátjuk. Az első dolog, hogy rendberakja a harmadik szabadedzéseket. Ez egyébként már majdnem sikerült neki. Jerezben például egy komoly pechsorozat következményeként nem jutott a Q2-be, például nagyon rosszul fogta ki a sárga zászlókat. De oda fog érni.

ForrásMarca