2024. április 19. 01:22
KezdőlapMotoGP16 év után született ismét Gresini-siker Le Mans-ban

16 év után született ismét Gresini-siker Le Mans-ban

Régi emlékeket idézett meg a Gresini a Francia Nagydíjon: az istálló egykor sikeres volt Le Mans-ban, de 2006 óta nem nyert. Egészen mostanáig.

Egy nem túl sikeres 500 köbenctis próbálkozást követően, amelyre 1998-99-ben került sor, a MotoGP, mint új királykategória 2002-es indulására a Gresini Racing (akkori nevén Fortuna Honda Gresini) már jóval alaposabban felkészült. Ebben a szezonban Daijiro Kato még nem tudott győzni, aztán pedig a sajnálatos tények miatt később sem.

2003-tól viszont Sete Gibernau, később pedig Marco Melandri révén az istálló rendszeres szereplője volt a dobogós ünnepléseknek. Valamelyik pozícióban szinte mindig megtaláltuk a Gresini egyik versenyzőjét, nem egyszer győztesként.

Az istálló egyik kedvenc pályája pedig nagyon hamar a Le Mans Bugatti Circuit lett, 2003 és 2006 között például négyből háromszor ők nyertek itt. Első két sikerüket Sete Gibernau szállította, a 2006-os futam hőse pedig Marco Melandri volt.

Az olasz az ötödik helyről várhatta a rajtot, innen tudott felkapaszkodni egészen a győzelemig. Szintén nagy felzárkózó volt a Gresini motorosa mögött Loris Capirossi. Capirex Melandri mellől rajtolt a versenyen, végül pedig ugyanúgy pontosan mögötte ért célba a leintéskor. Ezzel mindketten bedarálták Dani Pedrosát, akié egyébként a pole-pozíció volt.

2022-ben aztán szintén a Gresini adta a futamgyőztest Enea Bastianini személyében. 16 év telt tehát el a két siker között. Sok minden átalakult, egyvalami nem: a győztes istálló személye.

Így nézett ki a 2006-os és a 2022-es futam az istálló szemszögéből a MotoGP múltidéző Twitter-posztjában:

ForrásMotoGP