2024. március 19. 15:03
KezdőlapMotoGPBagnaia: "Mugellóban nyerni hihetetlen"

Bagnaia: „Mugellóban nyerni hihetetlen”

A Ducati sztárja, Pecco Bagnaia első mugellói győzelmét aratta, ami miatt érthetően nagyon boldog volt a futam után.

Francesco „Pecco” Bagnaia 2016-ban a Moto3-as géposztályban a dobogó harmadik fokára állhatott fel Mugellóban, de az olasz nagydíj eddig nem hozott neki szerencsét MotoGP-s pályafutása során: tavaly a második körben bukott az élről. A 2019-es évben pedig mindössze tizenkét körig jutott.

Az olasz győzelem olasz motorral egy csapásra feledtette mindezt a múltat és a két héttel ezelőtti Le Mans-i bukást. „Ez olyasmi, amiről mindig is álmodtam. Mugellóban nyerni hihetetlen” – sugárzott az olasz versenyző. „Természetesen Misano a hazai versenyem, de ez az Olasz GP. Hihetetlen, hogy itt, az egyik legnehezebb pályán nyerhetek. Ez nagyszerű.”

Bagnaia olyannyira boldog volt, hogy csizma és kesztyű nélkül érkezett a sajtótájékoztatóra – felszerelését ugyanis a nézők közé dobálta. „Először láttam sok embert a zászlómmal a lelátón és a Pratóban” – mondta széles vigyorral. „Az felvezető kör alatt sok ezer embert láttam a zászlóval a Correntaio előtti kanyarban. Szóval a győzelem után ott maradtam, és mindent bedobtam a tömegbe, amit csak tudtam. Arra is gondoltam, hogy ugyanezt teszem a sisakkal. De tudom, hogy büntetés jár a sisak nélküli motorozásért. Ezért nem jött össze” – tette hozzá mosolyogva.

A tavalyi világbajnoki második a szezonbeli második győzelmével feljött a negyedik helyre a világbajnoki tabellán, de a lemaradás a ma második helyen végző Fabio Quartararóval szemben továbbra is 41 pont.

„Egész hétvégén nagyon jól dolgoztunk, és egy nem túl jó kezdés után a végén sikerült nyernem. A körülmények nem voltak olyan könnyűek. Tegnap a tapadási szint magasabb volt. Az éjszakai eső talán egy kicsit túlságosan is megtisztította a pályát. Nehezebb volt kezelni a hátsó gumit. De nagyon elégedett vagyok. Különleges dolog itt nyerni” – hangsúlyozta a ducatis.

Bagnaia az első körben az ötödik pozícióból a kilencedik helyig is visszaesett. „Igazából elég jól kezdtem, de a probléma az volt, hogy egy Ducati volt a jobb oldalon, kettő pedig a balon, és el kellett vennem a gázt. Nagyon sok versenyző előzött meg, majd Márquez a 4-es kanyarban hozzám ért”mondta. „Nem volt könnyű. Csak próbáltam okosan bánni a gumikkal. Nehéz, mert az előtted lévő srácok mindig nyomják. Én csak kihasználtam, hogy a Ducati remekül érzi magát a légáramban, és okosan bántam a gumikkal.”

Bagnaia mellett két másik Valentino Rossi védenc is kiemelkedően teljesített, Marco Bezzecchi és Luca Marini az 5. és 6. pozícióban végzett azon a hétvégén, ahol Valentino Rossi #46-os rajtszámát visszavonultatták . „Nagyon boldog vagyok Marco és Luca miatt, nagyszerű munkát végeztek és gyorsak voltak egész hétvégén” – mondta a futamgyőztes.