2024. március 29. 09:50
KezdőlapSuperbikeFogarty: Bautista fantasztikus

Fogarty: Bautista fantasztikus

A Superbike-vb történetének egyik legnagyobb alakja, Carl Fogarty is élvezettel nézi azt, amit a bajnokság három nagyágyúja 2022-ben nyújt.

A Superbike-világbajnokság hamarosan a szezon ötödik helyszínére, a Donington Parkba látogat. A bajnokság tulajdonképpen itt látta meg a napvilágot, ahogy több nagy sztár esetében is megkerülhetetlen helyszín. Ilyen a négyszeres bajnok Carl Fogarty is, aki annak idején, 1992-ben pontosan itt aratta karrierje első győzelmét a Superbike-vb-n.

Most őt kérdezték az utódokról, valamint az utódok által 2022-ben szolgáltatott legforróbb beszédtémákról.

Fogarty Bautistáról: „Azt hittem, ez egy hibás döntés. Nyilvánvalóan tévedtem!”

Álvaro Bautista eddigi szezonjával és a partnerség működésével kapcsolatban Fogarty egyrészt őszintén meglepődött, másrészt viszont örül a spanyol és a Ducati sikereinek.

Ez nyilvánvalóan nagyon jó neki és a Ducatinak is. Kicsit olyan, mint három évvel ezelőtt volt, azt hiszem, de akkor minden balul sült el, szóval majd meglátjuk. Be kell vallanom, amikor újra leszerződtették 2022-re, őszintén szólva azt gondoltam, hogy ez egy hiba volt. Általában az ilyen döntéseket jól szoktam meghozni, amikor egy versenyző elmegy egy csapathoz, és azt gondolom, hogy „hmm, nem vagyok benne biztos”. Tízből kilencszer igazam van, de ebben az esetben nyilvánvalóan tévedtem – legalábbis eddig! Három évvel ezelőtt félúton minden rosszra fordult. Most viszont remélhetőleg tanult belőle, és koncentrál. Le a kalappal előtte és a Ducati előtt, fantasztikus ezt látni.

Arról, hogy Bautista személyesen megváltozott-e, ‘Foggy’ személyesen nem tudott nyilatkozni, de a látottak alapján reméli, hogy ez a helyzet. „Nem tudom – nem ismerem őt, de ő egy tapasztalt srác. Csinált három éve, amit csinált, de nem tudom, mi történt. Az ember reméli, hogy a tapasztalata, amit szerzett, hasznára válik majd. Nem hiszem, hogy ez még egyszer megtörténik, szerintem most is marad a pályán, és Toprakkal és Jonnyval fog harcolni. Őszintén szólva még mindig úgy gondolom, hogy Jonny fogja megnyerni a versenyt; ezt már az év elején is mondtam, és nem változtatom meg a véleményemet. Három évvel ezelőtt is ezt mondtam, amikor Alvaro megnyerte az első 11 futamot, és még mindig úgy gondolom, hogy Jonny fog nyerni; a stabilitása könyörtelen. Nagyon ritkán hibázik.

Razgatlıoğlu és Rea csatája: A mi időnkben egy ilyen csatában gyűlöltük volna egymást!

Fogarty élvezettel nézi Jonathan Rea és Toprak Razgatlıoğlu csatáját. „Ez nagyszerű, imádom! Álvaro csak hátradől és figyeli ezt a kettőt, mert valószínűleg megint kiütik egymást, ahogy Assenben is tették. Mindketten nagyon éhesek, nagyon akarnak nyerni, és nagyon-nagyon gyorsak is. Nyilvánvalóan különböző korúak, és én nagyon kedvelem Toprakot. Szerintem ő egy hihetetlenül tehetséges motoros, és amit a motoron tud… Ha ez valahogy nem jön össze neki, akkor akár kaszkadőr is lehet belőle!

Titánok csatája zajlik Fogarty szerint. „Jonathan éhsége, hogy még mindig az első helyen legyen, hihetetlenül könyörtelen. Elég sokszor csapnak össze, és ezt jó nézni! Úgy tűnik, elég jól kijönnek egymással; ha én és valaki más csinálnánk ezt az én időmben, utálnánk egymást! Én és John Kocinski, Scott Russell vagy bárki más, borzalmas lenne! De ők ketten tényleg rendben vannak. A pályán kíméletlenek, ezt viszont nem viszik be a paddockba, mint a mi időnkben néhányszor. Én csak utáltam mindenkit, és ezt kellett tennem, ha versenyeket akartam nyerni. Jonny egy kicsit más, ő sokkal kedvesebb ember!

Foggy Rea-nek: Győztes csapaton ne változtass!

Ha már az északír került szóba: Fogarty bölcs szavakat intézett az ulstermanhez a jövőjével kapcsolatban. Ahogy arról ugyanis korábban már szó esett, Rea és a Kawasaki szerződése év végén lejár.

Szerintem a Kawasaki még mindig elég jó ahhoz, hogy Jonathan a bajnoki címért harcoljon. Nem emlékszem, hogy egy motor ennyi ideig ennyire domináns lett volna. 2012 óta, vagyis tíz éve tart már ez. Mindenki azon akar lenni. Hihetetlenül jó motor, csak úgy tűnik, hogy egy kicsit hiányzik belőle a végsebesség a Ducatihoz és a Yamahához képest, de ez tavaly is így volt.

Fogarty tapasztalatból is beszél, amikor azt mondja, Rea-nek nem kellene váltania. Neki sem kellett volna. „Soha nem kellett volna szétszakítanom egy győztes csomagot, és ezt mondtam Jonathannak is az évek során. Minden idők legjobb motorja volt 1995-ben, én pedig pár százezer fonttal többért szétvertem az egészet; tényleg hülye voltam. Ez 1996-ban és 1997-ben a bajnoki címembe került; két évembe telt, mire visszaszereztem a bajnoki címet. Őszintén szólva ezt nagyon sajnálom, de a Ducati visszavett. Én maradnék; szerintem nagyszerű nagykövete lehetne a Kawasakinak, ha egyszer befejezi a pályafutását, még jobban fogják őt becsülni. Én a helyében nem mennék el, főleg nem azután a hiba után, amit én elkövettem.

Harc a vb-címért: „A WSBK nagyszerű munkát végez!”

Fogarty akár megüthetne „bezzeg régen”-hangot is, de az angolnak tetszik, amit láta.

A WorldSBK nagyon jól áll. Ott van a szupersztár Jonathan Rea, előtte pedig Troy Bayliss vagy én voltam. Mi voltunk azok, akiket mindenki meg akart verni, Johnnyt pedig Toprak, a feltörekvő ígéret, Toprak tavaly meg is verte. Most pedig még Álvaro is ott van. Tudod, hogy melyik három versenyző fog nyerni, de azt soha, hogy éppen melyik milyen napot fog ki, és melyikőjük végez az éppen aktuális verseny élén.

Persze azért King Carl nagyon szurkol a briteknek. Erre pedig ott lesz lehetőségként a hazai pálya. „Imádtam a Donington Parkot! Kicsit ambivalens kapcsolat volt ez vele, az egyik évben nyertem, majd a következő évben rémálom volt, és ez így ment végig a 90-es években. Idén brit szempontból abban reménykedsz, hogy Scott Redding egy kicsit közelebb tud kerülni az élmezőnyhöz.

És ha már a britek…

Bokatörése után Doningtonban végre tényleg bemutatkozat a brit Superbike-bajnoki címvédő, Tarran Mackenzie. Fogarty rá is kíváncsi.

A szokásos esélyesek Álvaro, Johnny és Toprak lesznek, de Tarran is érdekes lehet a szabadkártyás beugrásával. El kell kezdenie vb-mezőnyben megméretni magát, különben könnyen lehet, hogy a szigeten ragad. Röviden beszéltem az apjával, Niall-lal az év elején, és ő nem akar ott ragadni. Az egyszeri versenyeken, amiket kap, nagy nyomás nehezedik rá, hogy tegyen valamit, hogy a WorldSBK csapatai felkapják a fejüket, és adjanak neki egy esélyt a motorjukon. Mindkét esetben jól fogja kezelni a helyzetet.

Más lehet a BMW-nél Scott Redding helyzhete. „Megnézzük, hol áll a szezon végén, de nem teljesen értem, miért küszködik ennyire. Nagy kérdés, engedik-e, hogy a saját képére formálja a motort. Nem értettem, mi történt közte és a Ducati között. Biztos vagyok benne, hogy most is arra gondol, bárcsak náluk versenyezne.