2024. április 27. 09:34
KezdőlapMotoGPAmikor Rossi "elhúzta a mezőny nótáját"

Amikor Rossi „elhúzta a mezőny nótáját”

2005. július 24. több szempontból egy emlékezetes nap a motorsportban. Magyar szempontból sokszorosan, hiszen ez volt Talmácsi Gábor első olyan versenye, amelyet Magyarországon két televíziós csatornán is lehetett követni. A közmédia beszállása persze nem a legszerencsésebb futamra volt időzítve, hiszen az eső miatt félbeszakított versenyen Talmácsi Gábor előbb vezető helyről, majd pár körrel később még egyszer bukott a felázott pályán. Ennek ellenére ekkor még a magyar versenyző vezette az összetettet – a többit azóta persze már tudjuk.

A magyar érdeklődés nagy részének itt talán vége is lenne, de azért akkor is három kategória küzdelmei zajlottak hétvégéről hétvégére. A 250-esek között szintén remekül ment az esőben a 14-es rajtszámú KTM. Az ausztrál esőmenő Anthony West viszont motoron is maradt, így második lett beugróként. Az eső megállás nélkül szakadt lényegében azóta, hogy a 125-ös versenyen belengették a piros zászlót. Mire a MotoGP-sek következtek, hasznosabb lett volna már a jetski, mint a motorkerékpár.

Legendás futam

Az azóta már legendásnak számító futamot teljes egészében meg lehet nézni a sorozat hivatalos Youtube csatornáján, illetve Facebookon is. Ennyi év távlatában talán nincs is értelme részletezni minden apró mozzanatot, mivel abból volt gazdagon. A mezőny közel fele elesett, közülük Gibernau vezető helyről. Ekkor már ült rajta a „Rossi-átok”, mely szerint soha többé nem hagyja futamot nyerni. Aki motoron maradt is sokszor a bukást kockáztatta – Rossi is számos mentést mutatott be menet közben. Az extraklasszisát jelzi, hogy amikor a futam végén az élre állt, hirtelen két másodperccel jobb köröket kezdett diktálni, mint a mögötte lévők – így az utolsó körökben már csak saját magára kellett koncentrálnia.

Forrás: MotoGP Media

Noha a sok futamgyőzelem (Doningtonig kettőt leszámítva mindet ő nyerte) miatt a bajnokság összképe nem volt túl izgalmas, de a szurkolók nagy része mindig izgatottan várhatta a jellegzetes ünnepléseket. Ezúttal viszonylag spontánnak látszott, hogy a befutó után Rossi nemes egyszerűséggel egy hegedűt imitált, amin játszani kezdett. Utólag kiderült, hogy ez a gondolat az időmérő edzést követően jött létre a fejében, tehát ha megnyeri, akkor így fog ünnepelni. Komoly előkészület persze nem kellett hozzá, mégis annyira emlékezetes, hogy külön makettet gyártottak később a gyűjtőknek. Rossin kívül említésre méltó még ifj. Kenny Roberts, aki a versenyképesnek közel sem nevezhető Suzukival második lett. Hiába velük lett világbajnok 2000-ben, ekkorra már lefelé ágazott a karrierje – annak ellenére, hogy épp a rá következő szezonban, 2006-ban még számtalan dobogós helyezést szerzett. Ez a verseny pedig talán mai napig versenyben van a legvizesebb MotoGP futam címért.