2024. április 25. 13:46
KezdőlapMotorsportIDM Assen - Farkas Kevin oktatott a szombati NTC futamon!

IDM Assen – Farkas Kevin oktatott a szombati NTC futamon!

Utolsó előtti fordulójához érkezett a 2022-es Northern Talent Cup. A helyszín idén másodjára volt a hollandiai Assen. A Sebesség Katedrálisába idén már ellátogatott a mezőny júniusban – akkor a MotoGP, ezúttal pedig a német nemzeti bajnokság, az IDM részeként.

Voltak hiányzók a mezőny állandó résztvevői közül: a listavezető Rossi Moor olasz csapattársa, Matteo Masili nem épült fel a legutóbbi, csehországi fordulóban elszenvedett bukásából, így ezen a hétvégén a versenyzés helyett a gyógyulásra koncentrál.

Szintén hiányzik a holland Rio Olofsen is, aki Titinohoz hasonlóan Mostban sérült meg. Őt egy ifjú honfitársa, Tom Kuil helyettesíti.

Az öt magyar srác: Rossi Moor, Farkas Kevin, Vincze Martin, Varga Tibor és Lőrinc László közül azonban senki sem hiányzott Assen paddockjából. A tabella első két helyén Rossi Moor és Farkas Kevin állnak – Rossi előnye pedig akkora, hogy adott esetben már ezen a hétvégén bebiztosíthatta volna az idei bajnoki címet. És hogy ez miért nem sikerült, arról a továbbiakban írunk.

Szabadedzések

Pénteken rendeztek két szabadedzést. Az elsőt Varga Tibor nyerte meg, mindössze egy ezreddel (!) megelőzve a svájci Lenoxx Phommarát. Ezen Farkas Kevin a 3., Rossi Moor az 5., Vincze Martin pedig a 8. helyet szerezte meg.
Az ötödik magyar, Lőrinc László azonban sajnos bukott az első tréningen, aminek következtében agyrázkódást szenvedett, és kettős látása alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a hétvége számára idejekorán véget ért – remélhetőleg a szezonzáró osztrák fordulóra felépül.

A P1Race szerkesztősége ezúton is mielőbbi jobbulást kíván Lacinak!

A második tréningen Farkas Kevin lett a leggyorsabb, fél másodpercet adva a második helyezett holland Loris Venemannak. Rossi Moor a negyedik, Vincze Martin az ötödik, Varga Tibor a hetedik pozícióban zárt.
Összesítettben Kevin zárt az élen, Varga Tibi a 3., Rossi Moor az 5., Vincze Martin a 6. legjobb lett – négy magyar az első hatban!

Időmérők

Pénteken rendeztek egy kvalifikációt is a srácoknak. Ezen Varga Tibi lett az első, 111 ezreddel megelőzve Farkas Kevint. Rossi Moor a negyedik, Vincze Martin a 16. pozícióban zárt.
Szombaton következett a második időmérő, amit a német Valentino Herrlich nyert meg. Itt Varga a 3., Moor a 3., Farkas a 7., Vincze a 13. helyeket szerezték meg.

A rajtrácsot azonban a két edzés összesített eredménye határozta meg: ezalapján Varga Tibor indulhatott a pole pozícióból, mellőle indult Farkas Kevin és Valentino Herrlich. Rossi Moor az ötödik, Vincze Martin a 13. helyekről várhatta Assen rajtlámpáinak kialvását.

Szombati verseny

A futam felvétele itt tekinthető meg, a verseny 1:51:30-nál indul:

Farkas Kevin jól jött el a rajtnál és az élreállt, Varga azonban hátrébb került egy gyengébb rajtot követően.

Tibor az első körökben még küzdött a második helyért Valentino Herrlichel és Jurrien Van Crugtennel, azonban később elkezdett hátrébb csúszni. Herrlich és Van Crugten még támadták volna Kevint, ám Herrlich kapott egy dupla hosszú körös büntetést, ami miatt elköszönhetett a győzelemtől (ezeket a 3. és 5. körökben teljestette). A holland srác pedig nem sokáig tudta tartani Kevin tempóját, és az Agria Racing Team versenyzője egyre nagyobb előnyt épített ki. Ami aztán kitartott a futam végéig – ahogyan a cím is utal rá, Kevin rajt-cél győzelmet aratott.

Farkas Kevin (28) az élen, mögötte Jurrien Van Crugten (36). Fotó: Dorna Sports

A harmadik helyért azonban óriási csata folyt: egy hétfős boly küzdött érte, amelynek Rossi Moor és a gyengélkedő Varga Tibor is tagja volt. Mint utólag kiderült: Tibor KTM-je túlmelegedett, emiatt nem tudott versenyképes tempót motorozni a Forty Racing versenyzője.

Hozzájuk felzárkózott később Vincze Martin és Julius Coenen is. A kilencfőssé váló csoport élén a géposztályra jellemzően folyamatosak voltak a a helycserék, de a futam nagy részében Herrlich és Moor álltak az elején.

A harmadik helyért folyó ádáz harc, három magyarral: Herrlich (10), Moor (92), Varga (44), és Schneider (20) mögött takarásban Vincze Martin. Fotó: Dorna Sports

Végül a befutónál is így lett: a dobogó legalsó fokára a dupla hosszúkörös büntetéssel együtt is fel tudott állni a Valentino Herrlich, míg Rossi Moor negyedikként zárt – vagyis idén második alkalommal lemarad a pódiumról (az első helyszíne szintén Assen volt: a júniusi második futam, amikor az utolsó kör utolsó szektorában elesett).

A dobogó: 2. Van Crugten – 1. Farkas – 3. Herrlich. Fotó: Dorna Sports

Vincze Martin a 13. helyről indulva lett a nyolcadik, mögötte pedig a túlmelegedő motor miatt végül csak kilencedikként záró Varga Tibor futott be.

Assen 2 – első NTC futam végeredménye:

1 FARKAS Kevin HUN Agria Racing Team 14 kör
2 Jurrien VAN CRUGTEN NED BB64 Academy 5.750
3 Valentino HERRLICH GER Busch & Wagner Racing 8.005
4 Rossi MOOR HUN FAIRIUM NGRT 8.123
5 Loris VENEMAN NED TeamNL Open Line 8.244
6 Lenoxx PHOMMARA SWI Team Phommara 8.309
7 Dustin SCHNEIDER GER Goblin Racing 8.400
8 VINCZE Martin HUN Chrobák MSE 8.470
9 VARGA Tibor HUN Forty Racing 8.840
10 Julius COENEN GER Helena & Julius Racing 8.953
11 Maxime SCHMID SWI Team Schmid 9.233
12 Kilian HOLZER AUT HK Racing 36.799
13 Delano GREVEN NED KNMV/DG  Motorsport 37.518
14 Rocco SESSLER GER MCA Racing 37.564
15 Noa CUYPERS BEL Junior Black Knights 37.732
16 David SIDOROV UKR SP-Moto Junior Team UA 37.994
17 Michal PROKEŠ CZE Brno Circuit JRT 38.128
18 Tom KUIL NED TeamNL Open Line 45.676
19 Levin PHOMMARA SWI Team Phommara 45.697
20 Luca GÖTTLICHER GER JRP Junior Academy 1:03.280
21 Loris DEKKERS BEL Junior Black Knights 1:03.498
22 Julius FRELLSEN DEN Frellsen RR 1:03.587
23 Sviatoslav PYLYPENKO UKR SP-Moto Junior Team UA 1 kör
Nem ért célba
Filip NOVOTNÝ CZE Brno Circuit JRT

 

A futamgyőztes Farkas Kevin gondolatai a leintést követően:

A tabella élmezőnye

A szombati futamot követően Rossi Moor 210 ponttal vezeti a tabellát, Farkas Kevin pedig 191 egységgel a második. A német Dustin Schneider áll a bronzérmes helyen 127 ponttal, a holland Loris Veneman pedig 121-el a negyedik. Vincze Martin 111 ponttal az ötödik, Varga Tibor pedig 96 egységgel a nyolcadik. Lőrinc László a 20. helyen áll a 4 pontjával. (Részletes tabellát a vasárnapi futam után közlünk.)

Ezek a számok két dolgot jelentenek:

  • mivel idén már csak 75 pont gyűjthető, és Schneider hátránya 83 egység, ez azt jelenti, hogy 2022-ben magyar bajnoka lesz a Northern Talent Cupnak, mivel Dustin Schneidernek már matematikai esélye sincs!
  • a bajnokavatás a zárófordulóra marad: ugyanis amennyiben Rossi Moor megnyeri a vasárnapi futamot, Farkas Kevin pedig nullázik (235 – 191), Kevinnek még mindig megmaradna a matematikai esélye, hogy a Red Bull Ringen fordítson.

A vasárnapi verseny

Vasárnap még egy NTC futamot rendez Assen: ez menetrend szerint 15:20-kor fog kezdődni, és ezen a linken lesz látható: