2024. április 26. 19:25
KezdőlapMotorsportElképesztően szoros a csata a MotoAmerica bajnoki címéért

Elképesztően szoros a csata a MotoAmerica bajnoki címéért

A MotoAmerica 2022-es szezonja Jake Gagne és Danilo Petrucci különmeccséről szólt. Két hétvégéjük van még eldönteni, ki nyerjen.

Nyolc hétvége, 16 verseny, 246 kör és 659 948 mérföld teljesítése után a 2022-es MotoAmerica Superbike-szezon tabelláján mindössze egy pont a különbség az élen. A szezon két csúcspilótája közül a Fresh N Lean Progressive Yamaha Racing versenyzője, Jake Gagne vezet a Warhorse HSBK Racing Ducati olasz motorosa, Danilo Petrucci előtt. A mezőny, benne a két nagyágyúval, a szezon utolsó előtti versenyére készül. A helyszín a New Jersey Motorsports Park lesz hétvégén.

Eltérő úton jutottak el ide

A MotoAmerica két éllovasa teljesen eltérő módon jutott el idáig. Gagne a szezon során 10 futamot is megnyert, kettőn viszont nullázot. Petrucci ezzel ellentétben a legtöbb versenyen nem hozott olyan tempót, mint Gagne. Cserébe viszont tökéletesen ki tudta használni riválisa hibáit, amikor az megingott. Az olasz négy futamot nyert. Ebből kettőt az első fordulóban a Circuit of The Americas pályán két domináns teljesítmény végén. A harmadikat akkor, amikor Gagne Road Atlantán a kavicságyban tette le az YZF-R1-esét. A negyedik akkor jött, amikor Gagne a Brainerd International Racewayen még egy Yamahát leírt. Összességében Petrucci 16 versenyen 14 dobogós helyezést ért el, és 11 egymást követő versenyen állt dobogóra az NJMP-hez érkezve.

Mindketten bajnoki címhez méltó szezont futottak, de csak az egyikük kaphatja meg ezt. A New Jersey-i futam után a szezon a 23-25. közötti hétvégén Barberben zárul.

A többiek

Gagne és Petrucci mellett a MotoAmerica mezőnyéből még ketten tudtak futamot nyerni. Az egyik Gagne csapattársa, Cameron Petersen, a másik a másik dél-afrikai, Mathew Scholtz. Mindkettejük győzelme Road Americára esett, Scholtz a szezon elején ment jobban, Petersen formaidőzítése pedig az év második felére esett. Petersen 10 dobogós helyezéssel rendelkezik, míg Scholtz nyolccal.

Ezzel Petersen 22 ponttal előzi meg dél-afrikai honfitársát két hétvégével és négy versennyel a szezon befejezte előtt. A két dél-afrikai annyit el tudott érni, hogy ha Gagne vagy Petrucci rosszabb napot fogott ki, az nem jelentett a két szupersztárnak automatikus második helyet. Akár ők is beleszólhatnak a bajnokság végkimenetelébe.

Gyakorlatilag mi vagyunk a második finanszírozott Yamaha csapat” – mondta Scholtz, miután a második futamban Gagne mögött a második helyen végzett a Pitt Race-en. „Mindenképpen segítenek nekünk, de végül is a Westby fizeti a fizetésemet. A Westby minden egyes évben átadja nekem a szerződési ajánlatot, szóval csak a lehető legjobbat akarom nyújtani nekik. De ha tudok segíteni a Yamahának, akkor biztosan segítek. Szeretném, ha én lennék az első, és Jake (Gagne) a második. Ez lenne a legideálisabb helyzet.

A nagy négyes mögött

Gagne, Petrucci, Petersen és Scholtz kiemelkednek a 2022-es MotoAmerica-mezőnyből. Mögöttük viszont az ötödik helyért még nagy csata dúlhat az év végéig. Az ezért folytatott versenyben Héctor Barberáé jelenleg 20 ponttal vezet. Míg Jacobsennek több dobogós helyezése van (kettő az egy ellenében), Barberának kevesebb a nullázása. A spanyol mindössze két versenyen maradt le a pontokról, míg Jacobsennel ez ötször is előfordult.

Mögöttük, még a top 10-en belül a mexikói Richie Escalante áll a hetedik helyen. A Superbike-újonc kiváló szezont futott, és öt pont előnyben van csapattársához, Jake Lewishoz képest. További nyolccal lemaradva jön Ashton Yates, a top 10-et pedig Hayden Gillim zárja.

A tavalyi történések

A New Jersey Motorsport Parkban tavaly aratott két győzelmével Jake Gagne lett a nyolcadik különböző versenyző, aki a sorozat 13 éves történetében a Garden State-ben AMA Superbike futamot nyert. Az AMA Superbike történetében az NJMP-ben a legtöbb győzelmet Josh Hayes szerezte, aki 11 Superbike-győzelmet aratott a létesítményben, beleértve az első két AMA Superbike-futamot, amelyet 2009-ben Millville-ben rendeztek a pályán. Hayes idén egy Squid Hunter Yamaha YZF-R6-os motorral indul az NJMP-n a Supersport osztályban.

A MotoAmerica Superbike-bajnokság 2021-es hétvégéjén három futamot rendeztek az NJMP-ben, hogy pótolják a Circuit of The Americas versenypályán elmaradt fordulót.

Jake Gagne egy évvel ezelőtt dominált a három futamon. Szombaton az első futamban Mathew Scholtzot és Toni Elíast győzte le, majd vasárnap két győzelemmel folytatta – Scholtz és Josh Herrin előtt.

Amellett, hogy Gagne a három futamot tisztán nyerte, a pole pozícióba is kvalifikálta magát a Fresh N Lean Attack Performance Yamaha Racing YZF-R1-esével. A körrekord 1:19.806-tal továbbra is Cameron Beaubier nevéhez fűződik, még a 2020-as Superpole-ról. A versenyben futott leggyorsabb kör viszont már Gagne-é. 1:20.076-os idejét a tavalyi második futamon érte el bő 3,5 kilométer hosszú pályán.