2024. április 24. 07:24
KezdőlapMotoGPQuartararo bőrruhája elemzés alatt - FRISSÍTVE!

Quartararo bőrruhája elemzés alatt – FRISSÍTVE!

„Jobban vagyok” – nyugtatta meg a szurkolóit a Yamaha sztárja, Fabio Quartararo a Motegiben megrendezésre kerülő Japán GP előtt. Az aragóniai futam korai szakaszában történt baleset után most a versenyző bőrruháját is elemzik.

A múlt vasárnapi futam Fabio Quartararo számára már a harmadik kanyarban kemény bukással ért véget, miután Marc Márquez motorjának ütközött. A világbajnoki éllovas, aki a nullázás után már csak tíz ponttal vezet Pecco Bagnaia és 17 ponttal Aleix Espargaró előtt, fájdalmas horzsolásokkal megúszta a mellkasán.

Egyébként: a figyelmes megfigyelők a videóelemzés során észrevették, hogy Quartararo bőrruhájának cipzárja már az esés közben kinyílt. A moto.it munkatársainak megkeresésére az olasz beszállítója, az Alpinestars azt a tájékoztatást adta, hogy a bőrruha megérkezett a cég központjába, és alapos laboratóriumi elemzésen esik át. Részletesebb tájékoztatást csak utólag lehet adni.

Közben Quartararo megérkezett Japánba, ahol igyekezett megnyugtatni rajongóit és tájékoztatni őket hogylétéről:

„Szeretném megköszönni a szurkolóknak a jókívánságokat, jobban vagyok. A horzsolások gyógyulnak”. Nem lesz könnyű, de mindent megteszek, hogy teljesen fitt legyek az itteni versenyre, és harcoljak a győzelemért.”

„Mindig 100 százalékot nyújtok, függetlenül attól, hogy hol és milyen körülmények között versenyzem. Ugyanezt fogom tenni ezen a hétvégén is.”

FRISSÍTÉS: az Alpinestars nyilatkozata

Időközben az Alpinestars elvégezte a vizsgálatot, amelyben elemezték a ruhát, a légzsák telemetria-adatait, illetve a baleset felvételeit is. A The Race nevű szakportál tudatta a vizsgálat eredményét. Szerintük nem a bőrruha volt hibás, hanem több tényező együttesen okozta. A lényeg röviden, hogy a vizsgálat szerint amiatt nyílt ki a cipzár, hogy a bukás után Quartararora ráesett a Yamaha. Íme a nyilatkozat:

„Miután összeütközött egy másik motorkerékpár hátuljával a hármas kanyar kijáratában, Fabio előrebukfencezett, és a légzsákja kinyílt, mielőtt földet ért volna. A motorja elé esést bonyolította, hogy miután földet ért és a hátán csúszott (a cipzárja ekkor még zárva volt) egy jelentős második ütés érte: méghozzá a Yamaha első kereke ütötte meg a mellkasánál.

A vizsgálatunk során azt állapítottuk meg, hogy a légzsák teljesen kinyílt a lerepülésnél, illetve a bőrruha jelentősen megfeszült az aszfalton való súrlódástól. Így amikor a Yamaha ráesett Fabiora, az első kerék jelentős nyomást fejtett ki a cipzárra: sokkal nagyobbat, mint az általunk elemzett többezer esés során bármikor!

A ruha valamennyi eleme egyben maradt, beleértve a cipzár varrását is, bár a cipzárfogak nem tudtak ellenállni a rendkívüli húzóerőnek. 

Bár a károsodás egy, korábban még nem tapasztalt baleset következménye, az Alpinestars – amely messze a legnépszerűbb bőruha a MotoGP mezőnyében – nem engedheti meg, hogy még egy ilyen eset előforduljon.  Az Alpinestars szeretné tudatosítani mindenkiben, hogy, bár itt rendkívüli körülményekről beszélhetünk, azon fog dolgozni, hogy mégegyszer ilyesmi ne történhessen.”