2024. április 25. 19:05
KezdőlapMotoGPMarini indokoltnak tartja a "piros zászló gombot"

Marini indokoltnak tartja a „piros zászló gombot”

Marini az úgynevezett „piros zászlós gombról” ejtett néhány szót pénteken Ausztráliában a médiának, és ez olyasmi, amiről a Biztonsági Bizottság is beszél.

Péntek délután az Ausztrál Nagydíjon a Mooney VR46 Racing Team versenyzője, Luca Marini arról beszélt, hogy a MotoGP versenyzői potenciálisan kaphatnának egy „piros zászló gombot” a motorjukra, amely lehetővé tenné számukra, hogy a verseny vagy az edzés alatt információkat küldjenek vissza a versenyigazgatóságnak.

„Ilyen szélben, az 1-es kanyarban fékezve, kimész a pályáról. Egy ütközés után piros zászló. Nehéz a helyzet. Nehéz is meghozni ezt a döntést. Nincs könnyű dolguk a versenyigazgatóság tagjainak, mert nem a pályán vannak, és nem érzik a szelet.”

„Szóval arra kérjük őket, a Biztonsági Bizottságban is, hogy legyen egy gomb, amit meg lehet nyomni, és talán ha a rajtrács 80%-a megnyomja ezt a gombot, akkor például egy versenyen is piros zászlót lehetne lengetni.”

Jelenleg a versenyzők a kezük felemelésével jelzik, hogy szeretnék, ha piros zászlóval megszakítsanak egy futamot vagy edzést. Marini szerint egy gomb a kormányon sokkal jobb megoldás lenne, különösen a technológia mai fejlettsége mellett.

„Szerintem most már sokkal jobb a technológia, és amikor felemeled a kezed, csak azt a három-négy embert látod, akik elöl vannak. Nekik lehet valami a fejükben, hogy abban a pillanatban előnyt élvezzenek a kezük felemelésével.”

„Amikor a versenyzők 80%-a, még az utolsó, még a 16. helyezett is megnyomná a gombot, jelezve, hogy veszélyes a helyzet, akkor ez olyan lenne, mint egy szavazás. Szerintem könnyebb lenne nekik, ha így tudnánk információt küldeni. Beszélni túl nehéz, de egy gombot megnyomni, azt könnyen megtehetjük. Nyitottak vagyunk más verzióra is, de ez lenne a legegyszerűbb.”

Forrásmotogp.com