2024. április 25. 12:55
KezdőlapMotoGPMarc Márquez komolyan figyelmeztette a Hondát, a távozást is kilátásba helyezte

Marc Márquez komolyan figyelmeztette a Hondát, a távozást is kilátásba helyezte

Marc Márquez elárulta, hálás a Hondának, és elsődleges célja, hogy a japán gyártóval térjen vissza a csúcsra. Azonban hozzátette, ha nem kap megfelelő motort, akkor kész elhagyni alma materét.

Marc Márquez és a Honda neve mára szinte egybeforrt. A spanyol versenyző a gyári csapat színeiben mutatkozott be 2013-ban a MotoGP-ben, majd első idényében rögtön világbajnok is lett. Ezt a következő hat szezonban még ötször megismételte, így mára minden idők egyik legeredményesebb pilótája lett.

2020 elején 2024 végéig szóló szerződést írt alá a japánokkal, ám utána véget ért a sikerkorszak, hiszen jött a jerezi baleset, majd az azt követő kálvária a négy műtéttel és az újabb horrorbukással idén Indonéziában. A Honda végig kitartott Márquez mellett, aki ezért nagyon is hálás, ám mindennél fontosabb neki, hogy visszatérjen a csúcsra, aminek érdekében akár csapatot is hajlandó váltani.

„Nagyon tisztelem a Hondát, mert különleges volt, ahogyan gondoskodtak rólam, ahogyan beszélgettünk az elmúlt két évben, a sérülésem alattnyilatkozta. – Tudom, hogy nem ez a normális, de különleges volt, és mindig is tisztelni fogom a Hondát. Most csak az jár a fejemben, hogy a Hondával visszatérjek a csúcsra. Aztán persze ha nem megy, mert úgy érzem, nincsenek meg az eszközeim, akkor igyekszem megtalálni a számomra legjobb [megoldást]. Ezt meg is mondtam nekik. Azonban most, 2022-ben csak a Hondánál akarok maradni, ez a célom. A legnagyobb célom, hogy bajnokságot nyerjek, úgyhogy ez az, aminek [a lehetőségét] keresni fogom a jövőben.”

Embed from Getty Images Kétségtelen, hogy Márquez sérülésével párhuzamosan a Honda is hanyatlásnak indult, persze alighanem van összefüggés a kettő között. Sőt, a 29 éves versenyző vélhetően valamennyire elfedte a problémákat, hiszen őt leszámítva Cal Crutchlow még a 2018-as Argentin Nagydíjon aratta a gyártó utolsó győzelmét. Márquez azonban ellensúlyozta mindezt, és a sikerkorszakban a felek érthető módon hűségesek maradtak egymáshoz.

„A korábbi szerződéseknél mindig tiszteltem őket, és rendre a Honda volt az első számú opciómagyarázta a spanyol motoros. – Mással nem is tárgyaltam, csak a Hondával. Ha megvan a tisztelet, akkor tisztelni fogják az embert, ha nem, akkor nem. Szóval igen, ami a jövőt illeti, meglátjuk, soha nem lehet tudni. Ahogyan mondtam, a Honda az Honda, és az az álmom, hogy a Hondánál maradjak. A legnagyobb álmom viszont az, hogy bajnokságot nyerjek.”

Az elhangzottak félreérthetetlenül jelzik, hogy a 2023-as idény vízválasztó lesz Márquez és a Honda házasságának szempontjából. A hatszoros MotoGP-világbajnok bízik benne, hogy állapota lehetővé teszi, hogy visszatérjen az élmezőnybe, de a valenciai tesztek alapján nem lehet optimista. Ő maga kijelentette, hogy azzal a motorral nem fog a vb-címért harcolni, és a malajziai tesztekre sokkal jobb versenygéppel kell előrukkolnia a Hondának.

Márquez részletesen beszélt az őt érintő változásokról