2024. március 28. 23:18
KezdőlapMotoGPQuartararo nem fél a csapatváltástól, a legjobb projektben akar lenni

Quartararo nem fél a csapatváltástól, a legjobb projektben akar lenni

Fabio Quartararo elárulta, nem fél a csapatváltástól, ugyanakkor szerinte minden motornak megvannak a pozitívumai. A Yamaha versenyzője a jelennel akar foglalkozni, de hangsúlyozta, hogy a legjobb projekt részese szeretne lenni.

Fabio Quartararo 2021-ben felülhetett a MotoGP trónjára, hiszen megnyerte a világbajnokságot. A tavalyi idény is jól indult számára, hiszen a szezon közepéig magabiztosan vezette a pontversenyt, Francesco Bagnaiával szemben 91 pontos előnyben volt a Német Nagydíj után. Az olasz versenyző azonban ledolgozta óriási hátrányát, és az utolsó, valenciai futamon ellenfelének már nem sok esélye volt a címvédésre, ami nem is sikerült neki.

Fabio Quartararo, Monster Energy Yamaha
Fotó: FIM Pictures/Lukasz Swiderek

Mindez pedig Bagnaia feljavulása mellett elsősorban a Ducati teljesítményének, vagy a másik oldalról nézve a Yamaha relatív gyengeségének volt köszönhető. Ennek kapcsán el is indultak a találgatások, hogy Quartararo előbb-utóbb eligazolhat a japánoktól. A 23 esztendős pilóta kijelentette, hogy mindez nem okozna neki gondot, de nem tartja ennyire egyértelműnek a helyzetet.

Nem mondanám, hogy ijesztő – utalt az átszerződésre a Motorsport-Magazin.com-nak adott interjújában. – Persze amikor az ember gyártót vált, soha nem tudja pontosan, mire számíthat [az újnál]. Jelenleg viszont szinte mindegyik motornak megvannak a maga pozitívumai. A [legutóbbi] világbajnokság során a Yamaha, az Aprilia, a Ducati és a Suzuki voltak az élen. Időnként a Honda is erős volt, és a KTM győzött Indonéziában Miguel Oliveirával, Katarban pedig közel volt Brad Binderrel. Persze alkalmazkodni kell, de aligha kerülünk abba a helyzetbe, hogy rossz motorunk van. Mindig vannak pozitív és negatív szempontok, de a jelenlegi szituációban semmilyen változástól nem kell félni.”

Quartararo nyár elején hosszabbította meg a szerződését a Yamahával, vagyis abban az időszakban, amikor még nagyon is úgy tűnt, hogy összejöhet a címvédés. Ám Livio Suppo, a MotoGP-ből tavaly év végén távozó Suzuki csapatfőnöke nemrég elmondta, hogy a 11-szeres futamgyőztes szívesen csatlakozott volna hozzájuk. Az érintett elárulta, valóban álltak rendelkezésére alternatívák, de most már nem törődik ezzel.

Quartararónak elege van a Yamahából, el is igazolt volna a riválishoz annak csapatfőnöke szerint

Voltak más lehetőségeink, de őszintén szólva nem szeretek ilyen dolgokkal foglalkozni – szögezte le. – Nekem az a feladatom, hogy a jelenre gondoljak, és abban a legjobbat hozzam ki magamból. Szeretném a legjobb csomagot megkapni, és abban a projektben akarok lenni, amelyik a legjobban illik hozzám. Ezért is adtam magamnak sok időt erre a döntésre, és sokáig gondolkoztam rajta. Erre feltétlenül szükségem volt, hogy biztos legyek benne, jól állunk a következő néhány évet illetően.”

Főnöke szerint egyvalamiben már Rossi és Marc Márquez szintjén van a Yamaha világbajnoka

Hogy Quartararo meddig marad a Yamahánál, az majd az évek során kiderül, mindenesetre ezzel kapcsolatban nemrég Lin Jarvis is megszólalt. A japán gyártó vezérigazgatója bízik benne, hogy a francia motorost még sokáig a kötelékükben tudhatják, és hozzátette, hogy az elmúlt időszakban rengeteget fejlődött.