2024. április 24. 20:51
KezdőlapMotoGPQuartararónak elege van a Yamahából, el is igazolt volna a riválishoz annak...

Quartararónak elege van a Yamahából, el is igazolt volna a riválishoz annak csapatfőnöke szerint

Livio Suppo szerint Fabio Quartararónak és Marc Márqueznek is elege van saját gyártójából, előbbi el is ment volna a Suzukihoz, ha nem szállnak ki a MotoGP-ből. A távozó alakulat csapatfőnöke a Ducatin belüli rivalizálásról is elmondta a véleményét.

Fabio Quartararo és Marc Márquez szemmel láthatóan hasonló cipőben járnak. A francia versenyző teljesítményével egyértelműen a víz felett tartotta idén a Yamahát, hiszen az utolsó futamig harcolt a bajnoki címért, míg a gyártó második legjobbja, Franco Morbidelli csak a tizenkilencedik pozícióban zárt. A spanyol motoros csak azért nem verte meg ekkora különbséggel márkatársait, mert nyolc viadalt ki kellett hagynia, de éppen ezért szomorú a Hondára nézve, hogy még így is ő végzett a legelőkelőbb helyen.

Ami Márquezt illeti, nemrég ő, valamint öccse, Álex is elmondta, hogy bár elsődlegesen a japánokkal akar visszatérni a csúcsra, ha erre nem lát esélyt, akkor más lehetőségek után néz. A tavalyi világbajnok pedig állítólag már az idei év végén átigazolt volna. Legalábbis ha hinni lehet a távozó Suzuki csapatfőnökének.

Marc Márquez dühös volt a Honda miatt

Számomra úgy tűnik, hogy [Quartararónak és Márqueznek] elege van a helyzetből, olyannyira, hogy Quartararo nagyon szívesen jött volna hozzánk – nyilatkozta Livio Suppo a MOW Mag Electric Bike Action című podcastjában. – Jó lett volna őt egy Suzukin látni.” A gyártó azonban már májusban közölte kilépési szándékát, júliusban pedig hivatalossá vált, hogy jövőre már nem lesznek ott a mezőnyben.

Ráadásul egyelőre úgy tűnik, hogy a két világbajnoknak a 2023-as idény sem hozza meg az áttörést. A valenciai teszteken a Yamaha és a Honda sem szerepelt jól, és Quartararo, valamint Márquez is kritizálta a következő évre szánt motor teljesítményét. Suppo bízik benne, hogy mindkét japán márka összekapja magát, ami nyilvánvalóan jót tenne a bajnokságnak.

Quartararo a saját gyártójára panaszkodott

Fabio és Marc Márquez a két legerősebb versenyző, de papíron a motorjukkal kell majd küzdeniük, és ez kissé sajnálatos a világbajnokság szempontjából vélekedett. – Ami Fabiót illeti, nem szeretném, ha eljutna arra a pontra, hogy elveszíti a hitét, mert évek óta elfedi [a motor gyengeségét]. Ellenben Marckal kapcsolatban úgy gondolom, hogy kicsit elvesztette a Honda iránti bizalmát, legalábbis a nyilatkozataiból és abból [ítélve], hogy Valenciában nagyon hamar abbahagyta a tesztelést Úgy tűnik, hogy már nem hisznek benne annyira, szóval tényleg nehéz megmondani, hogy ki lesz a versenyképesebb kettejük közül. Nagyon sok múlik majd azon, hogy az egyes versenyrészlegek mennyit tudnak fejleszteni a motoron. A bajnokság érdekében reméljük, hogy télen a Honda és a Yamaha is képes lesz javítani a motoron.”

Amennyiben ez nem vagy nem kellő mértékben dől el, akkor a Ducati könnyedén megvédheti a bajnoki címeit. Azonban a gyári csapaton belül izgalmas párharc várható az idei világbajnokságot megnyerő Francesco Bagnaia, valamint a Gresinitől átszerződő Enea Bastianini között. Utóbbi már készül is a rivalizálásra, de a korábban szintén az olasz gyártónál dolgozó honfitársuk nem számít óriási konfliktusokra.

Bastianini tudja, hogy lesz némi feszültség a pályán, hiszen mindenki győzni akar

Két fiatal és erős olasz pilóta, mindketten Ducatival versenyeznek, normális, hogy nagy lesz a rivalizálás – fogalmazott. – Szerintem azonban mindketten kiegyensúlyozottak, és képesek kezelni a nyomást. Idén is szikrázott a pálya [amikor összecsaptak], még akkor is, ha az egyik motor piros volt, a másik pedig nem. Ugyanakkor soha nem estek túlzásba. Úgy képzelem, hogy ennek mentén folytatják, és mindenki másnak kellemetlen ellenfelek lesznek. Idén az első, illetve a harmadik helyen végeztek a világbajnokságban, míg a második pozícióban záró Quartararo az utolsó, valenciai tesztek után nem tűnt különösebben elégedettnek a fejlesztésekkel, kicsit úgy, mint Márquez.”