2024. április 20. 11:53
KezdőlapMotoGPAz Aprilia újonca elmondta, hogy mit vár új alakulatától

Az Aprilia újonca elmondta, hogy mit vár új alakulatától

Az Aprilia RNF újonca, Miguel Oliveira első benyomásairól beszélt új csapatával és motorjával kapcsolatban.

Miguel Oliveira MotoGP pályafutásának új fejezete veszi kezdetét pénteken Sepangban. A portugál versenyző a KTM kötelékét elhagyva az Aprilia szatellit csapatában kezd új kihívásba 2023-tól.

„Izgalmas, nem csak számomra, hanem az egész csapat számára” írta le a hangulatot csütörtökön Oliveira. „Új motorok érkeznek, és két csapat bizonyos értelemben egyesül, van néhány Aprilia-s srác a boxban. Ez még egy kicsit bizonytalan terület, mert nyilvánvalóan még nem ismerjük egymást olyan jól. Szóval most már cask neki kell állnunk a munkának. A valenciai teszt egy nagyon-nagyon rövid nap volt, aztán nagyon hosszú tél következett. Most alig várom, hogy belevágjunk a munkába.”

Oliveira kifejtette, miért érzi úgy, hogy megérte kilépni a komfortzónájából

Ezután a portugál versenyző az első benyomásokról beszélt. „Ez egy más motor, más filozófia, a kezelhetőséget tekintve, a futómű tűnt ki, nagyon jól kezelhető. Nem emlékszem másra. Ez még cask az elős nap volt, minden ismeretlennek és furcsának tűnt. Arra számítok, hogy ezután a három nap után itt Sepangban már teljesebb képet fogok kapni.”

Egyik márkáról a másikra váltani nem egyszerű vállalkozás, tudja ezt a portugál versenyző is. Így fokozatosságra törekszik. „Szerintem a legegyszerűbb úgy motorozni, ahogy korábban. Aztán meglátod, hogy mi felel meg a motorhoz, mit kell változtatnod, és mit tud a motor megváltoztatni nálad. Ez arról szól, hogy te közeledsz a motorhoz, és a motor közeledik hozzád. Valenciában csak arról szólt a teszt, hogy megismerjem a motort. Itt Sepangban több időnk van a pályán, és megpróbáljuk ezt a két oldalt összerakni.”

Oliveira a csapattal találkozott a téli szünet során, de a gyárba még nem jutott el. „Ott voltam az év végi találkozón, de Noale-ban még nem jártam. Minden nagyon jól működik a gyári csapattal. Az a tervünk, hogy azzal a csomaggal dolgozunk, amink van. Jelenleg nem tudok többet mondani, mert még nem igazán vágtunk bele a munkába. Ez most inkább elmélet, még nem vezettünk.”

Az Aprilia 2022-es motorokat tervez a szatellit csapat versenyzői számára. De az új RS-GP23 a hét eleji shakedown teszten többek között egy jelentősen továbbfejlesztett aero csomaggal gurult pályára. Az, hogy Oliveira számára is lesznek-e frissítések, még bizonytalan. „Nem mondhatom, hogy ez lesz a motorom az egész szezonra, mert nem igazán tudom. Az biztos, hogy az Aprilia a gyári versenyzőkkel együtt teszteli és értékeli majd a 2023-as motort. Ha tényleg jó lesz, akkor az Aprilia fogja eldönteni, hogy mit adnak nekünk, nem én. Amit egyelőre tudok, az az, hogy 2022-es motoron fogok ülni.”