2024. április 19. 21:03
KezdőlapMotoGPA Yamaha felülmúlta Quartararo várakozásait, szerinte idén esélyesek lesznek

A Yamaha felülmúlta Quartararo várakozásait, szerinte idén esélyesek lesznek

A Yamaha gyári versenyzője, Fabio Quartararo úgy véli, hogy a 2023-as MotoGP-szezonban már képes lesz felvenni a harcot a Ducatival. A szombati tesztnapon a 4. helyet sikerült megszereznie.

Szombaton Fabio Quartararo először tesztelte a Yamaha új aero-csomagját. A legtöbb MotoGP-s kollégájához hasonlóan azonban az eső az ő tesztnapjának is a tervezettnél korábban véget vetett. A francia versenyző így összegezte az eseményeket:

„Pozitív nap volt, még akkor is, ha csak néhány kört mentünk száraz pályán. Kipróbáltuk az aero-csomagot, de messzemenő következtetéseket egyelőre nem sikerült levonnunk, tovább kell tesztelnünk.” – idézi Quartararót a SPEEDWEEK.com.

Elképzelhető, hogy a Yamaha a portimãói tesztre (március 11. és 12.) újabb alkatrészeket hoz majd?

„Nem, Portimãóban nem lesz több.” – legyintett Quartararo.

„Már tavaly Misanóban és Valenciában is más-más motorral mentünk. Itt Sepangban alaposabban meg kell vizsgálnunk mindent, szóval két motorunk van itt Sepangban ugyanúgy, ahogy Misanóban is volt. 2022-ben nem volt új motorunk, ezt ideje kimondani. Már az első teszten tudtuk, hogy a motor ugyanaz maradt, mint az előző években. A teszt előtt most volt egy megbeszélésünk a Yamahával, és minden sokkal jobbnak tűnik, mint tavaly. Képes vagyok egyedül is gyors kört futni, ami nagyon jó jel.”

Egyébként a Yamaha még mindig a régi burkolattal érte el a legnagyobb végsebességet.

„Ez egy kis különbség, nem nagy, de persze egy kicsit lassabb vagy, ha az oldalsó burkolaton vannak a légbeömlők. Lépésről lépésre kezdünk jó irányba haladni. Ez nagyon pozitív. Megnéztük a tegnapi adatokat, és úgy tűnik, még mindig küszködöm, és mindig ugyanazokon a helyeken és ugyanazokban a kanyarokban, például az utolsó kanyar előtti féktávon vagy a harmadik szektorban. Tegnap szenvedtem ezeken a részeken, de ma, amikor több időt töltöttem a motoron, sokkal jobb volt, ez látszik az adatokból.”

A legfontosabb kérdés tehát, hogy a 2023-as Yamaha-csomag vajon képes lehet legyőzni a Ducatit idén: „Egyértelmű, hogy 2022 és 2023 között hatalmas előrelépést értünk el – ez nagyobb, mint gondoltam volna. A Yamaha keményen dolgozik, és ez még nem minden. Portimãóban több dolgunk lesz, mert néhány alkatrészt még tesztelni fogunk ott, de abszolút esélyesnek látom magunkat.”