2024. március 29. 12:42
KezdőlapMotoGPMarc Márquez nem kertelt: Ezzel a motorral nem leszek világbajnok

Marc Márquez nem kertelt: Ezzel a motorral nem leszek világbajnok

Marc Márquez egyáltalán nem volt elégedett a Hondának a sepangi teszten mutatott teljesítményével, és kijelentette, a vb-címhez muszáj fejlődni. A spanyol pilóta azt is elmondta, Portimãóban már csak egy versenygépet fog használni.

Vasárnap véget ért a MotoGP idei első tesztje Sepangban. A Hondáról egyelőre nem látszik, hogy megtörtént volna a versenyzők által remélt fejlődés: a japánok egyik napot sem zárták az élmezőnyben, legutoljára a tizedik hely volt a legjobbjuk Marc Márquez révén. Ami pedig ennél is riasztóbb lehet számukra, hogy a nyolcszoros világbajnok 777 ezreddel maradt el Luca Marini legjobb idejétől.

Ismét a Ducati az élen, Rossi versenyzője a teszt legjobb idejével zárt, a Honda szenved

A spanyol pilóta az első nap után azt nyilatkozta, hogy még mindig messze vannak az élmezőnytől. A következő napokban sikerült kiválasztania azt a koncepciót, amelyet a legjobbnak tart, ám ez nem jelenti azt, hogy elégedett lenne. A novemberi, valenciai tesztelés után úgy fogalmazott, hogy a Hondának javulnia kell ahhoz, hogy győzelmekért harcolhassanak, és véleménye az elmúlt napok után sem változott.

Négy motorral kezdtük a tesztet, a második napon három motorunk volt, ma két motorral kezdtünk, délután pedig csak egy voltnyilatkozta vasárnap, közvetlenül a tesztet követően. – Szóval már eldöntöttem, hogy ez az a motor, ez az az irány. Azonban ez nem az a motor, amelyre szükségem van a bajnokság megnyeréséhez, kell még egy lépés.”

Márquez leszögezte, arra nincs már idő, hogy Portugáliában is három versenygépet próbálgasson, ezért fontos volt kiválasztani a legjobbnak ítélt motort, illetve irányt. Ami szintén nem túl jó előjel, hogy a 30. születésnapját e hét péntekjén ünneplő motoros nem érzett nagy különbséget a motor mostani, illetve novemberi változata között, de azért valamelyest tudott fejlődni a három nap során.

Alapvetően nagyon hasonlít a valenciai motorra – jelentette ki. – Nincs nagy különbség, a koncepció ugyanaz, és ugyanazokkal a gondokkal küzdünk. Szóval most itt az ideje, hogy megoldjuk ezeket a problémákat. Nem tudom, miként, én csak az észrevételeimet mondom el, hogy hogyan javítsunk a köridőn. Számomra ez elég jó volt, mert könnyű volt megérteni. Persze az ember gyorsabb vagy lassabb, de nekem fontos volt, hogy tudjam, mikor akarok gyors lenni, és mikor lassú. Ha megnézik a ma délelőtti köreimet, akkor kiegyensúlyozottabbá váltam, mert elkezdtünk [ezen] dolgozni. Amikor jól motoroztam, a köridők nem voltak rosszak, de még mindig messze voltak az első öt helyen álló srácétól.”

MotoGP, Marc Márquez, Honda, Sepang teszt 3. nap 2023
Márquez szerint a Hondának muszáj fejlődnie (Fotó: Honda Racing Corporation)

A többi gyártóhoz hasonlóan a Hondának szűk egy hónapja van, hogy legalább valamennyire orvosolja a meglévő problémákat, és versenyképes motort tegyen Márquez, illetve a többi versenyző alá. Ezt követően március 11-én és 12-én jönnek a portimãói tesztek, és az az utolsó lehetőség az érdemi előrelépésre, hiszen két héttel később már a szezonnyitót fogják megrendezni ugyanott.