2024. március 28. 20:11
KezdőlapMotoGPFabio Quartararo továbbra is kétségek között ─ a Yamaha az utolsó tesztig...

Fabio Quartararo továbbra is kétségek között ─ a Yamaha az utolsó tesztig vár a döntéssel

A MotoGP malajziai tesztjén a Yamaha két különböző aerodinamikát próbált ki. Vajon megtalálják a helyes irányt?

A Yamaha úgy dolgozott az aerodinamikán, mint még soha. A malajziai MotoGP-teszten két különböző konfigurációt, valamint két motorspecifikációt láthattunk az YZR-M1 2023-as modelljéhez. Az első aero-csomagban láthatunk lapos szárnyakat, míg a megszokott oldalsó elemek kissé megnőttek. A második verzió esetében ugyanazok az oldalsó szárnyak vannak, mint korábban, de felül duplázódtak az elemek.

Hogy Fabio Quartararo és Franco Morbidelli mit választ, azt csak Portugáliában fogjuk megtudni, de az új soros négyhengeres motor átvételére vonatkozó elképzelések már egyértelműbbek. Quartararo a sepangi három nap végén kissé tanácstalannak tűnt, hogy vajon jobb-e az új aerodinamika vagy sem. Az egyenesekben biztosan növelte a végsebességet, de a kanyarokban maradtak kétségei. A mai aerodinamika nemcsak kerék kipörgésének csökkentését szolgálja a kanyarokból kifelé, hanem azt is, hogy segítse a motort a kanyarodásban és a kanyarsebesség megtartásában.

Nem minden ment a tervek szerint, de így is javított a legutóbbi kisikláson a Yamaha

A kanyarokban az M1-nek soha nem voltak problémái. A soros négyhengeres motor, amelynek hosszabb a tengelye, stabilitást biztosít a kanyarokban. Ezért az aerodinamika, amit más gyártók V4-es motorjainál látunk, nem biztos, hogy ugyanúgy működik a Yamahánál.

Mindenesetre a MotoGP téli tesztjei Sepangban pozitívan alakultak a Yamaha számára a végsebesség tekintetében. Fabio Quartararo 335,4 km/órás végsebességet ért el, ami csak két km/h különbséget jelent az élmezőnyhöz képest. Az előző évben a különbség körülbelül a duplája volt. Egy ponton nagyot léptek előre a japán mérnökök, akiket a Luca Marmorini által vezetett csapat támogat. Portugáliában talán végleges választ kapunk az YZR-M1-et még mindig övező kételyekre.