2024. március 29. 16:52
KezdőlapMotoGPNem akárki segíti a Yamaha-versenyzőt, hogy visszataláljon régi formájához

Nem akárki segíti a Yamaha-versenyzőt, hogy visszataláljon régi formájához

Franco Morbidelli látványos küszködését a Yamahán mentora, Valentino Rossi is nehezen viseli. A MotoGP-legenda pártfogoltja segítségére sietett.

Franco Morbidelli katasztrofális elmúlt 2 szezonjáról már több ízben beszámoltunk. 2020-as vb-második helyezése után egyszerűen érthetetlen, hogy mi történik az olasz versenyzővel. Tehetsége nyilvánvalóan nem veszett el, de valami mégis akadályozza abban, hogy visszatérjen korábbi formájához. 2021-ben egy térdsérülés nehezítette meg szezonját, majd a gyári Yamahához való alkalmazkodási nehézségek pedig sikertelen 2022-es szezonhoz vezettek.

A Yamaha motorosa már nem tartja magát „puha” versenyzőnek, azt is elárulta, hogy miért

A tavalyi idényben mindössze 42 pontot szerzett és a 19. helyen zárt a bajnokságban. Morbidelli formája nem csak a motorsport-rajongóknak rejtély, de Rossi jobbkeze és a VR46 csapat igazgatója, Uccio Salucci számára sem teljesen világos.

A Motorsport.com kérdésére, hogy mi a probléma Morbidellivel, Salucci elmondta: „Nem tudom, hogy őszinte legyek. Ha őszinte akarok lenni, nem tudok válaszolni a kérdésre. Egy dolgot elárulok, az Akadémia és személyesen Vale jelenleg 60%-ban Franco Morbidellire és 40%-ban a többi versenyzőre koncentrál. Sokat dolgozunk vele. Nem könnyű, de nem tudok válaszolni a kérdésre, hogy mi a probléma. Nem csak egy dologról van szó, hanem sok apróról, ami összeadódik, és amit nem tudunk megérteni. Reméljük, hogy idén versenyképes lehet. De most sajnos nem tudok választ adni.”

Morbidelli 2021 közepén kétéves szerződést kötött a Yamahával, idén év végén lejár a megállapodás. Helyére többen is sorban állnak: a híresztelések szerint a Ducatiban csalódó, Jorge Martín, a Yamaha MotoGP-motort is tesztelő Toprak Razgatlıoğlu és a Moto2-es tehetség, Alonso López is.

A múlt hónapban már beszámoltunk arról, hogy a Yamaha felvette a kapcsolatot a Moto2-ben futamgyőztes Alonso Lópezzel, eredetileg egy potenciális szatellitcsapat jelöltjeként.

Megvan a Yamaha új kiszemeltje a jövő évi MotoGP-szezonra?

Amennyiben a Yamaha nem tudna szatellit partnert biztosítani 2024-re (a Ducatival 2024 végéig szerződésben álló VR46-csapattal való kapcsolatokat többször említették és cáfolták már), és Morbidelli továbbra is küszködik, akkor veszélybe kerülhet a helye a gyári csapatnál. Valószínűleg a fenti tervezett megállapodás nélkül sem less maradása a hangvillásoknál, amennyiben nem bizonyít az idei évben.