2024. március 28. 20:47
KezdőlapMotoGPValentino Rossi egy különleges rekordját állíthatja be az LCR Honda-versenyző a nyitóhétvégén

Valentino Rossi egy különleges rekordját állíthatja be az LCR Honda-versenyző a nyitóhétvégén

Eddig egyetlen versenyzőnek sikerült az a bravúr, hogy egymást követő versenyeken kettő különböző márka motorjával elsőként tudta átszelni a célvonalat. Erre most Álex Rinsnek esélye van a hétvégén megrendezésre kerülő portimãói szezonnyitón.

Álex Rinsnek új munkaadó után kellett néznie a 2023-as szezonra, miután a Suzuki váratlanul kilépett  a motoros világból, köztük a királykategória küzdelmeiből. A spanyolra így új kihívások várnak az idei szezonban, immár az LCR Honda Castrol színeiben. Hondás debütáló versenyén esélye van egy legenda rekordját beállítani, mégpedig Valentino Rossiét. Az olasz klasszis ugyanis ez idáig az egyetlen olyan versenyző, aki 2 egymást követő futamon tudott diadalmaskodni, méghozzá két különböző márka versenygépén. Ha Rins a hétvégén győzelmet aratna, Valentino Rossi után ő lenne az első versenyző, aki egymást követő futamokat nyer különböző gyártókkal.

Közel két évtized telt el azóta, hogy Rossi debütált a Yamahán Welkomban, és ez a verseny az egyik legnagyobb motorversenyként vonult be a történelemkönyvekbe. Miután a Hondával zsinórban háromszor tudott világbajnok lenni, váratlanul csatlakozott a hangvillásokhoz 2004-ben. Itt egy rendkívül izgalmas versenyt láthattak a szurkolók Max Biaggi és Valentino Rossi fej-fej mellett ment a futamon. Végül Rossi 2 tizeddel előzte meg honfitársát és ezzel egyedülálló rekordot állított fel.

 

Biaggi - Rossi Welkom 2004
Max Biaggi és Valentino Rossi Welkomban Fotó: MotoGP Media

Azóta csak Jorge Lorenzónak volt lehetősége arra, hogy Rossi példáját követhesse, amikor 2016-ban elhagyta a Yamahát és a Ducatihoz igazolt, de a valenciai győzelem után 2017-ben, a katari nyitófutamon a top10-ig sem jutott.

Jorge Lorenzo
Jorge Lorenzo a Ducatin Fotó: MotoGP Media

Egyelőre valószínűtlennek tűnik Rins hétvégi győzelme, hiszen még a motorral való összeszokás fázisában van, de ha ez nem lenne elég, a Honda továbbra sem tűnik a legversenyképesebb motornak. Meglepetések azonban bármikor születhetnek, hiszen ez a MotoGP. A spanyol versenyző a korábbi években jól teljesített a portugál hullámvasúton. Rövidesen kiderül lesz-e rekordbeállítás.

Visszaszámlálás indul – pár nap van hátra a 2023-as szezonkezdetig, íme a hétvégi menetrend