2024. április 26. 20:20
KezdőlapMoto3Az ötös kanyar szedte az áldozatait, de Holgado nem esett a csapdájába

Az ötös kanyar szedte az áldozatait, de Holgado nem esett a csapdájába

Daniel Holgado lenyűgöző teljesítményt nyújtott a Moto3-asok szabadedzésein pénteken. A nagy nevek közül sokan kiszorultak az első tizennégyből az FP1-en, de a második etapra mindenki magára talált.

A 2022-es Moto3-as szezon három leggyorsabb versenyzője felkerült a Moto2-es géposztályba, így a legkisebbeknél új erőviszonyok alakulnak majd ki. A hétvége új lebonyolítási rendszere miatt már pénteken képet kapunk arról, mely versenyzők kerülnek az időmérőn a Q1-be és Q2-be.

A Moto3-as topcsapatok közül sokan keresik a legjobb versenyzőket, mert sok tehetséges pilóta siet feljebb lépni a Moto2-es világbajnokságba. Ez többek között a 2022-es Moto3-as világbajnokság első három helyezettjét is érintette: a világbajnok Izan Guevarát, aki a GASGAS Aspar csapatba lépett előre a Moto2-ben, valamint csapattársát, Sergio Garciát, aki Sito Pons alakulatához igazolt. Így Jorge Martínez csapatfőnök két új Moto3-as versenyzőt szerződtetett David Alonso (a Red Bull Rookies Cup 2021-es győztese) és Ryusei Yamanaka személyében.

A világbajnoki bronzérmes Dennis Foggia 2023-ban honfitársa, Lorenzo Dalla Porta helyét veszi át a Moto2-es géposztályban az Italtrans Racing Teamnél.

A QJMotor Avintia Racing KTM csapat, Elia Bartolinivel és Nicola Carraróval, nem kapott indulási jogot 2023-ra. 2021 végén a Gresini és a Petronas Sprinta felszámolta Moto3-as csapatát, így a Vision Track és az MT Helmets-MSi (a KTM-mel) újonnan érkezett a világbajnokságra ekkor.

Max Biaggi és Peter Öttl közös vállalkozása a 2022-es szezonnal véget ért. A bajor a 2023-as Moto3-as világbajnokságban a Husqvarna gyári csapatával a Liqui-Moly-Intacthoz csatlakozott, és két erős versenyzőt hozott magával: a vb-negyedik Ayumu Sasakit és a holland tehetséget, Collin Veijert. A memmingeni csapat a Moto2-es géposztályban is versenyezni fog (Lukas Tulovic, Darryn Binder) a Husqvarna Motorcycles márkanév alatt, de maradtak a Kalexnél.

A PrüstelGP csapat szerződtette az ausztrál Joel Kelsót, aki mellett Xavier Artigas fog versenyezni.

A Red Bull KTM Ajo 2023-ban Deniz Öncüt (korábban a Tech3-nál) és a junior világbajnok és Red Bull Rookies Cup bajnok José Antonio Ruedát fogja indítani. A Red Bull Tech3 KTM csapatfőnöke, Hervé Poncharal pedig Dani Holgadót és Filippo Fariolit vette szárnyai alá.

A Moto3-as kategória versenyzői 2023-ban:

Rajtszám Név/nemzetiség Csapat Motor
5 Jaume Masia (E) Leopard Racing Honda
6 Ryusei Yamanaka (J) GASGAS Aspar GASGAS
7 Filippo Farioli (I) Red Bull KTM Tech3 KTM
10 Diogo Moreira (BR) MT Helmets – MSi KTM
18 Matteo Bertelle (I) Rivacold Snipers Honda
19 Scott Ogden (GB) VisionTrack Racing Honda
20 Lorenzo Fellon (F) CIP Green Power KTM
22 Ana Carrasco (E) BOE Motorsports KTM
24 Tatsuki Suzuki (J) Leopard Racing Honda
27 Kaito Toba (J) SIC58 Squadra Honda
38 David Salvador (E) CIP Green Power KTM
43 Xavier Artigas (E) CFMOTO Racing CFMOTO
44 David Munoz (E) BOE Motorsports KTM
48 Ivan Ortolá (E) Angeluss MTA KTM
53 Deniz Öncü (TR) Red Bull KTM Ajo KTM
54 Riccardo Rossi (I) SIC58 Squadra  Honda
55 Romano Fenati (I) Rivacold Snipers Honda
63 Syarifuddin Azman (MAL) MT Helmets – MSi KTM
64 Mario Suryo Aji (RI) Honda Team Asia Honda
66 Joel Kelso (AUS) CFMOTO Racing  CFMOTO
70 Joshua Whatley (GB) VisionTrack Racing Honda
71 Ayumu Sasaki (J) Liqui Moly Husqvarna  Husqvarna
72 Taiyo Furusato (J) Honda Team Asia Honda
80 David Alonso (CO) GASGAS Aspar GASGAS
82 Stefano Nepa (I) Angeluss MTA KTM
95 Collin Veijer (NL) Liqui Moly Husqvarna  Husqvarna
96 Daniel Holgado (E) Red Bull KTM Tech3 KTM
99 Jose Antonio Rueda (E) Red Bull KTM Ajo KTM

Első szabadedzés:

A Moto3-asok mezőnyét kissé felhős idő fogadta Portugáliában. Diogo Moreira szinte azonnal az élre tört, és egymás után futotta a piros szektorokat.

Újoncként köszönthetjük a legkisebbek között José Antonio Ruedát, aki a tavalyi szezonban junior világbajnok lett, valamint a Red Bull Rookies Cupban is diadalmaskodott. A 17 éves pilóta már az első edzésen meglepte a többieket, hiszen azonnal a 6. helyet szerezte meg.

Természetesen a korábbi évek kulcsembereiről sem szabad megfeledkeznünk, például Ayumu Sasakiról, aki idén világbajnoki esélyesként indul. A japán versenyző csapattársaként debütál a szintén újonc, Collin Veijer.

Jaume Masiá erre a szezonra visszatért a Leopard Racing-hez, hátha ennél a csapatnál végre kijön neki a lépés. Az első szabadedzés azonban nem sikerült túl biztatóan számára, mindössze a 21. helyen zárt.

Az alapvetően nem túl eseménydús edzés végét megfűszerezték a nagy igyekezetben elszenvedett bukások. Az utolsó gyors körüket teljesítő Riccardo Rossi, Matteo Bertelle és Filippo Farioli is a kavicságyban végezte, de mindhárom versenyző sérülés nélkül megúszta bukását.

Diogo Moreirát végül senkinek nem sikerült letaszítania az élről. Az első háromba még Daniel Holgado és David Alonso fért be.

A Moto3-asok első szabadedzésének végeredménye:

Második szabadedzés:

A MotoGP szabadedzését keresztülhúzó eső immáron elállt, a felhők elvonultak, így napsütéses időben kezdtek a középső kategória versenyzői.

A nagy nevek közül többeknek azért kellett küzdenie, hogy bekerüljenek a legjobb 14 közé. 30 perccel a leintés előtt Kaito Tobának sikerült először javítani délelőtti idején, így feljött a 10. helyre, majd következett David Muñoz, aki a 7. pozícióba lépett előre. Pár perccel később David Alonso csúszott ki az ötös kanyarban.

Az edzés feléhez közeledve Toba már a második helyig zárkózott fel, Moreira idejét azonban továbbra sem sikerült megdönteni. David Alonsónak másodszor is sikerült eldobnia a motort, ismét az ötös kanyar áldozata lett a spanyol versenyző.

A semmiből Ayumu Sasaki rántott elő egy nagyszerű kört, és átvette a vezetést a délelőtti etapot uraló Moreirától. A japán elsősége azonban csak pár percig tartott, mivel megérkezett Iván Ortolá, majd Daniel Holgado is, akik a harmadik helyre taszították a Sasakit.

Az újonc, Rueda remekül teljesített, csak úgy dobálta a narancssárga szektorokat, és a komoly versenytársak teljesítménye ellenére a 14. helyen haladt. Három perccel a vége előtt Muñoz érkezett nagyszerű idővel, de az utolsó szektorban sok időt veszített, így körideje nem volt elég az első hely megszerzéséhez.

Jaume Masiá másfél perccel a leintés előtt végre magára talált, és narancssárga szektorokat kezdett motorozni, feljött a 11. helyre szélárnyék nélkül.

Végül Holgado elsőségét már senki nem veszélyeztette, így a legnagyobb sikert könyvelhette el a pénteki napon.

A Moto3-asok második szabadedzésének végeredménye (kombinált idők alapján):