2024. április 20. 02:52
KezdőlapMotoGPLátványos bukással és Márquez-elsőséggel indult a MotoGP-szezon

Látványos bukással és Márquez-elsőséggel indult a MotoGP-szezon

Álex Márquez elsőségével zárult a Portugál Nagydíj első szabadedzése a MotoGP-ben, míg a gyári Ducatik várakozáson alul szerepeltek. A gyakorlás elején eleredt az eső, és Franco Morbidelli, majd Fabio Di Giannantonio is bukott, de mindketten vissza tudtak ülni a motorra.

Késő délelőtt eljött a pillanat, amire sokan vártak, és elkezdődött a MotoGP szezonnyitó Portugál Nagydíjának első szabadedzése. A sprintfutamok bevezetése miatt a hétvége korábbi részét illetően is változott a formátum. Az idei évben a harmadik helyett az első két gyakorláson alakul ki, hogy melyik tíz pilóta jut be automatikusan a Q2-be, ahol a jobbik eredmény számít. Ennélfogva már az első pályán zajló eseménynek volt tétje.

A legtöbben elöl lágy, hátul közepes gumikon jöttek ki az elején, egyedül Brad Binder és a GasGas pilótái döntöttek két közepes mellett. Azonban az időjárás nem volt kegyes a mezőnyhöz, ugyanis szinte azonnal elkezdett esni az eső. Ennek első áldozata Franco Morbidelli volt, aki a 8-as kanyarban látványos highside-ot szenvedett el. Az olasz versenyző vissza tudott ülni a motorra.

Az első próbálkozások során Johann Zarco 1:54.483 másodperccel állt az élre, de nem sokkal később Luca Marini 665 ezreddel felülmúlta a körét. Csapattársa, Marco Bezzecchi ennél jóval komolyabb kört rakott össze, és ezredre pontosan 1:49.000-val vette át a vezetést. Az első negyedórában azonban csak ők hárman teljesítettek mért kört.

Ezt követően viszont elállt az eső, így benépesült a pálya, és az eredményjelzőre is egyre többen feliratkoztak, miközben a köridők drasztikusan javultak. Jack Miller 1:46.120-szal vette át a vezetést, majd hamarosan Marini 1,280 másodperccel felülmúlta ezt az időt, de csak hogy utána az ausztrál versenyző 1,522 másodperces előnnyel ismét a tabella tetejére álljon. Az olasz versenyző utána kicsit javított, de nem tudott válaszolni, miközben ellenfele tovább gyorsult, ás már 1:41.520-nál tartott.

A következő esést Fabio Di Giannantonio produkálta, aki két hete agyrázkódást szenvedett ezen a pályán. Most szerencsére nem járt ennyire súlyos következményekkel, hogy az 5-ös kanyarban elvesztette az irányítást a motorja felett. Időközben az időeredmények tovább javultak, és Jorge Martín volt az első, aki bement 1:40 alá. A Pramac motorosa egészen pontosan 1:39.819 másodpercet motorozott, 486 ezreddel megelőzve Miguel Oliveirát, és további 41-gyel Marc Márquezt. Utóbbi öccse, Álex kisvártatva feljött a második helyre, 369 ezredes hátrányban.

Martín aztán tovább gyorsult, és 1:39.206-ra javította a legjobb időt, az idősebbik Márquez pedig 393 ezreddel volt lassabb nála. Fabio Quartararo körülbelül 20 perccel a vége előtt ugrott fel az élmezőnybe és 680 ezredes hátránnyal feljött az ötödik helyre, a két gyári Aprilia közé. Ami a gyári Ducatikat illeti, egyikük sem kezdett túl jól. Enea Bastianini a hetedik, míg Francesco Bagnaia csupán a tizenharmadik pozíciót foglalta el ebben az időszakban.

A címvédő aztán erősített, és feljött a negyedik helyre, de lemaradása így is jelentős, 436 ezredes volt Martín mögött. Bő 10 perccel a vége előtt azonban tovább javított, és 269 ezredre csökkentette a különbséget, amivel megelőzte a két Márquezt. Aleix Espargaró feljött az ötödik pozícióba, de csak addig, amíg csapattársa, Maverick Viñales meg nem előzte.

A hajrára aztán ismét felgyorsultak az események. Álex Márquez 19 századra csökkentette a hátrányát, így felugrott a második pozícióba. Sőt, a következő körében 1:38.782-vel átvette a vezetést, míg Marini 142 ezreddel volt lassabb nála. Meglepetésre Joan Mir foglalta el a harmadik helyet további 9 ezredes lemaradásban. Bastianini kevesebb mint 2 perccel a vége előtt csupán a tizenötödik helyen volt.

Az olasz versenyző ráadásul csak minimálisan tudott javítani, így csalódást keltő módon csak a tizennegyedik helyen végzett. Álex Márquez maradt az élen, míg mögötte Mir, Marini, Bezzecchi, Zarco, Viñales, Martín, Quartararo, Bagnaia és Marc Márquez lett az első tíz sorrendje. Mindez azt jelenti, hogy jelen állás szerint ők jutnának be automatikusan a Q2-be, de ez csak a 4-kor kezdődő második szabadedzésen dől el.

A MotoGP portimãói első szabadedzésének eredménye