2024. április 26. 15:17
KezdőlapMotoGPKettős Aprilia-elsőséget és nem várt brillírozásokat hozott a MotoGP argentínai nyitánya

Kettős Aprilia-elsőséget és nem várt brillírozásokat hozott a MotoGP argentínai nyitánya

Az Aprilia versenyzői taroltak a pénteki nap első edzésén olyan meglepetésemberek társaságában, mint Franco Morbidelli vagy Takaaki Nakagami. Joan Mir utolsóként érkezik a következő programra.

Számos hiányzóval, mindössze 18 versenyzővel vágott neki a MotoGP mezőnye az argentin hétvége első edzésének.

Mire a királykategória pilótái kigurultak a pályára, addigra a két kisebb géposztály dolgát megnehezítő eső elállt, az aszfalt pedig szinte fel is száradt. A gyári Yamaha versenyzői gurultak ki először a pályára, de a többiek sem vártak sokat az első etap megkezdésével.

5 perc körözés után Franco Morbidelli állt az élre, és egymás után dobálta a piros szektorokat, a második legjobb idő Maverick Viñalesé volt, ám a spanyol nem sokáig élvezhette a képzeletbeli dobogót, ugyanis honfitársa és csapattársa, Aleix Espargaró átvette tőle a második helyet. Az Aprilia ásza nem elégedett meg ezzel a pozícióval, a következő körben már a legjobb időt motorozta, de Viñales még nála is gyorsabb volt.

Igazi meglepetésember tört az élre Takaaki Nakagami személyében pár perccel később, de Jorge Martín szinte azonnal tudott válaszolni a japán versenyző köridejére. Fél órával az edzés vége előtt, Nakagami azonban újra a legjobb idővel büszkélkedhetett.

Fabio Quartararo teljesítménye továbbra is aggodalomra adott okot, mindössze a 12. idővel képviseltette magát az edzés feléhez érkezve. Az Apriliák azonban úgy döntöttek, hogy kezükbe veszik az irányítást, Viñales tört az élre, Espargaró pedig a harmadik helyre jött fel.

20 perc volt hátra, amikor a gyári Yamaha ismét robbantott, azonban továbbra sem Quartararo, hanem Morbidelli személyében. Álex Rins a nagy igyekezetben végül a kavicságyban kötött ki, mindeközben pedig újra Viñales tört az élre.

A Ducati tartalékolta az erejét az edzés utolsó etapjára. Marco Bezzechi érkezett egy hihetetlen körrel közepes gumikon, és sikerült átvennie a vezetést. A múlt hétvége abszolút legjobbja, Pecco Bagnaia egyelőre az ötödik helyen állt.

A legtöbben visszatértek a bokszba, és egyöntetűen a közepes gumikat részesítették előnyben az utolsó öt percre. Számos versenyző neve mellett megjelentek a piros szektorok: Aprilia, VR46, Aprilia, VR46 volt a sorminta az élen, Viñalesszel a legelőkelőbb pozícióban.

A Repsol Honda csapat egyetlen képviselője, Joan Mir rendelkezett a leggyengébb idővel az edzés végén. Faabio Quartararo elérte ugyan az utolsó másodperceket a leintés előtt, de már nem tudott elmenni gyors körre.

Végül az Aprilia versenyzőinek sikerült a legjobban a pénteki nap első edzése. A top3 Jorge Marínnal egészült ki.

Az edzés végeredménye: