2024. április 20. 11:15
KezdőlapMotoGPMotorja kigyulladt, majd merészet vállalt Álex Márquez ─ Gresini-pole Argentínában

Motorja kigyulladt, majd merészet vállalt Álex Márquez ─ Gresini-pole Argentínában

Álex Márquez a Q1-ből érkezve brillírozott, Pecco Bagnaia merészet vállalt, de a gyári Yamaha versenyzője, Franco Morbidelli lett a nap meglepetésembere, de Marco Bezzecchi bravúrját sem szabad figyelmen kívül hagyni. 

Esős körülmények között vágott neki a MotoGP mezőnye az időmérő edzéseknek Argentínában. Fabio Quartararo már a kivezető körén a kavicságyba terelte a motorját, mert nem sikerült befordulnia.

Raúl Fernández furcsa módon slick gumikkal érkezett a pályára. Az első gyors kör befejeztével a két Gresini-versenyző, Fabio Di Giannantonio és Álex Márquez állt a továbbjutó helyekre egészen addig, amíg nem érkezett meg Jack Miller.

A hétvége eddig nem alakult számára túl jól, de Fabio Quartararo végül elkezdte dobálni a piros szektorokat, és a kör végén sikerült az élre állnia. Nyolc perccel a leintés előtt a francia versenyző és Álex Márquez álltak a két továbbjutó helyen.

Az eső egyre jobban rákezdett, de a pilóták egyelőre láthatóan meg tudtak birkózni a körülményekkel.

Joan Mir azonban továbbra sem tudott mit kezdeni a gyári Hondával, de Álex Márqueznek azért okozott egy kis problémát, így a nyolcszoros világbajnok, Marc Márquez öccse kicsúszott, és lángra kapott a motorja. Az esettől függetlenül sikerült továbbjutnia Fabio Quartararo társaságában az időmérő edzés második szakaszába.

Az időmérő edzés második szakaszára fordulva Álex Márqueznek már készítették elő a tartalék motorját. Minden versenyző a közepes első és hátsó esőgumi mellett tette le a voksát.

Elsőként Maverick Viñales kezdte meg gyors körét, de Franco Morbidelli még nála is jobb szektorokkal érkezett. Végül az olasznak sikerült az élre törnie, de nem tartott sokáig az elsősége, hiszen érkezett Johann Zarco.

Viñales a következő körben feljött a második helyre. Pecco Bagnaia mindössze kilencedik volt az időmérő edzés feléhez érkezve, illetve Aleix Espargaró hatalmas mentésének is tanúi lehettünk.

Meglepő módon a gyári Yamahák beverekedték magukat az első négy közé. Ám, aki még nagyobbat kockáztatott, az Pecco Bagnaia volt, aki az edzés utolsó harmadára slick gumikkal jött ki a pályára, így tett Álex Márquez is.

Morbidelli és Espargaró piros szektorokkal kezdték meg az első mért körüket. Az olasz versenyző hatalmas idővel érkezett, és úgy nézet ki, Bagnaia számítása nem jött be, hiszen az első mérési pontnál több, mint két másodperces hátrányban haladt. Morbidelli viszont majdnem egy másodpercet vert Johann Zarcóra.

A slick gumik végül működésbe léptek: Álex Márquez, Pecco Bagnaia és Marco Bezzecchi számára valóban kifizetődött a döntés.

Az időmérő edzés végeredménye: