2024. április 19. 22:42
KezdőlapMotoGPA dühös Bagnaia saját fejét püfölte hibája után, amely előtt értetlenül áll...

A dühös Bagnaia saját fejét püfölte hibája után, amely előtt értetlenül áll (videó)

Francesco Bagnaia óriási hibát követett el az Argentin Nagydíjon, amikor a második helyen haladva elesett. A gyári Ducati versenyzője nem érti, mi történt, és dühös az eset miatt, Marco Bezzecchi győzelmének viszont örül.

A MotoGP Argentin Nagydíjának legnagyobb drámáját egyértelműen Francesco Bagnaia szolgáltatta. Az olasz pilóta a versenynek körülbelül a kétharmadánál teljesen magától elcsúszott a vizes pályán. Bár vissza tudott ülni a motorra, csupán a tizenhatodik helyen végzett, aminek következtében még a világbajnoki tabellán is elvesztette a vezetést a futamgyőztes Marco Bezzecchivel szemben.

A világbajnok óriási hibája után új győztese lett a MotoGP-nek az ítéletidőben

A gyári Ducati motorosa ráadásul nem kevés pontot dobott el, hiszen pár körrel korábban előzte meg Álex Márquezt, és jött fel a második pozícióba. Vélhetően ez is az oka annak, hogy a leintés után elkezdte ütögetni a fejét, mert érezte, hogy ez rajta ment el. Később kijelentette, hogy dühös, és szavai arra utalnak, hogy csalódott magában, egyben értetlenül áll a történtek előtt.

Elestem. Őszintén szólva nagyon bosszús vagyok – nyilatkozta a leintés után. – Olyan esésem volt, amelyet nem lehet megérteni. Az ember néha úgy bukik, hogy nem tudja, miért [történt], és ezeket a legnehezebb megérteni, ezekből a legnehezebb tanulni. Az [azt megelőző] tizenhat körben ugyanazt a mozdulatot hajtottam végre, de ebben a körben elestem. Ez nem egy normális bukás, mert amikor az ember elveszíti a [motor] elejét, annak az az oka, hogy túl nagyot fékezett, vagy túl korán engedte fel a féket. Most úgy vesztettem el az elejét, hogy hozzáértem a gázhoz, úgyhogy ezt nehezebb megérteni. Azonban ennyi az egész, hibát követtem el. Kíváncsi voltam, hogy idén jobb pilóta vagyok-e, pontosabb, hiba nélkül [versenyzek-e], jobb dolgokat teszek-e, de az év második futamán máris buktam. Ez dühít.”

Bagnaia mondataiból nem véletlenül érződik a keserűség. Bár a győzelemre nem mutatkozott sok esély, miután elment Márquez mellett, a dobogó középső fokát aligha veszélyeztette volna bárki is. A 26 éves pilóta ráadásul igyekezett megfontoltan motorozni, és ez elmondása szerint sikerült is neki, ám ennek ellenére is megcsúszott, ami megpecsételte a sorsát.

Nagyszerűen éreztem magam – jelentette ki. – Anélkül, hogy erőltettem volna, hogy őrültségeket csináltam volna, második voltam. Abban már biztos voltam, hogy Marco az élen túl gyors nekem, már öt másodperc volt a különbség. Csak az Álexszel szembeni különbséget kontrolláltam, és ennyi. Emiatt még inkább bosszús vagyok, mert normál esetben, ha az ember kontrollálja [a futamát], nem kell buknia, és ezt meg kell értenem.”

Bagnaia esése

Bagnaiának azért is lehetett volna könnyű dolga a második hely megszerzésében, mert jól láthatóan több gumija maradt, mint például a Gresini versenyzőjének. A világbajnoki címvédő elárulta, eleinte nagyon vigyázott az abroncsokra, amiből később profitálhatott volna, ám aztán valószínűleg túlságosan is nyomta a gázt, amiből nagy baj lett számára.

Nem éreztem nagy visszaesést, mert az elején nagyon óvatos voltam – utalt a gumikra. – Láttam, hogy Álex előttem jobban nyomja, és tudtam, hogy a verseny fele után be tudom hozni a lemaradást. Aztán elestem. A motorom hátsó tapadása rendben volt, jól gyorsítottam ki, és elöl is jó volt érzetre. Fékezésnél kicsit erőlködtem, de minden az irányításom alatt volt, szóval emiatt nem értem. Tudjuk, hogy a határon voltunk, mert nagyon versenyképes köridőink voltak, talán ez volt az oka. Azonban az az egyetlen lényeges pont, hogy buktam, mert elkövettem egy hibát.”

Bár vélhetően Bagnaia sem tudta volna utolérni, Bezzecchi győzelmére így végképp senki nem jelentett veszélyt, így a VR46 pilótája életében először állhatott a dobogó tetején a MotoGP-ben. A 24 esztendős versenyző honfitársához hasonlóan Valentino Rossi akadémiáján nevelkedett, így az ő sikere valamennyire vigaszt nyújt a tavalyi világbajnoknak.

Bagnaia és Márquez csatája

Örülök Marcónak, szerintem nagyon megérdemelte a győzelmet – fogalmazott Bagnaia. – Legyőzhetetlen volt ezen a hétvégén. Szombaton rendkívül versenyképes volt, ahogyan most, a vizes pályán is. A Moto3-ban itt volt az első győzelme, [most pedig] itt van az első diadala a MotoGP-ben, úgyhogy nagyon büszke lehet magára. Biztos vagyok benne, hogy az egész szezonban nagyon versenyképes lesz.”