2024. április 19. 00:59
KezdőlapMotoGPTörténelmi győzelme után tanítványa megidézte Rossit, majd hálálkodott neki (videók)

Történelmi győzelme után tanítványa megidézte Rossit, majd hálálkodott neki (videók)

Marco Bezzecchi Valentino Rossihoz hasonlóan ünnepelt az argentínai győzelme után, majd kiemelte, nélküle szinte lehetetlen lett volna eljutnia idáig. Az olasz pilóta arra is kitért, hogy eleinte nem örült az esős időjárásnak.

Marco Bezzecchi több szempontból is történelmi győzelmet aratott az Argentin Nagydíjon a MotoGP-ben. Az olasz pilóta pályafutása során először nyert a királykategóriában, és mindez csapatára, a VR46-ra is igaz. A 24 esztendős motoros diadala valójában egy pillanatig nem volt kérdéses onnantól kezdve, hogy a rajt után eljött az első helyen.

Vasárnap ítéletidő fogadta a mezőny tagjait, hiszen a pilótáknak esős körülmények között kellett megküzdeniük egymással. A futam képét látva azt lehetne gondolni, hogy Bezzecchi örült ennek a fejleménynek, ám eleinte pont az ellenkezője volt a helyzet. Aztán viszont motorra szállt, és hamar megváltozott a gondolkodása, onnantól kezdve újra hitt a győzelemben.

Ez fantasztikus, nem lehet leírni, hihetetlennyilatkozta. – Reggel úgy éreztem, hogy nagyon jó vagyok, de amikor megláttam, hogy esik, őszintén szólva elkeseredtem, mert szombaton nagyon jól éreztem magam a motoron, és úgy éreztem, hogy ha nem hibázok, tényleg megpróbálhatok nyerni. Pályafutásom során [ez] volt az első alkalom, hogy ezt gondoltam, és amikor megláttam az esőt, az katasztrofális érzés volt. Aztán a bemelegítésnél felpattantam a motorra, és hihetetlenül éreztem magam a vizes pályán, úgyhogy azt mondtam, hogy »rendben, meg tudom csinálni«. A futam pedig elképesztő volt.”

Bezzecchi lényegében hibátlan versenyt teljesített, és végtelenül simán, több mint 4 másodperces előnnyel nyert Johann Zarco előtt. Mindez azonban korántsem volt annyira egyszerű, mint amilyennek kívülről esetleg tűnhetett. Az olasz versenyzőnek figyelnie kellett az abroncsok állapotára, és arra, hogy egy pillanatra se veszítse el a fókuszt, mert ilyen körülmények között könnyű rontani.

Kemény volt, mert ezek a versenyek nagyon nehezek mentálisan – folytatta. – Őszintén szólva nem tudom, egyszerűen jól éreztem magam, és próbáltam sima [futamot teljesíteni]. Tudtam, hogy a gumi [állapota] gyorsan romlik, ezért azt mondtam, hogy »oké, nyomom, de kíméletesnek kell lennem a motorral«. Beszéltem is magamhoz, hogy próbáljak koncentrált maradni, mert amikor először néztem meg a köröket, tizennégy volt hátra. Azt mondtam, hogy »gyorsan [telik]«. Az utolsó tizennégy kör viszont hihetetlenül hosszú volt, úgyhogy kemény volt.”

Bezzecchi diadalának köszönhetően Valentino Rossi immáron nemcsak pilótaként, hanem csapattulajdonosként is MotoGP-futamgyőztesnek mondhatja magát. Ám tanítványa alighanem sokkal többet köszönhet neki, mint fordítva. „Valénak [ajánlom], nélküle és a családom támogatása nélkül szinte lehetetlen lett volnafogalmazott a VR46 versenyzője. – Vale megadta a lehetőséget, hogy emberként, valamint versenyzőként fejlődjek, és feljebb lépjek a világbajnokságban, illetve eljussak a MotoGP-be. Köszönöm neki!”

Az ünneplés során Bezzecchi meg is idézte Rossit, hiszen az argentin labdarúgó-válogatott mezét öltötte magára. A különbség csupán annyi volt, hogy míg a kilencszeres világbajnok 2015-ben Diego Maradona mezét vette fel, addig tanítványán Lionel Messié volt. „Hihetetlen volt, amikor megkaptam a mezt – mondta. – Messi a GOAT [Greatest Of All Time, azaz minden idők legnagyobbja – a szerk.]. Ahogyan Vale a motorozásban, úgy Messi a futballban a GOAT.”